Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

U susret državnoj maturi – održana radionica razmene međunarodnih iskustava

Objavljeno 03.03.2020.

Projekat državne mature - radionica razmene međunarodnih iskustavaRadionicom „Razmena međunarodnih iskustava“ u hotelu „Metropol“ u Beogradu, Projekat državne mature nastavio je pripreme za prvu pilot probu državne mature koja bi, kako je planirano, trebalo da bude realizovana u maju ove godine.

Prema odluci Ministarstva, državnu maturu će od juna 2022. godine polagati svi srednjoškolci/ke u Srbiji (završni ispit uvodi se u sistem već naredne, 2021. godine). Kako bi se đaci i nastavnici/e pripremili, i kako bi se testiralo funkcionisanje celokupnog sistema, pre „prave“ mature planirana su dva pilot testiranja i jedna probna matura. Na taj način, i visokoškolske ustanove imaće priliku da bolje sagledaju maturski ispit i pripreme se za mogućnost da državna matura zameni prijemne ispite za upis na fakultete.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici podsetio je da je na čelu projekta državne mature bila Evropska komisija i da je cilj da se Srbiji pomogne da postane deo šire obrazovne zajednice.

„Jasno je da obrazovni sistemi u celoj Evropi moraju da evoluiraju, da prate složenost koja postoji u našem društvu. Moramo da pomognemo novim generacijama učenika da usvoje nove obrazovne veštine”, istakao je Fabrici.

On je naglasio da Delegacija EU radi zajedno sa Ministarstvom prosvete na tome da Srbija iz temelja promeni svoj obrazovni sistem.

„U poslednje tri godine Srbija je uz našu pomoć razvila detaljan reformski proces. Projekat državne mature je vrlo važan trenutak za obrazovni sistem. On će učenicima olakšati život, to je pitanje jednakosti i omogućavanje ravnopravnih uslova”, zaključio je Fabrici.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je važno što je projekat državne mature pokrenut i da je projektovano vreme od pet godina, bez obzira na kritike da se radi prebrzo, “realno” dobro vreme.

„To je stajna tačka koja govori da sistem može da uđe u kvalitet onoga časa kada uvede eksterni model provere znanja i ishoda učenja. To je i ocena srednjoškolskog sistema, i od toga zavisi dalje ne samo to da ćemo mlade ljude izlagati i prijemnim i završnim ispitima, a raditi ih formalno. Kroz ovaj projekat Srbija pokušava da promeni strategiju obrazovanja”, rekao je Šarčević.

U toku proteklih godinu dana, u okviru Projekta je realizovan niz pripremnih aktivnosti za državnu maturu – formirane su 52 radne grupe za izradu zadataka i priručnika, za sve radne grupe realizovane su obuke za izradu testova i do sada je pripremljeno više od 1000 zadataka, od kojih se ovih dana biraju zadaci za prvo pilotiranje.

Obuke za škole za sprovođenje državne mature počinju u martu – najpre za 104 škole u kojima će biti sprovedeno prvo pilotiranje, a zatim i za sve ostale. U fokusu prvog pilotiranja, u maju 2020. godine, biće principi i procedure za sprovođenje ispita i provera kvaliteta i svrsishodnosti ispitnih zadataka. Paralelno sa ovim aktivnostima realizuju se i aktivnosti na pripremi visokog obrazovanja za početak korišćenja rezultata mature umesto prijemnog ispita.

Kao deo pripremnih aktivnosti, Projekat je organizovao i radionicu za razmenu međunarodnih iskustava na kojoj o izazovima sa kojima su se susretali prilikom uvođenja nacionalne mature govore stručnjaci iz pet EU zemalja: Hrvatske, Slovenije, Estonije, Poljske, i Češke. Učesnicima/ama skupa, predstavnicima/ama srpskih obrazovnih institucija, oni su predstavili sisteme nacionalne mature svojih zemalja, sa posebnim osvrtom na zadatke i zaduženja pojedinih institucija, metodologiju pripreme ispitnih materijala, način ocenjivanja, uslove upisa na visokoškolske ustanove, budžet i upravljanje podacima.

Dve panel diskusije u okviru radionice posvećene su metodologiji državne mature i upisu u ustanove visokog obrazovanja. Različiti obrazovni sistemi sreli su se sa sličnim izazovima – nepoverenjem i otporom prilikom uvođenja završnih ispita, ali i sa unapređenim kvalitetom obrazovanja nekoliko godina nakon uvođenja nacionalne mature, a to je cilj kojem i Srbija teži kroz ovu ozbiljnu promenu u svom obrazovnom sistemu.

Projekat državne mature, za koji je Evropska unija donirala 3,7 miliona evra, već godinu dana pruža podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da pripremi, testira i sprovede završne ispite u srednjem obrazovanja.

Projekat za koji je Evroska unija donirala 3,7 miliona evra, pruža tehničku podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da pripremi, testira i sprovede državnu maturu na kraju srednjeg obrazovanja. Podržan je sredstvima Evropske unije, koja je najveći partner Republike Srbije u modernizaciji sistema obrazovanja. Od 2003. godine, u sektor prosvete EU je uložila više od 100 miliona evra – od unapređenja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, preko reforme srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranja i opremanja visokoškolskih ustanova, reforme državne mature do inkluzije Roma i Romkinja.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

24.09.2020.

Do informacija bez barijera

SIPRU - uspešne priče

Informaciono-komunikaciona pristupačnost kao ključ društvenog uključivanja U promišljanju inkluzivnog društva XXI veka, među ključnim pitanja…
Više detalja

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]