Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

“Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, Republici Srbiji”

Objavljeno 02.04.2012.

romsko_naselje_tn25. aprila 2012. godine, potpisaće se Sporazum o saradnji radi sprovođenja projekta:„Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, Republici Srbiji“.

Potpisnici sporazuma su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Novi Sad i Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine.

Projekat Romskog resursnog centra Ekumenske humanitarne organizacije (EHO RRC) ,,Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, R. Srbiji“ je zasnovan na petnaestogodišnjem iskustvu EHO RRC u radu sa ranjivim grupama, a realizuje se u saradnji sa Gradom Novim Sadom i  Kancelarijom za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine, R. Srbije.

Za rešavanje problema u romskim naseljima u AP Vojvodini, R. Srbiji EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“. Ovaj model rada podrazumeva sveobuhvatni pristup u rešavanju postojećih problema i participativne metode rada, koje podrazumevaju uključivanje svih zainteresovanih grupa-strana u proces odlučivanja.

EHO RRC je za svoj rad sa romskom nacionalnom zajednicom u AP Vojvodini, R. Srbiji dobio i Evropsku nagradu za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva (Eurodiaconia Award for Combating Social Exclusion and Poverty).

Najveći značaj u celom procesu imaju predstavnici romske nacionalne zajednice, koji svojim aktivnim učešćem doprinose održivosti celog procesa.

Procesom obnove naselja rukovode stanovnici/e naselja, koji/e poseduju profesionalno isksustvo.  Stanovnici/e naselja su odgovorni/e za ceo proces obnove naselja, tj. izgradnju kupatila: stanovnici/e sami/e izvode građevinske radove ili direktno plaćaju majstore. U tom procesu pomažu im profesionalci (stručna podrška), najčešće Romi sa radnim iskustvom.

Kao važan propratni efekat samo-obnove, Romi/kinje povećavaju nivo svojih profesionalnih kompetencija što im pomaže da budu konkurentniji na tržištu rada. Ovom metodom rada, stanovnici/e naselja postaju odgovorni/e i aktivni/e učesnici/e u procesu obnove naselja.

Ovakav vid učešća ciljne grupe (stanovnika/ca naselja) jača osećaj »vlasništva» nad procesom/projektom, utiče na održivost projekta, i promoviše aktivno učešće građana/ki.

Projekat ,,Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma/kinja u AP Vojvodini, R. Srbiji“, biće realizovan u naselju Adice, Novi Sad, u periodu: 01.01.2012. – 31.12.2012.

Do kraja 2012. godine EHO RRC će u saradnji sa Romima/kinjama u naselju Adice, Novi Sad, izgraditi septičke jame i  kupatila, za 46 najugroženijih porodica. Svih 46 kupatila će do kraja 2012. godine biti potpuno opremljena i u funkciji. U završnoj fazi projekta, biće izvedene popravke oštećenih delova kuća.

Pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, EHO RRC će organizovati i rad sa decom i mladima u oblasti obrazovanja. Kroz organizovane terenske posete pravnika EHO RRC, stanovnici/e naselja će dobiti mogućnost da regulišu zakonom zagarantovana prava.  Takođe, stanovnici/e naselja moći će da učestvuju u programu radnog osposobljavanja, zapošljavanja i samozapošljavanja – pohađaju tromosečne zanatske kurseve.

Za realizaciju projekta u Novom Sadu, EHO RRC je obezbedio 78.845,00 € (pribl. 8,6 miliona dinara).    

Grad Novi Sad je izdvojio budžetska sredstva u visini od 27.440,00 (pribl. 3 miliona dinara) kao direktno ulaganje u projekat. 

Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine će pružiti stručnu podršku tokom realizacije projekta.  

Takođe, očekuju se ulaganja od strane Roma/kinja (u polovnom građevinskom materijalu, transportu i radnoj snagi) u visini do 2,6 miliona dinara.      

 Sve EHO RRC aktivnosti su usklađene sa Nacionalnim akcionim planom za stanovanje (deo Strategije za unapređivanje položaja Roma u R. Srbiji).

Trenutno, EHO RRC je jedino udruženje u R. Srbiji, koje uspešno sprovodi projekte poboljšanja uslova stanovanja Roma/kinja u R. Srbiji.

U proteklih 5 godina EHO RRC je sa Romima/kinjama iz naselja Bangladeš u Novom Sadu, naselja Ciganski kraj u Đurđevu, Romima/kinjama iz Čuruga, Bačkog Gradišta i Bečeja, izgradio 234 septičkih jama, 310 kupatila, u 11 kuća sproveo projekat adaptacije cele kuće i izgradio 2 male kuće od polovnog građevinskog materijala. Ovim projektom poboljšani su  uslovi stanovanja za 420 porodica (1890 Roma/kinja) u 354 kuće.

Internacionalni i lokalni partneri:

  1. HEKS (Humanitarna organizacija švajcarskih protestantskih crkava), Švajcarska
  2. SDC    (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), Švajcarska
  3. FOM  (Federalna agencija za migracije), Švajcarska
  4. Kneževina Lihtenštajn
  5. NCA    (Norveška crkvena pomoć), Norveška
  6. MFA    (Ministarstvo inostranih poslova Norveške), Norveška
  7. Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine, R. Srbije
  8. Grad Novi Sad, AP Vojvodina, R. Srbija

 Za više informacija o projektu možete se obratiti na kontakt:  

Ekumenska humanitarna organizacija

Romski resursni centar

Programski koordinator, Robert Bu

Ćirila i Metodija 21

21000 Novi Sad

Tel/faks: 021 – 469616; 466588

imejl adresa: robert@ehons.org

http://www.ehons.org

http://romacenter.ehons.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]