Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

“Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, Republici Srbiji”

Objavljeno 02.04.2012.

romsko_naselje_tn25. aprila 2012. godine, potpisaće se Sporazum o saradnji radi sprovođenja projekta:„Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, Republici Srbiji“.

Potpisnici sporazuma su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Novi Sad i Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine.

Projekat Romskog resursnog centra Ekumenske humanitarne organizacije (EHO RRC) ,,Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, R. Srbiji“ je zasnovan na petnaestogodišnjem iskustvu EHO RRC u radu sa ranjivim grupama, a realizuje se u saradnji sa Gradom Novim Sadom i  Kancelarijom za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine, R. Srbije.

Za rešavanje problema u romskim naseljima u AP Vojvodini, R. Srbiji EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“. Ovaj model rada podrazumeva sveobuhvatni pristup u rešavanju postojećih problema i participativne metode rada, koje podrazumevaju uključivanje svih zainteresovanih grupa-strana u proces odlučivanja.

EHO RRC je za svoj rad sa romskom nacionalnom zajednicom u AP Vojvodini, R. Srbiji dobio i Evropsku nagradu za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva (Eurodiaconia Award for Combating Social Exclusion and Poverty).

Najveći značaj u celom procesu imaju predstavnici romske nacionalne zajednice, koji svojim aktivnim učešćem doprinose održivosti celog procesa.

Procesom obnove naselja rukovode stanovnici/e naselja, koji/e poseduju profesionalno isksustvo.  Stanovnici/e naselja su odgovorni/e za ceo proces obnove naselja, tj. izgradnju kupatila: stanovnici/e sami/e izvode građevinske radove ili direktno plaćaju majstore. U tom procesu pomažu im profesionalci (stručna podrška), najčešće Romi sa radnim iskustvom.

Kao važan propratni efekat samo-obnove, Romi/kinje povećavaju nivo svojih profesionalnih kompetencija što im pomaže da budu konkurentniji na tržištu rada. Ovom metodom rada, stanovnici/e naselja postaju odgovorni/e i aktivni/e učesnici/e u procesu obnove naselja.

Ovakav vid učešća ciljne grupe (stanovnika/ca naselja) jača osećaj »vlasništva» nad procesom/projektom, utiče na održivost projekta, i promoviše aktivno učešće građana/ki.

Projekat ,,Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, R. Srbiji“, biće realizovan u naselju Adice, Novi Sad, u periodu: 01.01.2012. – 31.12.2012.

Do kraja 2012. godine EHO RRC će u saradnji sa Romima/kinjama u naselju Adice, Novi Sad, izgraditi septičke jame i  kupatila, za 46 najugroženijih porodica. Svih 46 kupatila će do kraja 2012. godine biti potpuno opremljena i u funkciji. U završnoj fazi projekta, biće izvedene popravke oštećenih delova kuća.

Pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, EHO RRC će organizovati i rad sa decom i mladima u oblasti obrazovanja. Kroz organizovane terenske posete pravnika EHO RRC, stanovnici/e naselja će dobiti mogućnost da regulišu zakonom zagarantovana prava.  Takođe, stanovnici/e naselja moći će da učestvuju u programu radnog osposobljavanja, zapošljavanja i samozapošljavanja – pohađaju tromosečne zanatske kurseve.

Za realizaciju projekta u Novom Sadu, EHO RRC je obezbedio 78.845,00 € (pribl. 8,6 miliona dinara).    

Grad Novi Sad je izdvojio budžetska sredstva u visini od 27.440,00 (pribl. 3 miliona dinara) kao direktno ulaganje u projekat. 

Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine će pružiti stručnu podršku tokom realizacije projekta.  

Takođe, očekuju se ulaganja od strane Roma/kinja (u polovnom građevinskom materijalu, transportu i radnoj snagi) u visini do 2,6 miliona dinara.      

 Sve EHO RRC aktivnosti su usklađene sa Nacionalnim akcionim planom za stanovanje (deo Strategije za unapređivanje položaja Roma u R. Srbiji).

Trenutno, EHO RRC je jedino udruženje u R. Srbiji, koje uspešno sprovodi projekte poboljšanja uslova stanovanja Roma/kinja u R. Srbiji.

U proteklih 5 godina EHO RRC je sa Romima/kinjama iz naselja Bangladeš u Novom Sadu, naselja Ciganski kraj u Đurđevu, Romima/kinjama iz Čuruga, Bačkog Gradišta i Bečeja, izgradio 234 septičkih jama, 310 kupatila, u 11 kuća sproveo projekat adaptacije cele kuće i izgradio 2 male kuće od polovnog građevinskog materijala. Ovim projektom poboljšani su  uslovi stanovanja za 420 porodica (1890 Roma/kinja) u 354 kuće.

Internacionalni i lokalni partneri:

  1. HEKS (Humanitarna organizacija švajcarskih protestantskih crkava), Švajcarska
  2. SDC    (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), Švajcarska
  3. FOM  (Federalna agencija za migracije), Švajcarska
  4. Kneževina Lihtenštajn
  5. NCA    (Norveška crkvena pomoć), Norveška
  6. MFA    (Ministarstvo inostranih poslova Norveške), Norveška
  7. Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine, R. Srbije
  8. Grad Novi Sad, AP Vojvodina, R. Srbija

 Za više informacija o projektu možete se obratiti na kontakt:  

Ekumenska humanitarna organizacija

Romski resursni centar

Programski koordinator, Robert Bu

Ćirila i Metodija 21

21000 Novi Sad

Tel/faks: 021 – 469616; 466588

imejl adresa: robert@ehons.org

http://www.ehons.org

http://romacenter.ehons.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]