Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Većina građana i građanki podržava evrointegraciju Zapadnog Balkana

Objavljeno 09.07.2019.

Predstavljanje rezultata Balkanskog barometra 2019.Članstvo u EU podržava 56% građana/ki i 64% kompanija Zapadnog Balkana, rezultati su istraživanja Balkanski barometar koje sprovodi Savet za regionalnu saradnju (RCC). U istraživanju iz 2015. članstvo u EU podržavalo je 42% građana i građanki Zapadnog Balkana. Prema istraživanju, članstvo u EU podržava 61% mladih Zapadnog Balkana.

Predstavljajući 4. jula rezultate na samitu Berlinskog procesa u Poznanju, generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je da je to prvi put prvi put za pet godina, koliko se radi Balkanski barometar, da je više od polovine ispitanih građana/ki podržalo evropsku integraciju regiona.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od građana/ki i kompanija Zapadnog Balkana o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

Na panelu „Povećavanje napora u pravcu transformacije regiona radi napretka na putu evropskih integracija”, Bregu je kazala i da važnost regionalne saradnje prepoznaje 74% građana/ki i 67% kompanija.

Da bi poslovne i trgovinske veze unutar regiona trebalo da budu poboljšane veruje 53% građana i građanki Zapadnog Balkana.

Ukupno gledano, zadovoljstvo građana/ki situacijom u regionu konstantno je u porastu, ali je ipak manje od polovine njih zadovoljno tom situacijom – 44%, u poređenju s 35% 2015. godine.

Za 60% građana/ki Zapadnog Balkana nezaposlenost je najveći problem, za 47% to je ukupna ekonomska situacija, a sve više brinu i zbog korupcije (26%) i odliva mozgova (13%). Svoj socioekonomski status 69% ispitanika i ispitanica ocenilo je kao prosečan, dok je 26% navelo da je ispod proseka, a 16% da ne može da priušti osnovne potrepštine.

Kompanije su više optimistične nego ranije – 61%, što je znatan skok u odnosu na 47% pre četiri godine.

Gotovo 40% kompanija očekuje da će zaposliti nove radnike i radnice sledeće godine.

Kad je reč o zaposlenosti, zabeležen je pad od osam odsto – svega 34% ispitanih reklo je da je zaposleno, za razliku od 42% u istraživanju 2018. godine.

Da je digitalizacija javnih usluga ključ za povećanje transparentnosti i smanjenje korupcije smatra 58% kompanija Zapadnog Balkana, navela je Bregu.

Većina građana i građanki – njih 61%, rekla je da je nezadovoljna naporima vlade na suzbijanju korupcije, za razliku od 70% u prethodnom istraživanju.

Prvi put otkako se radi Balkanski barometar, većina ispitanika i ispitanica – njih 27%, rekla je da naporan rad smatra najvažnijim faktorom za napredovanje u životu, a ne poznavanje određenih ljudi (26%), dobro obrazovanje (23%), sreću (14%) ili pripadnost bogatoj porodici (sedam odsto).

Kad je reč o socijalnoj inkluziji ranjivih grupa, svega 40% građana i građanki Zapadnog Balkana smatra da je u redu da njihova deca idu u školu s romskom decom, 39% nema problem da radi s Romima i Romkinjama, a svega devet odsto smatra prihvatljivim brak s osobom iz romske populacije. Da ne bi zaposlilo pripadnika ili pripadnicu romske zajednice reklo je 12% kompanija.

Čak 67% kompanija navelo je da ne zapošljava pripadnike/ce društveno ranjivih grupa.

Da uopšte ne koristi internet reklo je 26% ispitanika i ispitanica.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2018. godine.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
pon, jul 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]