Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Zajedno u snu letnje noći

Objavljeno 05.11.2010.

Pred beogradsku premijeru odigranu u Nedelji solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

Pred beogradsku premijeru odigranu u Nedelji solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

Vršnjaci; glumci – amateri i mladi sa invaliditetom, iz Užica uspešni u ansamblu koji sa predstavom «San letnje noći», Vilijama Šekspira, ubira aplauze širom Srbije.

Među «kulturnim navikama» koje najviše praktikuju građani Srbije jeste odlazak u pozorište, pokazuju različite ankete. Osobe sa invaliditetom, takođe, su verna teatarska publika. U Užicu su od 2007. godine zakoračili dalje.

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize i Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, u saradnji sa tamošnjim Narodnim pozorištem (NPU) postavili su dve predstave. Najpre, predstavu «Ja, ti, mi, svi» u kojoj su glumile osobe sa invaliditetom. Posle dobrih kritika nastavili su rad i u saradnji sa Udruženjem građana «Scena», kroz školu glume, gledaocima predstavili svoj «San letnje noći» Vilijama Šekspira.

U ansamblu su sedmoro mladih sa invaliditetom i devetoro glumaca amatera. Tanja Jovanović, glumica Narodnog pozorišta Užica je režirala komad, a tu su i još lica zadužena za tehničku podršku i pratioci; ukupno 25 osoba.

Scena sa beogradske premijere

Scena sa beogradske premijere

– Cilj je bio da pokažemo kakve sve sposobnosti mogu da iskažu osobe sa invaliditetom u oblasti kulture. Ali, i da se kroz glumu oni afirmišu. Ovo je u Srbiji inovativni kulturni program koji sigurno doprinosi poboljšanju kvaliteta života, olakšava socijalizaciju i odličan je put ka uklanjanju predrasuda prema osobama sa invaliditetom, kaže Predrag Bakić, sekretar Udruženja.

Kostime je uradila Snežana Kovačević, glumce šminka Mirjana Ilić, šminker. Do sada su nastupali u Užicu, na Međunarodnom festivalu umetnika sa invaliditeom «Ulazna vrata» u Novom Sadu.

Premijera u Beogradu bila je u Ustanovi kulture «Vuk Karadžić», u Nedelji solidarnosti sa osobama obolelim od cerebralne i dečije paralize.

Marija Karadarević je jedna od glavnih glumica. Priznaje da uvek ima tremu ali da je najviše bila uzbuđena u rodnom gradu. – Tekst sam samo iščitavala i tako ga naučila, kaže devojka koja se bavi poezijom. Nikola Jovanović ima 18 godina i na scenu izlazi uz pomoć kolega, jer ne vidi dobro i otežano se kreće. On kaže da se uvek trudi da pruži maksimum. – Osećaj sreće kada se prolomi višeminutni apauz ne umem da objasnim.

Probe su rađene u radionicama vikendom i nisu teško padale ni Dragani Jakovljević i Jeleni Minić. – Bilo je jako lepo kažu u glas.

Kraj uspešno odigrane predstave

Kraj uspešno odigrane predstave

Dragana priznaje da je ovo prvi put da se oprobala kao glumica dok je Jelena učestvovala u prvoj predstavi. – Motiv mi je bio da pokažem da iako sam u kolicima imam i mogu da razvijem talenat, kaže ona.

Realizaciju i gostovanja pomažu ministarstva kulture, rada i socijalne politike, Narodno pozorište iz Užica, opština Zvezdara, Ustanova kulture Vuk Karadžić, lokalna samouprava grada na Đetinji.

Udruženje invalida cerebralne paralize i dečije paralize Užice

Adresa: Kneza Lazara 2,  31.000 Užice

Telefon: 031- 511- 876

Mail: ucdp@verat.net

Sajt: www.osi-uzice.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]