Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Za najsiromašnije u EU 3,5 milijardi evra

Objavljeno 03.03.2014.

Evropski parlament je 25. februara potvrdio dogovor o pomoći najsiromašnijima koji je krajem 2013. postigao sa članicama EU, a predviđa 3,5 milijardi evra. To će omogućiti najsiromašnijim građanima EU da dobijaju pomoć u hrani i odeći koji će se obezbediti sredstvima iz Fonda za evropsku pomoć najugroženijima (FEAD) u periodu 2014-2020. Pomoć je, uprkos pokušajima članica da je smanje, ostala na istom nivou kao i u prethodnom budžetskom ciklusu. Program pomoći u hrani u EU je, nakon izbijanja ekonomske krize, bio u jednom trenutku, tokom 2011, doveden u pitanje, a članice su tražile da se izmeni način finansiranja te pomoći. Procenjuje se da u EU oko 50 miliona građana ne može da zadovoljni osnovne materijalne potrebe i da živi oko 4,1 miliona beskućnika.

Evropski poslanici su uspeli da izdjestvuju da sredstva za FEAD ostanu na 3,5 milijardi evra, dok su članice EU prvobitno htele da ta sredstva smanje na 2,5 milijardi evra. Za pomoć najsiromašnijima u hrani je u prethodnom budžetskom ciklusu od 2007. do 2013. bilo izdvojeno 3,5 milijardi evra.

“Uspeli smo da ostvarimo naše ključne ciljeve u jednogodišnjim pregovorima sa Komisijom i članicama – da povećamo budžet sa 2,5 na 3,5 milijardi evra, da osnažimo ulogu organizacija koje se bore protiv siromaštva, u osmišljavanju, vođenju i nadzoru programa i da pojednostavimo administrativne procedure”, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za FEAD Emer Kostelo (Costello), irski poslanik u grupi socijalista i demokrata u EP.

FEAD će zameniti Program za distribuciji hrane najugroženijima (MDP) koji je finansiran iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike, što su pojedine članice poput Nemačke i Švedske osporile. Te zemlje su smatrale da je izdvajanje iz budžeta Zajedničke poljoprivredne politike u socijalne svrhe neopravdano i da nije u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, a to je 2011. potvrdio i Evropski sud pravde. Evropska komisija je nakon toga iznela predlog nove, šire i znatno fleksibilnije šeme za program “Hrana za najsiromašnije”.

FEAD će se sastojaće od dva programa – za distribuciju hrane i osnovnih potrepština, i finansiranje mera socijalne inkluzije za najsiromašnije građane.

Novi program daje više prostora članicama kada je reč o nabavci i distribuciji hrane, a sredstva će moći da se koriste i za odeću i druge osnovne potrebe, poput obuće, sapuna ili šampona. Takođe, nacionalni programi za sredstva iz FEAD-a moraće da sadrže i mere koje će pomoći najsiromašnijima da izađu iz siromaštva.

“Ova sredstva predstavljaju značajnu podršku članicama u njihovim naporima da pomognu najranjivijim Evropljanima i govore o solidarnosti EU sa najsiromašnijima, koje je najteže pogodila ekonomska i socijalna kriza”, rekao je evropski komesar za socijalna pitanja Laslo Andor (Laszlo).

U 2011. gotovo četvrtina Evropljana ili 120 miliona ljudi bilo je izloženo riziku od siromaštva ili isključenosti iz društva, što je oko čeitri miliona više nego u 2010, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Prema podacima Evropske komisije, oko 50 miliona građana ne može da zadovoljni osnovne materijalne potrebe.

Procenjuje se i da u EU živi oko 4,1 miliona beskućnika, među kojima su i mladi, migranti i porodice sa decom.

Savet EU još treba da uskoro formalno potvrdi dogovor, nakon čega će sredstva moći da se odmah korisiste, uključujući i za pokrivanje troškova napravljenih od 1. januara 2014.

Izvor: AFP i EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]