Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Usvojen Pravilnik o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja

Objavljeno 05.07.2019.

karijera - ilustracijaUsvajanjem Pravilnika o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja 19. juna 2019. godine učinjen je značajan korak za uspostavljanje jedinstvenog sistema kvaliteta u oblasti karijernog vođenja i savetovanja.

Šta znači kreiranje karijere i koje su kompetencije povezane sa tim? Kakve opšte kompetencije treba da imaju karijerni praktičari/ke, a kakve specifične kompetencije u odnosu na to da li se bave savetovanjem, informisanjem ili obrazovanjem za karijeru? Kako proveriti da li su usluge karijernog vođenja organizacije dostupne svima? Ovo su samo neka od pitanja u vezi sa kojima standardi karijernog vođenja i savetovanja pružaju smernice.

Četiri dela slagalice standarda

Usvajanjem standarda pruža se osnova za planiranje, razvoj i evaluaciju usluga karijernog vođenja i savetovanja koje pružaju organizacije u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite i omladinske politike za pojedince različitih uzrasta.

Standardi su opisani u četiri oblasti:

  1. Standardi veština upravljanja karijerom definišu ključne oblasti ličnog i profesionalnog razvoja i, u okviru njih, kompetencije pojedinaca u oblasti otkrivanja i razumevanja sebe, sagledavanja mogućnosti sveta rada i obrazovanja i kreiranja karijere, kao i ishode ovih kompetencija.
  2. Standardi kompetencija karijernih praktičara/ki predstavljaju osnovne smernice zaposlenima i organizacijama koje ostvaruju programe i usluge karijernog vođenja u pogledu etičkih principa i načela kao preduslova za rad praktičara u oblasti savetovanja, informisanja i obrazovanja za karijeru.
  3. Standardi organizacije usluga karijernog vođenja podrazumevaju uslove, zahteve i principe na kojima se zasniva kvalitet pružanja usluga sa aspekta organizacije.
  4. Standardi programa karijernog vođenja podrazumevaju strukturalni okvir za razvoj i sprovođenje usluga i aktivnosti u određenoj organizaciji.

Razvoj standarda kao rezultat saradnje

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, Euroguidance centrom i GIZ projektom, realizovao je proces razvoja standarda usluga karijernog vođenja i savetovanja. Radna grupa je obuhvatala predstavnike/ce Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije, Univerziteta u Beogradu, srednjih stručnih škola i organizacija civilnog društva.

Kao što analiza sistema karijernog vođenja i savetovanja u regionu Zapadnog Balkana koju je sproveo BOŠ pokazuje, razvoj standarda karijernog vođenja i savetovanja uz učešće svih relevantnih aktera se može izdvojiti kao primer dobre prakse. Više informacija o procesu razvoja standarda dostupno je na stranici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: www.bos.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Verujem da je 2021. godina instaliranja socijalnog zadrugarstva u Srbiji. Međutim, izazovi koji očekuju socijalno zadrugarstvo nisu uopšte mali. Jedan [...]
čet, maj 06, 2021
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Rak kod dece i odraslih nije isto – različite su vrste i organi koje napadaju, različiti su uzroci. Uzroci raka [...]
sri, maj 05, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Kažu mi pre par godina komšije po povratku sa letovanja – ludo smo se proveli, odmorili, šopingovali i SVE pare [...]
sub, maj 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Upotreba interneta u nastavi podstiče radoznalost učenika/ca da saznaju nešto novo o određenoj temi, da upotrebe različite forme izraza, kao [...]
pon, apr 26, 2021
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Iako savremeno doba donosi brojne trendove i inovacije u različitim oblastima, ove novine ne podrazumevaju isključivo napredak i pozitivne iskorake. [...]
sri, apr 21, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Priručnik za javne službe „Komunikacija sa korisnicima – pristup univerzalnog dizajna”
Mart, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Izveštaj o sprovedenoj analizi postojećeg programa preduzetništva NSZ sa preporukama za unapređenje
Mart, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante analiza Strategije zapošljavanja Republike Srbije za period 2021-2026. godine
Mart, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Smernice o realizaciji otvorenog učenja i učenja na daljinu za učenike/ce sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dok su škole zatvorene: Unapređivanje inkluzivnog učenja u vreme COVID-19“
Decembar, 2020 arrow right pdf [8 MB]
Indeks društvenog razvoja gradova i opština u Republici Srbiji – Brošura
Decembar, 2020 arrow right pdf [313 KB]
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku – uzroci, ishodi i preporuke
Decembar, 2020 arrow right pdf [5 MB]
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju
Decembar, 2020 arrow right pdf [12 MB]