Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Zajedno u snu letnje noći

Objavljeno 05.11.2010.

Pred beogradsku premijeru odigranu u Nedelji solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

Pred beogradsku premijeru odigranu u Nedelji solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

Vršnjaci; glumci – amateri i mladi sa invaliditetom, iz Užica uspešni u ansamblu koji sa predstavom «San letnje noći», Vilijama Šekspira, ubira aplauze širom Srbije.

Među «kulturnim navikama» koje najviše praktikuju građani Srbije jeste odlazak u pozorište, pokazuju različite ankete. Osobe sa invaliditetom, takođe, su verna teatarska publika. U Užicu su od 2007. godine zakoračili dalje.

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize i Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, u saradnji sa tamošnjim Narodnim pozorištem (NPU) postavili su dve predstave. Najpre, predstavu «Ja, ti, mi, svi» u kojoj su glumile osobe sa invaliditetom. Posle dobrih kritika nastavili su rad i u saradnji sa Udruženjem građana «Scena», kroz školu glume, gledaocima predstavili svoj «San letnje noći» Vilijama Šekspira.

U ansamblu su sedmoro mladih sa invaliditetom i devetoro glumaca amatera. Tanja Jovanović, glumica Narodnog pozorišta Užica je režirala komad, a tu su i još lica zadužena za tehničku podršku i pratioci; ukupno 25 osoba.

Scena sa beogradske premijere

Scena sa beogradske premijere

– Cilj je bio da pokažemo kakve sve sposobnosti mogu da iskažu osobe sa invaliditetom u oblasti kulture. Ali, i da se kroz glumu oni afirmišu. Ovo je u Srbiji inovativni kulturni program koji sigurno doprinosi poboljšanju kvaliteta života, olakšava socijalizaciju i odličan je put ka uklanjanju predrasuda prema osobama sa invaliditetom, kaže Predrag Bakić, sekretar Udruženja.

Kostime je uradila Snežana Kovačević, glumce šminka Mirjana Ilić, šminker. Do sada su nastupali u Užicu, na Međunarodnom festivalu umetnika sa invaliditeom «Ulazna vrata» u Novom Sadu.

Premijera u Beogradu bila je u Ustanovi kulture «Vuk Karadžić», u Nedelji solidarnosti sa osobama obolelim od cerebralne i dečije paralize.

Marija Karadarević je jedna od glavnih glumica. Priznaje da uvek ima tremu ali da je najviše bila uzbuđena u rodnom gradu. – Tekst sam samo iščitavala i tako ga naučila, kaže devojka koja se bavi poezijom. Nikola Jovanović ima 18 godina i na scenu izlazi uz pomoć kolega, jer ne vidi dobro i otežano se kreće. On kaže da se uvek trudi da pruži maksimum. – Osećaj sreće kada se prolomi višeminutni apauz ne umem da objasnim.

Probe su rađene u radionicama vikendom i nisu teško padale ni Dragani Jakovljević i Jeleni Minić. – Bilo je jako lepo kažu u glas.

Kraj uspešno odigrane predstave

Kraj uspešno odigrane predstave

Dragana priznaje da je ovo prvi put da se oprobala kao glumica dok je Jelena učestvovala u prvoj predstavi. – Motiv mi je bio da pokažem da iako sam u kolicima imam i mogu da razvijem talenat, kaže ona.

Realizaciju i gostovanja pomažu ministarstva kulture, rada i socijalne politike, Narodno pozorište iz Užica, opština Zvezdara, Ustanova kulture Vuk Karadžić, lokalna samouprava grada na Đetinji.

Udruženje invalida cerebralne paralize i dečije paralize Užice

Adresa: Kneza Lazara 2,  31.000 Užice

Telefon: 031- 511- 876

Mail: ucdp@verat.net

Sajt: www.osi-uzice.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]