Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srpsko-nemačka platforma za razmenu iskustava na temu inkluzije marginalizovanog stanovništva na tržište rada

Objavljeno 28.09.2021.

Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji - logoU okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi GIZ, organizovana je virtuelna studijska poseta koja je imala za cilj da stvori platformu za razmenu i zajedničko učenje između srpskih aktera i nemačkih kolega koji se bave temom inkluzije marginalizovanog stanovništva na tržište rada. Virtuelna razmena je trajala šest dana u onlajn formatu i obuhvatila je preko 100 predstavnika iz državnih institucija i civilnog sektora.

Delegacije Nemačke i Srbije su razmenile svoja iskustva na temu informisanja marginalizovanih grupa o merama podrške u zapošljavanju, i o važnoj ulozi organizacija civilnog društva u posredovanju između ovih grupa i institucija koje pružaju ovaj vid podrške. Predstavljeni su i primeri dobre prakse u sprovođenju aktivnih mera zapošljavanja marginalizovanih i teško zapošljivih grupa, kao i načini kreiranja politike zapošljavanja zasnovane na dokazima i metodologiji za praćenje i procenu učinka aktivnih mera zapošljavanja.

„Ponosni smo što smo, uprkos ograničenjima zbog koronavirusa, uspeli da organizujemo virtuelnu razmenu koja se pokazala veoma uspešno i čak ima prednost jer smo time uključili veći broj osoba. Ovo je važan korak u daljoj saradnji i smatramo da je dobro što smo na jednom mestu imali civilni sektor i državne institucije, jer je to ključ uspešnog sprovođenja mera inkluzije. Samo zajedničkim snagama možemo doći do cilja koji podrazumeva uspešnu integraciju ne samo Roma i Romkinja, već i drugih marginalizovanih grupa u društvu i na tržištu rada”, istakla je Aleksandra Dimić-Ugrinaj, vođa programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi GIZ.

Prof. dr Sandra Grujičić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je predvodila srpsku delegaciju, istakla je da virtuelna razmena iskustva sa institucijama Nemačke ispunila očekivanja. „Virtuelna razmena iskustva sa institucijama Nemačke u kreiranju mera aktivne politike zapošljavanja zasnovane na podacima, usmeravanju mera na marginalizovane grupe nezaposlenih lica, uključujući Rome, kao načine praćenja efekata mera na zapošljavanje, u punom obimu ispunila je očekivanja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i, nadamo se, drugih učesnika na ovoj razmeni. Sigurni smo da će nastavak uspešne saradnje sa GIZ-om i institucijama Nemačke u skladu sa primerima dobre prakse u oblasti zapošljavanja doprineti daljem unapređenju politike zapošljavanja u Srbiji”, izjavila je ona.

„Virtualna studijska poseta prevazišla je naša očekavanja, ne samo u smislu tehničkih ograničenja za koje smo mislili da online metodologija učenja i razmene ima, nego i u smislu kvaliteta sadržaja koji je za ovih nekoliko dana pružen učesnicima studijske posete”, izjavio je Nenad Vladisavljev, predsednik Udruženja romskih studenata.

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sprovodi mere za suzbijanje diskriminacije i stereotipa, unapređuje saradnju između ključnih institucija kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou i sprovodi mere ekonomskog osnaživanja i razvijanja lokalnih mehanizama.

Izvor: www.ukljucise.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Jedan od ključnih zadataka nastavnika posle višedecenijskog rada u osnovnoj školi je da uklope iskustvo sa novinama koje se javljaju [...]
čet, dec 02, 2021
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U svojim dosadašnjim tekstovima nisam pisao o svom detinjstvu i mislim da bi vam možda bilo zanimljivo da pročitate o [...]
sri, dec 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Za šest meseci života na Sardiniji imala sam prilike da pričam sa ljudima iz različitih struka i uverim se kako [...]
pon, nov 29, 2021
Source: Inkluzija blog
Valentina Lepojević
Politika me ne interesuje – kako? Ja sam apolitičan/na – šta to znači? Ove rečenice neretko čujem. Dosta sam promišljala i došla [...]
pet, nov 26, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
U društvenim naukama već decenijama primetno je interesovanje za proučavanje generacijskih specifičnosti. Kompleksna međudelovanja ekonomskih, političkih i tehnoloških faktora oblikuje [...]
čet, nov 25, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj LGBTI osoba
Novembar, 2021 arrow right pdf [164 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj žena i rodna ravnopravnost
Novembar, 2021 arrow right pdf [977 KB]
Analiza dugotrajnog siromaštva u Republici Srbiji
Novembar, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Strategija za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine
Oktobar, 2021 arrow right docx [705 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021.
Oktobar, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba sa invaliditetom
Oktobar, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj Roma i Romkinja
Septembar, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Neaktivnost na tržištu rada u Republici Srbiji
August, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [6 MB]