Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Uručene nagrade za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Objavljeno 17.12.2019.

Dodeljene nagrade za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivouU organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) 12. decembra je održana redovna godišnja konferencija „Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost – primena načela rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou”.

Savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović istakla je tom prilikom da ne možemo govoriti o unapređenju rodne ravnopravnosti i boljem položaju žena ukoliko politike koje donosimo na republičkom nivou ne prenesemo na lokalni.

Većina lokalnih samouprava, njih 146, ima osnovane mehanizme za rodnu ravnopravnost, navela je ona i dodala da je mnogo toga urađeno u prethodnih godinu dana u saradnji Koordinacionog tela i opština.

Gavrilović je dodala da je Koordinaciono telo u saradnji sa UN Women, a uz podršku Delegacije EU u Srbiji, ove i prošle godine podržalo 20 lokalnih samouprava u sprovođenju aktivnosti iz lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost.

Tom prilikom, kako je objasnila, akcenat je stavljen na poboljšanje položaja žena na tržištu rada, žensko preduzetništvo i ekonomsko osnaživanje žena na selu.

Direktorka Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović istakla je da ova organizacija podržava institucije i organizacije u uspostavljanju strateškog i institucionalnog okvira za rodnu ravnopravnost na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Podrškom 20 lokalnih samouprava pomažemo ekonomsko osnaživanje žena, posebno onih na selu, a dodeljivanje nagrada za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou predstavlja korak ka ostvarivanju veće ravnopravnosti, kroz podizanje svesti javnosti i vidljivosti žena u javnom, privatnom, profesionalnom i društvenom životu, istakla je ona.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Enrike Visentin istakao je da će Evropska unija nastaviti da pruža podršku, i politički i finansijski, za veću rodnu ravnopravnost, jer je to u osnovi evropskih vrednosti.

Na konferenciji posvećenoj lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost dodeljene su nagrade gradovima i opštinama koji su ostvarili napredak u rodnoj ravnopravnosti.

U pitanju su grad Kraljevo i opštine Svrljig, Nova Varoš, Žitište i Bečej, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]