Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Svetski dan podizanja svesti o autizmu

Objavljeno 02.04.2020.

2. april - Svetski dan podizanja svesti o autizmuPrema rezoluciji koju je donela Generalna skupština UN 2007. godine, 2. april je proglašen Svetskim danom podizanja svesti o autizmu. Inicijativa je potekla od države Katar, a ovaj Dan je prvi put obeležen 2008. godine.

Odeljenje za globalne komunikacije i Odeljenje za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija, u saradnji sa osobama sa autizmom i njihovim predstavničkim organizacijama, kao i uz podršku država članica, svake godine obeležavaju ovaj dan sa posebnim fokusom na jednoj od tema koja je od posebnog značaja za osobe sa autizmom, a u 2020. godini će se baviti temom prelaska u odraslo doba.

Kako je naglašeno u okviru najave Ujedinjenih nacija povodom obeležavanja ovog Dana, postati odrasla osoba obično se izjednačava sa punopravnim i ravnopravnim učešćem u društvenom, ekonomskom i političkom životu zajednice. Međutim, prelazak u odraslo doba predstavlja dodatni izazov za osobe s autizmom zbog nedostatka prilika i podrške u ovoj fazi njihovog života. Kao rezultat toga, završetkom srednje škole, kada prestaju obrazovne i druge usluge koje pružaju institucije, ova faza njihovog života okarakterisana je kao „pad sa litice“.

Skreće se pažnja i na pitanja koja se odnose na važnost učešća osoba sa autizmom u kulturi mladih i samoodređenju, odlučivanju u zajednici, pristupu post-srednjem obrazovanju i zapošljavanju, kao i samostalnom životu.

Pretpostavlja se da u svetu osobe sa autizmom čine 1 do 2% populacije. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji jedno od 160 dece ima poremećaj spektra autizma.

Poremećaj iz spektra autizma odnosi se na niz stanja koje karakteriše smanjen stepen socijalnih, komunikacijskih i jezičkih veština, a kod nekih pojedinaca i uski raspon interesovanja i aktivnosti koji su jedinstveni za pojedinca i koji se ponavljaju. Osobe s autizmom su zbog toga izložene stigmi i diskriminaciji, koja uključuje nepravedno uskraćivanje zdravstvene zaštite, obrazovanja i mogućnosti da se uključe i budu aktivni učesnici/e u svojim zajednicama. Prema Izveštaju o napretku Ciljeva održivog razvoja za 2019. godinu istaknuto je da su potrebni veći napori za stvaranje inkluzivnog društva i osiguranje jednakih prava za osobe sa invaliditetom, uključujući i osobe sa autizmom.

U Republici Srbiji još uvek se ne zna tačan broj osoba sa autizmom. Očekuje se završetak rada na Nacionalnom registru dece sa smetnjama u razvoju koji realizuje Ministarstvo zdravlja, odnosno Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”. Postojanje registra će omogućiti uvid u broj osoba sa autizmom u Srbiji, ali i pravovremeno ostvarivanje svih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica, kao i bolje planiranje nacionalnih i lokalnih politika, sredstava i resursa.

Kako je ovogodišnji Dan podizanja svesti o autizmu posvećen prelasku u odraslo doba, važno je istaći da sa 18 godina osoba postaje poslovno sposobna, što je jedan od preduslova za uživanje prava i obaveza u svim oblastima društvenog života. Kada govorimo osobama sa invaliditetom, one su najčešće lišene poslovne sposobnosti samo na osnovu invaliditeta.

Prema rezultatima poslednjeg popisa iz 2011. godine, u Republici Srbiji živi 571.780 osoba sa invaliditetom. Skoro svaka osma osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji starija od 15 godina nije pohađala školu. Analiza uticaja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom pokazala je da se položaj osoba sa invaliditetom poboljšao tokom osam godina primene ovog zakona. Međutim, u okviru različitih izveštaja (Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju Agende 2030, Izveštaj Evropske komisije o napretku Republike Srbije za 2019. godinu i okviru praćenja o primeni Konvencije  Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom) istaknuto je da nejednakost i dalje raste, da je potrebno raditi na razvijanju inkluzivnog društva, izdvajati dodatna sredstva za razvijanje usluga u zajednici, licenciranih pružalaca usluga, uskladiti smeštaj i lečenje sa međunarodnim standardima i razviti strategiju deinstitucionalizacije. Ovakve mere trebalo bi da doprinesu mogućnosti za samostalan život u zajednici što dovodi do smanjenja zavisnosti od porodice, institucionalizacije, izolacije i segregacije. Odredbama člana 19. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom priznaje se svim osobama sa invaliditetom jednako pravo na samostalan život i uključivanje u zajednicu uz slobodu izbora i kontrole svog života.

