Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Uključivanje Roma i Romkinja u društvo korak ka boljoj i uspešnijoj Srbiji

Objavljeno 06.06.2019.

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025) Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025) prof. dr Zorana Mihajlović održala je danas 4. sednicu Koordinacionog tela, na kojoj su razmatrani izveštaji o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i dogovoreni naredni koraci, u cilju uspešne integracije romske zajednice u društvo.

Mihajlovićeva je istakla da je ponosna na rad Koordinacionog tela i da, za razliku od proteklih deset godina kada se samo pričalo o položaju Roma i Romkinja, sada imamo rezultate.

„Zajedno sa međunarodnim i nacionalnim partnerima činimo sve da socijalna inkluzija Roma i Romkinja bude što uspešnija i da se smanji diskriminacija. Jer, ako ijedan pripadnik romske zajednice ima problem kada su u pitanju obrazovanje, zapošljavanje, uslovi stanovanja ili se suočava sa višestrukom diskriminacijom, što je slučaj sa Romkinjama, ne možemo govoriti o održivom društvu“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je i da država, uz podršku međunarodnih partnera, radi na izgradnji komunalne infrastrukture i socijalnih stanova.

„Samo zajedno možemo da napravimo rezultate, a oni će biti vidljivi na lokalnom nivou. Posebno bih istakla obrazovanje, jer je to baza za dalji razvoj – da nema prepreka za upis u škole i na fakultete i da stvorimo uslove da se romska deca školuju. Sigurna sam da je uključivanje Roma i Romkinja u društvo korak ka boljoj i uspešnijoj Srbiji“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će stipendiranje učenika i učenica iz romske zajednice biti nastavljeno i dalje, obezbeđena su sredstva za 303 prošle i 547 ove školske godine, kao i da je u poslednje četiri godine dodeljeno tri hiljade stipendija za romske učenike, od kojih su 65% devojčice. U 2018/19. školskoj godini dodeljeno je 850 stipendija.

Dragana Jovanović Arijas, menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, istakla je da je na današnjoj sednici bilo reči i o novom akcionom planu za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

„Novi akcioni plan je u finalnoj fazi izrade i usklađen je sa svim prioritetima neophodnim za uspešnu integraciju Srbije na putu ka Evropskoj uniji, posebno sa Poglavljem 23“, rekla je ona.

Pava Novakov Čabrilovski iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine istakla je da je saradnja ovog saveta sa Koordinacionim telom sada uspešnija i konkretnija.

„Koordinaciono telo najvažnije je u praćenju realizacije Strategije. Isključivo zajedničkom saradnjom i naporima možemo da ostvarimo sve ciljeve koje smo postavili, a tiču se poboljšanog položaja Roma i Romkinja u društvu“, rekla je ona.

Aleksandra Dimić Ugrinaj iz Nemačke organizacije za saradnju (GIZ) istakla je zadovoljstvo zbog saradnje sa Vladom Srbije i Koordinacionim telom na realizaciji projekta „Inkluzija Roma i ostalih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

„Danas smo razmatrali dalje korake za unapređenje položaja romske zajednice, što i jeste cilj našeg projekta – da implementiramo veoma važnu strategiju i doprinesemo socijalnom i ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja“, rekla je ona.

Izvor: www.mgsi.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right xlsx [82 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]