Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Usvojen Pravilnik o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja

Objavljeno 05.07.2019.

karijera - ilustracijaUsvajanjem Pravilnika o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja 19. juna 2019. godine učinjen je značajan korak za uspostavljanje jedinstvenog sistema kvaliteta u oblasti karijernog vođenja i savetovanja.

Šta znači kreiranje karijere i koje su kompetencije povezane sa tim? Kakve opšte kompetencije treba da imaju karijerni praktičari/ke, a kakve specifične kompetencije u odnosu na to da li se bave savetovanjem, informisanjem ili obrazovanjem za karijeru? Kako proveriti da li su usluge karijernog vođenja organizacije dostupne svima? Ovo su samo neka od pitanja u vezi sa kojima standardi karijernog vođenja i savetovanja pružaju smernice.

Četiri dela slagalice standarda

Usvajanjem standarda pruža se osnova za planiranje, razvoj i evaluaciju usluga karijernog vođenja i savetovanja koje pružaju organizacije u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite i omladinske politike za pojedince različitih uzrasta.

Standardi su opisani u četiri oblasti:

  1. Standardi veština upravljanja karijerom definišu ključne oblasti ličnog i profesionalnog razvoja i, u okviru njih, kompetencije pojedinaca u oblasti otkrivanja i razumevanja sebe, sagledavanja mogućnosti sveta rada i obrazovanja i kreiranja karijere, kao i ishode ovih kompetencija.
  2. Standardi kompetencija karijernih praktičara/ki predstavljaju osnovne smernice zaposlenima i organizacijama koje ostvaruju programe i usluge karijernog vođenja u pogledu etičkih principa i načela kao preduslova za rad praktičara u oblasti savetovanja, informisanja i obrazovanja za karijeru.
  3. Standardi organizacije usluga karijernog vođenja podrazumevaju uslove, zahteve i principe na kojima se zasniva kvalitet pružanja usluga sa aspekta organizacije.
  4. Standardi programa karijernog vođenja podrazumevaju strukturalni okvir za razvoj i sprovođenje usluga i aktivnosti u određenoj organizaciji.

Razvoj standarda kao rezultat saradnje

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, Euroguidance centrom i GIZ projektom, realizovao je proces razvoja standarda usluga karijernog vođenja i savetovanja. Radna grupa je obuhvatala predstavnike/ce Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije, Univerziteta u Beogradu, srednjih stručnih škola i organizacija civilnog društva.

Kao što analiza sistema karijernog vođenja i savetovanja u regionu Zapadnog Balkana koju je sproveo BOŠ pokazuje, razvoj standarda karijernog vođenja i savetovanja uz učešće svih relevantnih aktera se može izdvojiti kao primer dobre prakse. Više informacija o procesu razvoja standarda dostupno je na stranici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: www.bos.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Today
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
pet, maj 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
sri, maj 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
pon, maj 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajčić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
pet, maj 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Snježana Jolić - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Snježane Jolić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Imam Youtube [...]
sri, maj 20, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]