Značajan iskorak u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom Srbija je napravila (osim što je potpisnica više međunarodnih dokumenata u oblasti ljudskih prava) usvojivši Nacionalnu strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za period od 2020. do 2024. godine.

Izradu Strategije aktivno je podržao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u konsultativnim procesima sa organizacijama civilnog društva i procesu javne rasprave, a u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Timom Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Nova Strategija predviđa set mera koje bi trebalo da doprinesu tome da osobe sa invaliditetom na ravnopravnoj osnovi uživaju sva prava i slobode garantovane Ustavom, zakonima i međunarodnim ugovorima. Predviđene mere u okviru Strategije trebalo bi da doprinesu uklanjanju prepreka u oblasti pristupačnosti, participacije, jednakosti, zapošljavanja, obrazovanja i obuke, socijalne zaštite, zdravstva i drugih aspekata koji doprinose ostvarivanju inkluzivne jednakosti.

Jedna od ključnih mera koja će u budućnosti definisati kvalitet prelaska u odraslo doba osoba sa autizmom odnosi se na reformu zakonskog okvira u oblasti poslovne sposobnosti koja bi trebalo da obezbedi da osobe sa invaliditetom  uživaju sva prava na ravnopravnoj osnovi sa drugim građanima i uspostavljanje sistema odlučivanja uz podršku koja zamenjuje starateljsku zaštitu.

Iako je autizam stanje (ne bolest) koje traje celog života, uz podršku porodici i detetu još od najranijeg doba, uključivanjem u obrazovanje i kasnije u svet rada, razvijanjem različitih usluga, mogu da se učine veliki iskoraci u podršci u prelasku u odraslo doba i osamostaljivanju osoba sa autizmom, što predstavlja dobrobit ne samo za pojedinca/ku već i za društvo u celini.

Povezana dokumenta:

Preporučeni sadržaji sa našeg sajta:

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
Radmila Urošević
Tempo života savremenog čoveka, pritisak svakodnevne borbe za egzistenciju, uspeh i izazovi sa zdravljem proizvode kod pojedinaca hronični osećaj straha, [...]
sri, feb 24, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Često pričamo samo o lepim stvarima, uz preterano naglašavanje ideje o tome da treba da budemo bezrezervno srećni i veseli. [...]
sri, feb 17, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Ko neće da čita do kraja, zaključak je: i jedno i drugo. Još kao dete naučio sam da brojim na prstima [...]
čet, feb 11, 2021
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Krajem 2019. i početkom 2020. godine jedna devojčica u Srbiji doživela je strašnu sudbinu. Osim što će celog svog života [...]
pon, feb 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Korona virus prouzrokovao je brojna prilagođavanja u poslovnom svetu, kao i u radnim navikama. Osobe čija se radna aktivnost može [...]
pet, jan 22, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Smernice o realizaciji otvorenog učenja i učenja na daljinu za učenike/ce sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dok su škole zatvorene: Unapređivanje inkluzivnog učenja u vreme COVID-19“
Decembar, 2020 arrow right pdf [8 MB]
Indeks društvenog razvoja gradova i opština u Republici Srbiji – Brošura
Decembar, 2020 arrow right pdf [313 KB]
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku – uzroci, ishodi i preporuke
Decembar, 2020 arrow right pdf [5 MB]
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju
Decembar, 2020 arrow right pdf [12 MB]
Inovativne prakse u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou u Republici Srbiji – Odgovor na vanredno stanje usled pandemije Covid-19
Decembar, 2020 arrow right pdf [709 KB]