Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija 35. u svetu po stanju majki i dece

Objavljeno 07.05.2015.

majka i dete - ilustracijaSrbija je po stanju majki i dece na 35. mestu među 179 zemalja, pokazao je novi Indeks majki koji je objavila organizacija Spasimo decu (Save the children). Vodeće pozicije po stanju zdravlja majki i dece i njihovom obrazovnom, političkom i ekonomskom statusu drže Norveška, Finska i Island a na začelju su  Centralnoafrička Republika, Kongo i poslednja Somalija.

Godšnji Indeks majki pokazuje gde je majkama i deci u svetu najbolje a gde se suočavaju sa velikim teškoćama. Izračunava se na osnovu podataka o zdravlju žena, zdravlju dece, školovanju, ekonomskom stanju i učešću žena u političkom životu. Kriterijumi zdravlja majki i dece su rizik od smrti porodilja i smrti dece pre navršene pete godine.

Prema izveštaju organizacije Spasimo decu za 2015. godinu, u Srbiji je bruto nacionalni prihod po stanovniku 2013. bio 6.050 dolara, učešće žena u parlamentu, koje je kriterijum političkog statusa, bilo je 34% a očekivani broj godina koje će deca provesti na školovanju 14,4. Navodi se i da na 1.000 živorođenih umre gotovo sedmoro (6,6) dece do pet godina.

Bolje od Srbije od zemalja iz okruženja plasirane su dve članice Evropske unije – Slovenija na 15. i Hrvatska na 30. poziciji na listi.

Makedonija je po stanju majki i dece tik iza Srbije, na 37. mestu, Crna Gora je 42, Bosna i Hercegovina 54. a Albanija 82.

Od članica EU, među prvih 10 po stanju majki i dece, uz drugoplasiranu Finsku, svrstane su i Danska, Švedska, Holandija, Španija, Nemačka i Belgija.

Na globalnom nivou, Japan je 32. na listi, SAD 33, Rusija 56. a Kina 61.

Fokus 16. godišnjeg izveštaja bio je na svetu koji se sve brže urbanizuje a u kojem najsiromašnije majke i deca jedva preživljavaju uprkos napretku.

Kako se navodi, svakog dana 17.000 dece umre pre nego što napuni pet godina. Te smrti, koje je moguće sprečiti, sve su češće u pretrpanim slamovima bez kanalizacije koji gledaju na solitere i tržne centre u srcu grada. U zemljama u razvoju u slamovima živi trećina gradskog stanovništva ili više od 860 miliona ljudi.

Organizacija Spasimo decu je u cilju poboljšanja stanja majki i dece u svetu pozvala vlade da ulažu u osnovnu zdravstvenu zaštitu, vodosnabdevanje i kanalizaciju, kao i u poboljšanje ishrane za više od polovine svetske populacije koja živi u gradskim sredinama.

Vlade i međunarodne agencije treba da povećaju ulaganja kako bi se poboljšalo obrazovanje za svu decu i unapredio pristup zdravstvu za majke i decu. Takođe treba da deluju u cilju unapređenja ekonomskih i političkih mogućnosti za žene.

Međunarodna zajednica takođe mora više da se posveti istraživanju stanja i blagostanja žena i dece a u industrijski razvijenim zemljama vlade i lokalne zajednice treba da rade zajedno na unapređenju obrazovanja i zdravstva za decu i žene.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]