Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija 35. u svetu po stanju majki i dece

Objavljeno 07.05.2015.

majka i dete - ilustracijaSrbija je po stanju majki i dece na 35. mestu među 179 zemalja, pokazao je novi Indeks majki koji je objavila organizacija Spasimo decu (Save the children). Vodeće pozicije po stanju zdravlja majki i dece i njihovom obrazovnom, političkom i ekonomskom statusu drže Norveška, Finska i Island a na začelju su  Centralnoafrička Republika, Kongo i poslednja Somalija.

Godšnji Indeks majki pokazuje gde je majkama i deci u svetu najbolje a gde se suočavaju sa velikim teškoćama. Izračunava se na osnovu podataka o zdravlju žena, zdravlju dece, školovanju, ekonomskom stanju i učešću žena u političkom životu. Kriterijumi zdravlja majki i dece su rizik od smrti porodilja i smrti dece pre navršene pete godine.

Prema izveštaju organizacije Spasimo decu za 2015. godinu, u Srbiji je bruto nacionalni prihod po stanovniku 2013. bio 6.050 dolara, učešće žena u parlamentu, koje je kriterijum političkog statusa, bilo je 34% a očekivani broj godina koje će deca provesti na školovanju 14,4. Navodi se i da na 1.000 živorođenih umre gotovo sedmoro (6,6) dece do pet godina.

Bolje od Srbije od zemalja iz okruženja plasirane su dve članice Evropske unije – Slovenija na 15. i Hrvatska na 30. poziciji na listi.

Makedonija je po stanju majki i dece tik iza Srbije, na 37. mestu, Crna Gora je 42, Bosna i Hercegovina 54. a Albanija 82.

Od članica EU, među prvih 10 po stanju majki i dece, uz drugoplasiranu Finsku, svrstane su i Danska, Švedska, Holandija, Španija, Nemačka i Belgija.

Na globalnom nivou, Japan je 32. na listi, SAD 33, Rusija 56. a Kina 61.

Fokus 16. godišnjeg izveštaja bio je na svetu koji se sve brže urbanizuje a u kojem najsiromašnije majke i deca jedva preživljavaju uprkos napretku.

Kako se navodi, svakog dana 17.000 dece umre pre nego što napuni pet godina. Te smrti, koje je moguće sprečiti, sve su češće u pretrpanim slamovima bez kanalizacije koji gledaju na solitere i tržne centre u srcu grada. U zemljama u razvoju u slamovima živi trećina gradskog stanovništva ili više od 860 miliona ljudi.

Organizacija Spasimo decu je u cilju poboljšanja stanja majki i dece u svetu pozvala vlade da ulažu u osnovnu zdravstvenu zaštitu, vodosnabdevanje i kanalizaciju, kao i u poboljšanje ishrane za više od polovine svetske populacije koja živi u gradskim sredinama.

Vlade i međunarodne agencije treba da povećaju ulaganja kako bi se poboljšalo obrazovanje za svu decu i unapredio pristup zdravstvu za majke i decu. Takođe treba da deluju u cilju unapređenja ekonomskih i političkih mogućnosti za žene.

Međunarodna zajednica takođe mora više da se posveti istraživanju stanja i blagostanja žena i dece a u industrijski razvijenim zemljama vlade i lokalne zajednice treba da rade zajedno na unapređenju obrazovanja i zdravstva za decu i žene.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Prazna, neugledna gradska ulica. Mrak koji remete samo slaba svetla, koja trepere sa vrhova bandera. Tišinu prekidaju poneki lavež pasa [...]
pon, okt 18, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Nastava u osnovnoj školi je vrlo složen proces i treba mu pristupiti iz različitih uglova. Najlakše je kada ispred sebe [...]
pon, okt 04, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
U uvodu priče o usamljenosti moramo poći od konstatacije da je reč o još jednoj epidemiji koja ozbiljno muči savremenog [...]
uto, sep 28, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Koliko god bile lepe i uzbudljive, selidbe su uvek izazovne. Sa sobom nose bezbroj misli o stvarima koje se ne [...]
pon, sep 27, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Pre pokušaja da vas bolje upoznam sa zanimljivim ljudima i inicijativama iza društveno korisnih zadruga, mali osvrt na zadružnu tradiciju [...]
pon, sep 20, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021.
Oktobar, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba sa invaliditetom
Oktobar, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj Roma i Romkinja
Septembar, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Neaktivnost na tržištu rada u Republici Srbiji
August, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Akcioni plan za period od 2021. do 2023. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u Republici Srbiji
Jun, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2020. godini
Maj, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Efekti targetirane jednokratne novčane pomoći na kretanje indikatora siromaštva i nejednakosti
Maj, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Priručnik o outreach radu: organizovanje, sprovođenje i razvoj outreach programa
Maj, 2021 arrow right pdf [2 MB]