Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija snažno posvećena sprovođenju Agende 2030

Objavljeno 22.07.2019.

Predstvljanje Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije o sprovođenju Agende 2030 u NjujorkuMinistarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, predstavila je u Njujorku prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj Srbije o sprovođenju Agende 2030.

Đukić Dejanović predvodila je delegaciju Srbije na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji je održan od 15. do 18. jula u sedištu UN u Njujorku.

Tema ovogodišnjeg sastanka bila je „Osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti”, a 47 država članica UN predstavilo je svoje dobrovoljne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, a među njima po prvi put i Srbija.

Đukić Dejanović je, predstavljajući ovaj izveštaj, istakla da je Srbija ovaj proces shvatila kao više od pisanja jednog dokumenta.

To je, kako je istakla, bilo sagledavanje međusobne saradnje i deljenje iskustava, izazova i primera dobre prakse između državnih organa, jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, privrednih aktera, međunarodnih organizacija i ostalih partnera.

Prema njenim rečima, centralni deo tog izveštaja čine stavovi mladih i ocena Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kao svojevrsni jedinstveni glas jedinica lokalne samouprave.

Vizija održive budućnosti koju delimo sa našom decom i mladima zauzima glavnu ulogu u ovom izveštaju, jer će današnja deca i mladi biti nosioci društva i društvenih promena 2030. godine, istakla je ona.

Ministarka je ukazala i na značaj jedinica lokalne samouprave kao aktera koji sprovođenjem Agende 2030 direktno utiču na donošenje boljitka svim građanima i građankama.

Predsednik Fokus grupe Skupštine Srbije za razvoj kontrolnih mehanizama za implementaciju i nadzor nad sprovođenjem Ciljeva održivog razvoja Milorad Mijatović osvrnuo se na aktivnosti koje je parlament realizovao u cilju praćenja sprovođenja ovih ciljeva u poslednje dve godine, ali i najavio buduće delovanje.

U narednom periodu, predstoje nam dve vrste aktivnosti. S jedne strane, to je animiranje javnosti putem sredstava javnog informisanja na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bismo ukazali na značaj valjane implementacije Ciljeva održivog razvoja, ukazao je Mijatović.

S druge strane, kako je dodao, planiramo da otpočnemo kampanju po gradovima, u kojoj će poslanici razgovarati, pre svega, sa mladima o značaju implementacije ovih ciljeva za njihovu budućnost, ali i sa lokalnim organima vlasti, udruženjima građana i medijima.

Želja nam je da čujemo i njihove potrebe i ideje o tome kako da napravimo od Srbije bolje mesto za život, rekao je Mijatović.

Omladinska delegatkinja Srbije u UN Tijana Čupić najavila je film o stavovima mladih o ciljevima održivog razvoja i vrednovanju napretka u njihovom dostizanju, koji je napravljen i prikazan u Ujedinjenim nacijama, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji.

Đukić Dejanović je učestvovala i u generalnoj debati u okviru Političkog foruma na visokom nivou, u kojoj su zvaničnici/e ukazali na brojne izazove sa kojima se države u različitim delovima sveta suočavaju u primeni Agende 2030, posebno one koje su najmanje razvijene.

Oni su naglasili potrebu neophodne političke posvećenosti i jačanja partnerstva sa javnim i privatnim sektorom i civilnim društvom.

Ministarka je ocenila da je sastanak bio prilika da se u sedištu Ujedinjenih nacija, uz prisustvo velikog broja predstavnika i predstavnica država članica i civilnog društva, ukaže na značaj implementacije ciljeva održivog razvoja i procesa evrointegracija u Srbiji.

Ona je još jednom naglasila posvećenost Srbije sprovođenju Agende 2030 i ispunjavanju njenih ciljeva, kao i promovisanju značaja regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Đukić Dejanović je podsetila na to da je Srbija u septembru 2018. godine bila domaćin subregionalne konferencije o promociji napretka zemalja u regionu u sprovođenju Agende 2030, koja je ocenjena kao izuzetno uspešna, postavljajući dobru osnovu za nastavak regionalne saradnje na putu dostizanja ovih ciljeva.

Takođe, ona je, kao jedna od glavnih panelista/kinja, učestvovala na pratećem događaju na marginama Političkog foruma na visokom nivou, u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), na temu rodno odgovornog budžetiranja.

Ako bi trebalo da izdvojim nešto po čemu je Srbija u regionu specifična i predstavlja primer dobre prakse, to je onda rodno odgovorno budžetiranje, koje smo uveli u javne finansije 2015. godine, navela je ministarka, posebno se osvrćući na Indeks rodne ravnopravnosti, koji je Srbija uvela 2016. godine kao jedina zemlja van EU.

Ona je napomenula da je između dva izveštajna perioda napravljen veći pomak u poređenju sa evropskim prosekom, tako da je ovaj indeks u 2018. godini iznosio 55,8 poena.

Cilj nam je da se rodna ravnopravnost u našoj zemlji i dalje unapređuje, posebno kada je u pitanju segment rada, odnosno nejednakih zarada za isti rad i vremena, jer briga o porodici, deci i bolesnom članu porodice najčešće uglavnom pada na žene, zaključila je Đukić Dejanović.

Ovogodišnji politički forum ocenjen je kao izuzetno uspešan, posebno imajući u vidu da je okupio veliki broj visokih zvaničnika i zvaničnica.

Učešće delegacije Srbije, kao i predstavljanje prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja, doprinelo je prepoznatljivosti naše zemlje kao odgovornog partnera, snažno posvećenog implementaciji Agende 2030, navodi se u saopštenju Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

20.09.2019.

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Today
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]