Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

U susret državnoj maturi – održana radionica razmene međunarodnih iskustava

Objavljeno 03.03.2020.

Projekat državne mature - radionica razmene međunarodnih iskustavaRadionicom „Razmena međunarodnih iskustava“ u hotelu „Metropol“ u Beogradu, Projekat državne mature nastavio je pripreme za prvu pilot probu državne mature koja bi, kako je planirano, trebalo da bude realizovana u maju ove godine.

Prema odluci Ministarstva, državnu maturu će od juna 2022. godine polagati svi srednjoškolci/ke u Srbiji (završni ispit uvodi se u sistem već naredne, 2021. godine). Kako bi se đaci i nastavnici/e pripremili, i kako bi se testiralo funkcionisanje celokupnog sistema, pre „prave“ mature planirana su dva pilot testiranja i jedna probna matura. Na taj način, i visokoškolske ustanove imaće priliku da bolje sagledaju maturski ispit i pripreme se za mogućnost da državna matura zameni prijemne ispite za upis na fakultete.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici podsetio je da je na čelu projekta državne mature bila Evropska komisija i da je cilj da se Srbiji pomogne da postane deo šire obrazovne zajednice.

„Jasno je da obrazovni sistemi u celoj Evropi moraju da evoluiraju, da prate složenost koja postoji u našem društvu. Moramo da pomognemo novim generacijama učenika da usvoje nove obrazovne veštine”, istakao je Fabrici.

On je naglasio da Delegacija EU radi zajedno sa Ministarstvom prosvete na tome da Srbija iz temelja promeni svoj obrazovni sistem.

„U poslednje tri godine Srbija je uz našu pomoć razvila detaljan reformski proces. Projekat državne mature je vrlo važan trenutak za obrazovni sistem. On će učenicima olakšati život, to je pitanje jednakosti i omogućavanje ravnopravnih uslova”, zaključio je Fabrici.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je važno što je projekat državne mature pokrenut i da je projektovano vreme od pet godina, bez obzira na kritike da se radi prebrzo, “realno” dobro vreme.

„To je stajna tačka koja govori da sistem može da uđe u kvalitet onoga časa kada uvede eksterni model provere znanja i ishoda učenja. To je i ocena srednjoškolskog sistema, i od toga zavisi dalje ne samo to da ćemo mlade ljude izlagati i prijemnim i završnim ispitima, a raditi ih formalno. Kroz ovaj projekat Srbija pokušava da promeni strategiju obrazovanja”, rekao je Šarčević.

U toku proteklih godinu dana, u okviru Projekta je realizovan niz pripremnih aktivnosti za državnu maturu – formirane su 52 radne grupe za izradu zadataka i priručnika, za sve radne grupe realizovane su obuke za izradu testova i do sada je pripremljeno više od 1000 zadataka, od kojih se ovih dana biraju zadaci za prvo pilotiranje.

Obuke za škole za sprovođenje državne mature počinju u martu – najpre za 104 škole u kojima će biti sprovedeno prvo pilotiranje, a zatim i za sve ostale. U fokusu prvog pilotiranja, u maju 2020. godine, biće principi i procedure za sprovođenje ispita i provera kvaliteta i svrsishodnosti ispitnih zadataka. Paralelno sa ovim aktivnostima realizuju se i aktivnosti na pripremi visokog obrazovanja za početak korišćenja rezultata mature umesto prijemnog ispita.

Kao deo pripremnih aktivnosti, Projekat je organizovao i radionicu za razmenu međunarodnih iskustava na kojoj o izazovima sa kojima su se susretali prilikom uvođenja nacionalne mature govore stručnjaci iz pet EU zemalja: Hrvatske, Slovenije, Estonije, Poljske, i Češke. Učesnicima/ama skupa, predstavnicima/ama srpskih obrazovnih institucija, oni su predstavili sisteme nacionalne mature svojih zemalja, sa posebnim osvrtom na zadatke i zaduženja pojedinih institucija, metodologiju pripreme ispitnih materijala, način ocenjivanja, uslove upisa na visokoškolske ustanove, budžet i upravljanje podacima.

Dve panel diskusije u okviru radionice posvećene su metodologiji državne mature i upisu u ustanove visokog obrazovanja. Različiti obrazovni sistemi sreli su se sa sličnim izazovima – nepoverenjem i otporom prilikom uvođenja završnih ispita, ali i sa unapređenim kvalitetom obrazovanja nekoliko godina nakon uvođenja nacionalne mature, a to je cilj kojem i Srbija teži kroz ovu ozbiljnu promenu u svom obrazovnom sistemu.

Projekat državne mature, za koji je Evropska unija donirala 3,7 miliona evra, već godinu dana pruža podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da pripremi, testira i sprovede završne ispite u srednjem obrazovanja.

Projekat za koji je Evroska unija donirala 3,7 miliona evra, pruža tehničku podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da pripremi, testira i sprovede državnu maturu na kraju srednjeg obrazovanja. Podržan je sredstvima Evropske unije, koja je najveći partner Republike Srbije u modernizaciji sistema obrazovanja. Od 2003. godine, u sektor prosvete EU je uložila više od 100 miliona evra – od unapređenja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, preko reforme srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranja i opremanja visokoškolskih ustanova, reforme državne mature do inkluzije Roma i Romkinja.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]