Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Vlada ulaže napore kako bi poboljšala položaj Roma i Romkinja

Objavljeno 10.10.2019.

Regionalna konferencija „Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama“Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović 19. septembra je izjavila da je interes naše zemlje društvo bez nasilja i nulta tolerancija kada je u pitanju nasilje nad ženama, bilo da je ono porodično ili partnersko, ili da su u pitanju Romkinje, žene sa invaliditetom, stare osobe ili mlade devojke.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je na regionalnoj konferenciji „Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama“ da su statistike porazne, ali da to ne znači da treba da budemo obeshrabreni jer možemo da uradimo još mnogo toga u ovoj oblasti.

Ona je podsetila na to da je zakonska regulativa već menjana, ali da će biti promenjen i Porodični zakon, naglasivši da će pažnja biti posvećena zabrani ranih brakova jer to posebno dotiče romsku populaciju.

Zamenica regionalnog direktora UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Blerta Cela ocenila je da je položaj Romkinja u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji porazan i zastrašujući.

Ona je navela da izveštaj ove organizacije pokazuje da se 92 odsto Romkinja u Srbiji suočava sa nekim oblikom seksualnog ili fizičkog nasilja.

Prema njenim rečima, samo je 27,6 odsto ovih žena zatražilo pomoć od nekog pružaoca usluga, dok je manje od devet odsto Romkinja u Srbiji prijavilo ove slučajeve policiji.

Ona je dodala da Vlada Srbije preduzima, kao i druge vlade u regionu Zapadnog Balkana, konkretne politike i mere.

Predstavnica organizacije „Bibija” Slavica Vasić objasnila je da je svrha konferencije da predstavnici vlada zemalja, organizacija, ekspertkinje i međunarodna zajednica udruže snage kako bi doprineli razvoju mera usmerenih ka smanjenju višestrukih međusobno povezanih nejednakosti, diskriminacije i nasilja prema Romkinjama.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar rekla je da je romska zajednica najveća i najdiskriminisanija manjina u Evropi, i dodala da je zbog toga socijalna inkluzija Roma i Romkinja važna za EU i njene članice, kao i u pregovorima sa kandidatima za Uniju.

Evropska unija je do sada namenila više od 11 miliona evra za različite projekte socijalne inkluzije Roma i Romkinja, a do kraja ove godine planirano je još 20 miliona evra, ukazala je Štamcar, uz napomenu da se radi na upisu Roma i Romkinja u matične knjige i upoznavanju sa pravima koja imaju.

Romima i Romkinjama se pomaže i u zapošljavanju i pronalaženju stambenih rešenja u 11 gradova Srbije, a u poslednje dve godine dodeljeno je i 1.000 stipendija romskim studentima/kinjama, objasnila je zamenica šefa Delegacije EU.

Pogledajte regionalni izveštaj o primeni Konvencije UN o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) u vezi sa diskriminacijom Romkinja u oblastima zdravstvene zaštite, dečjih brakova, rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. Izveštaj je nastao u okviru projekta „Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama”, koji je implemenitiran u okviru regionalnog programa EU/ UN Women „Zaustavljanje nasilja prema ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primena normi, promena svesti”.

Izvori: www.srbija.gov.rs, bibija.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]