Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija snažno posvećena sprovođenju Agende 2030

Objavljeno 22.07.2019.

Predstvljanje Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije o sprovođenju Agende 2030 u NjujorkuMinistarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, predstavila je u Njujorku prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj Srbije o sprovođenju Agende 2030.

Đukić Dejanović predvodila je delegaciju Srbije na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji je održan od 15. do 18. jula u sedištu UN u Njujorku.

Tema ovogodišnjeg sastanka bila je „Osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti”, a 47 država članica UN predstavilo je svoje dobrovoljne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, a među njima po prvi put i Srbija.

Đukić Dejanović je, predstavljajući ovaj izveštaj, istakla da je Srbija ovaj proces shvatila kao više od pisanja jednog dokumenta.

To je, kako je istakla, bilo sagledavanje međusobne saradnje i deljenje iskustava, izazova i primera dobre prakse između državnih organa, jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, privrednih aktera, međunarodnih organizacija i ostalih partnera.

Prema njenim rečima, centralni deo tog izveštaja čine stavovi mladih i ocena Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kao svojevrsni jedinstveni glas jedinica lokalne samouprave.

Vizija održive budućnosti koju delimo sa našom decom i mladima zauzima glavnu ulogu u ovom izveštaju, jer će današnja deca i mladi biti nosioci društva i društvenih promena 2030. godine, istakla je ona.

Ministarka je ukazala i na značaj jedinica lokalne samouprave kao aktera koji sprovođenjem Agende 2030 direktno utiču na donošenje boljitka svim građanima i građankama.

Predsednik Fokus grupe Skupštine Srbije za razvoj kontrolnih mehanizama za implementaciju i nadzor nad sprovođenjem Ciljeva održivog razvoja Milorad Mijatović osvrnuo se na aktivnosti koje je parlament realizovao u cilju praćenja sprovođenja ovih ciljeva u poslednje dve godine, ali i najavio buduće delovanje.

U narednom periodu, predstoje nam dve vrste aktivnosti. S jedne strane, to je animiranje javnosti putem sredstava javnog informisanja na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bismo ukazali na značaj valjane implementacije Ciljeva održivog razvoja, ukazao je Mijatović.

S druge strane, kako je dodao, planiramo da otpočnemo kampanju po gradovima, u kojoj će poslanici razgovarati, pre svega, sa mladima o značaju implementacije ovih ciljeva za njihovu budućnost, ali i sa lokalnim organima vlasti, udruženjima građana i medijima.

Želja nam je da čujemo i njihove potrebe i ideje o tome kako da napravimo od Srbije bolje mesto za život, rekao je Mijatović.

Omladinska delegatkinja Srbije u UN Tijana Čupić najavila je film o stavovima mladih o ciljevima održivog razvoja i vrednovanju napretka u njihovom dostizanju, koji je napravljen i prikazan u Ujedinjenim nacijama, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji.

Đukić Dejanović je učestvovala i u generalnoj debati u okviru Političkog foruma na visokom nivou, u kojoj su zvaničnici/e ukazali na brojne izazove sa kojima se države u različitim delovima sveta suočavaju u primeni Agende 2030, posebno one koje su najmanje razvijene.

Oni su naglasili potrebu neophodne političke posvećenosti i jačanja partnerstva sa javnim i privatnim sektorom i civilnim društvom.

Ministarka je ocenila da je sastanak bio prilika da se u sedištu Ujedinjenih nacija, uz prisustvo velikog broja predstavnika i predstavnica država članica i civilnog društva, ukaže na značaj implementacije ciljeva održivog razvoja i procesa evrointegracija u Srbiji.

Ona je još jednom naglasila posvećenost Srbije sprovođenju Agende 2030 i ispunjavanju njenih ciljeva, kao i promovisanju značaja regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Đukić Dejanović je podsetila na to da je Srbija u septembru 2018. godine bila domaćin subregionalne konferencije o promociji napretka zemalja u regionu u sprovođenju Agende 2030, koja je ocenjena kao izuzetno uspešna, postavljajući dobru osnovu za nastavak regionalne saradnje na putu dostizanja ovih ciljeva.

Takođe, ona je, kao jedna od glavnih panelista/kinja, učestvovala na pratećem događaju na marginama Političkog foruma na visokom nivou, u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), na temu rodno odgovornog budžetiranja.

Ako bi trebalo da izdvojim nešto po čemu je Srbija u regionu specifična i predstavlja primer dobre prakse, to je onda rodno odgovorno budžetiranje, koje smo uveli u javne finansije 2015. godine, navela je ministarka, posebno se osvrćući na Indeks rodne ravnopravnosti, koji je Srbija uvela 2016. godine kao jedina zemlja van EU.

Ona je napomenula da je između dva izveštajna perioda napravljen veći pomak u poređenju sa evropskim prosekom, tako da je ovaj indeks u 2018. godini iznosio 55,8 poena.

Cilj nam je da se rodna ravnopravnost u našoj zemlji i dalje unapređuje, posebno kada je u pitanju segment rada, odnosno nejednakih zarada za isti rad i vremena, jer briga o porodici, deci i bolesnom članu porodice najčešće uglavnom pada na žene, zaključila je Đukić Dejanović.

Ovogodišnji politički forum ocenjen je kao izuzetno uspešan, posebno imajući u vidu da je okupio veliki broj visokih zvaničnika i zvaničnica.

Učešće delegacije Srbije, kao i predstavljanje prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja, doprinelo je prepoznatljivosti naše zemlje kao odgovornog partnera, snažno posvećenog implementaciji Agende 2030, navodi se u saopštenju Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
pet, maj 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
sri, maj 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
pon, maj 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
pet, maj 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]