Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Usvojen Pravilnik o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja

Objavljeno 05.07.2019.

karijera - ilustracijaUsvajanjem Pravilnika o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja 19. juna 2019. godine učinjen je značajan korak za uspostavljanje jedinstvenog sistema kvaliteta u oblasti karijernog vođenja i savetovanja.

Šta znači kreiranje karijere i koje su kompetencije povezane sa tim? Kakve opšte kompetencije treba da imaju karijerni praktičari/ke, a kakve specifične kompetencije u odnosu na to da li se bave savetovanjem, informisanjem ili obrazovanjem za karijeru? Kako proveriti da li su usluge karijernog vođenja organizacije dostupne svima? Ovo su samo neka od pitanja u vezi sa kojima standardi karijernog vođenja i savetovanja pružaju smernice.

Četiri dela slagalice standarda

Usvajanjem standarda pruža se osnova za planiranje, razvoj i evaluaciju usluga karijernog vođenja i savetovanja koje pružaju organizacije u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite i omladinske politike za pojedince različitih uzrasta.

Standardi su opisani u četiri oblasti:

  1. Standardi veština upravljanja karijerom definišu ključne oblasti ličnog i profesionalnog razvoja i, u okviru njih, kompetencije pojedinaca u oblasti otkrivanja i razumevanja sebe, sagledavanja mogućnosti sveta rada i obrazovanja i kreiranja karijere, kao i ishode ovih kompetencija.
  2. Standardi kompetencija karijernih praktičara/ki predstavljaju osnovne smernice zaposlenima i organizacijama koje ostvaruju programe i usluge karijernog vođenja u pogledu etičkih principa i načela kao preduslova za rad praktičara u oblasti savetovanja, informisanja i obrazovanja za karijeru.
  3. Standardi organizacije usluga karijernog vođenja podrazumevaju uslove, zahteve i principe na kojima se zasniva kvalitet pružanja usluga sa aspekta organizacije.
  4. Standardi programa karijernog vođenja podrazumevaju strukturalni okvir za razvoj i sprovođenje usluga i aktivnosti u određenoj organizaciji.

Razvoj standarda kao rezultat saradnje

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, Euroguidance centrom i GIZ projektom, realizovao je proces razvoja standarda usluga karijernog vođenja i savetovanja. Radna grupa je obuhvatala predstavnike/ce Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije, Univerziteta u Beogradu, srednjih stručnih škola i organizacija civilnog društva.

Kao što analiza sistema karijernog vođenja i savetovanja u regionu Zapadnog Balkana koju je sproveo BOŠ pokazuje, razvoj standarda karijernog vođenja i savetovanja uz učešće svih relevantnih aktera se može izdvojiti kao primer dobre prakse. Više informacija o procesu razvoja standarda dostupno je na stranici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: www.bos.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hologram je trodimenzionalna slika predmeta koju možemo shvatiti čulima. U pitanju je slika dobijena interferencom dva svetlosna talasa, kao rekonstrukciju [...]
čet, nov 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
U okviru Nacionalne strategije za rodnu ravopravnost (2016-2020) istaknut je nepovoljan položaj žena na selu. Većina žena na selu ne [...]
uto, nov 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Igra je sveprisutan i univerzalan aspekt detinjstva, globalno prepoznat po svojoj važnosti za razvoj dece. Ona pruža deci dragocene mogućnosti [...]
sub, nov 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Gostujući bloger
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Strahinja Popović Bilo da posmatramo proteste koji su eskalirali u Keniji u periodu posle izbora 2008. [...]
sri, nov 04, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
uto, okt 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]