Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Zajedno u snu letnje noći

Objavljeno 05.11.2010.

Pred beogradsku premijeru odigranu u Nedelji solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

Pred beogradsku premijeru odigranu u Nedelji solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

Vršnjaci; glumci – amateri i mladi sa invaliditetom, iz Užica uspešni u ansamblu koji sa predstavom «San letnje noći», Vilijama Šekspira, ubira aplauze širom Srbije.

Među «kulturnim navikama» koje najviše praktikuju građani Srbije jeste odlazak u pozorište, pokazuju različite ankete. Osobe sa invaliditetom, takođe, su verna teatarska publika. U Užicu su od 2007. godine zakoračili dalje.

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize i Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, u saradnji sa tamošnjim Narodnim pozorištem (NPU) postavili su dve predstave. Najpre, predstavu «Ja, ti, mi, svi» u kojoj su glumile osobe sa invaliditetom. Posle dobrih kritika nastavili su rad i u saradnji sa Udruženjem građana «Scena», kroz školu glume, gledaocima predstavili svoj «San letnje noći» