Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Uključivanje Roma i Romkinja u društvo korak ka boljoj i uspešnijoj Srbiji

Objavljeno 06.06.2019.

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025) Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025) prof. dr Zorana Mihajlović održala je danas 4. sednicu Koordinacionog tela, na kojoj su razmatrani izveštaji o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i dogovoreni naredni koraci, u cilju uspešne integracije romske zajednice u društvo.

Mihajlovićeva je istakla da je ponosna na rad Koordinacionog tela i da, za razliku od proteklih deset godina kada se samo pričalo o položaju Roma i Romkinja, sada imamo rezultate.

„Zajedno sa međunarodnim i nacionalnim partnerima činimo sve da socijalna inkluzija Roma i Romkinja bude što uspešnija i da se smanji diskriminacija. Jer, ako ijedan pripadnik romske zajednice ima problem kada su u pitanju obrazovanje, zapošljavanje, uslovi stanovanja ili se suočava sa višestrukom diskriminacijom, što je slučaj sa Romkinjama, ne možemo govoriti o održivom društvu“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je i da država, uz podršku međunarodnih partnera, radi na izgradnji komunalne infrastrukture i socijalnih stanova.

„Samo zajedno možemo da napravimo rezultate, a oni će biti vidljivi na lokalnom nivou. Posebno bih istakla obrazovanje, jer je to baza za dalji razvoj – da nema prepreka za upis u škole i na fakultete i da stvorimo uslove da se romska deca školuju. Sigurna sam da je uključivanje Roma i Romkinja u društvo korak ka boljoj i uspešnijoj Srbiji“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će stipendiranje učenika i učenica iz romske zajednice biti nastavljeno i dalje, obezbeđena su sredstva za 303 prošle i 547 ove školske godine, kao i da je u poslednje četiri godine dodeljeno tri hiljade stipendija za romske učenike, od kojih su 65% devojčice. U 2018/19. školskoj godini dodeljeno je 850 stipendija.

Dragana Jovanović Arijas, menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, istakla je da je na današnjoj sednici bilo reči i o novom akcionom planu za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

„Novi akcioni plan je u finalnoj fazi izrade i usklađen je sa svim prioritetima neophodnim za uspešnu integraciju Srbije na putu ka Evropskoj uniji, posebno sa Poglavljem 23“, rekla je ona.

Pava Novakov Čabrilovski iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine istakla je da je saradnja ovog saveta sa Koordinacionim telom sada uspešnija i konkretnija.

„Koordinaciono telo najvažnije je u praćenju realizacije Strategije. Isključivo zajedničkom saradnjom i naporima možemo da ostvarimo sve ciljeve koje smo postavili, a tiču se poboljšanog položaja Roma i Romkinja u društvu“, rekla je ona.

Aleksandra Dimić Ugrinaj iz Nemačke organizacije za saradnju (GIZ) istakla je zadovoljstvo zbog saradnje sa Vladom Srbije i Koordinacionim telom na realizaciji projekta „Inkluzija Roma i ostalih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

„Danas smo razmatrali dalje korake za unapređenje položaja romske zajednice, što i jeste cilj našeg projekta – da implementiramo veoma važnu strategiju i doprinesemo socijalnom i ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja“, rekla je ona.

Izvor: www.mgsi.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
pon, okt 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
pet, okt 11, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: DG NEAR
Foto: DG NEAR U maju 2018. povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, po prvi put u istoriji srpske policije na rad u [...]
sri, okt 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima više socijalne interakcije. ©Adopta un Abuelo
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima [...]
pet, okt 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]