Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Za ekonomsko osnaživanje žena na lokalu 67 miliona dinara

Objavljeno 17.06.2020.

Uručivanje ugovora za projekte ekonomskog osnaživanja ženaPotpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica Kancelarije UN Women Milana Rikanović, 11. juna su uručile ugovore o realizaciji projekata ekonomskog osnaživanja žena za četiri nevladine organizacije, u vrednosti od 16 miliona dinara.

Mihajlović je istakla da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i UN Women treću godinu zaredom realizuju IPA projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, u okviru kog su omogućeni finansijski uslovi za osnaživanje žena na lokalu.

Puno toga smo uradili na republičkom nivou, ali to nije dovoljno, moramo sve aktivnosti spustiti na lokal i drago mi je što ćemo kroz ove projekte podržati posebno ranjive kategorije žena, kao što su žene na selu, Romkinje i žene sa invaliditetom, istakla je ona.

Prema njenim rečima, za tri godine podržano je 16 nevladinih organizacija sa ukupno 57 miliona dinara, dok je za unapređenje rodne ravnopravnosti u 20 lokalnih samouprava izdvojeno 10 miliona dinara.

Ona je ponovila da je rodna ravnopravnost jedan od prioriteta Vlade Srbije i da će, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, položaj žena na lokalu biti poboljšan.

Kroz projekte koje smo podržali neke žene će upisati fakultete, steći dodatne veštine, nabavićemo opremu za preradu voća i povrća, obezbediti im obuke i mentorski rad. Hvala ministarki Joksimović na zalaganju što ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo na ovom polju zajedno, a sve u cilju da se položaj žena u Srbiji unapredi, naglasila je Mihajlović.

Joksimović je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se već tri godine konkretnim projektima iz fondova Evropske unije podržavaju žene u Srbiji, i najavila da će i kroz IPA 2019 biti izdvojeno dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Ženama otvaramo prostor u javnoj sferi, ali je njihov položaj u porodičnim odnosima i dalje opterećen. Nažalost, mnoge žene se i danas odriču imovine, a to je kapital za osnaživanje i sticanje ekonomske samostalnosti, rekla je ministarka.

Kako je naglasila, Srbija će nastaviti da prati i podržava evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti, koji su u skladu sa Strategijom za rodnu ravnopravnost, koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila prošle godine.

Rikanović je ukazala na to da je kriza izazvana epidemijom koronavirusa još jednom pokazala da se rodne nejednakosti u kriznim situacijama umnožavaju. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što će i ove godine odobreni projekti doprineti ekonomskom osnaživanju žena i ublažavanju posledica koje je izazvala epidemija.

Predsednica Udruženja Romkinja „Osvit“ Ana Saćipović izrazila je zahvalnost potpredsednici Vlade i čitavoj zajednici na podršci, uz napomenu da je pripadnicama romske populacije neophodna pomoć.

Kroz ovaj projekat 100 pripadnica romske zajednice biće osnaženo, navela je Saćipović, objasnivši da je reč o ženama koje su ekstremno siromašne i niskoobrazovane i kojima je podrška neophodna kako bi zauzele mesto u društvu koje im pripada.

Projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ zajednički realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i UN Women, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
čet, avg 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]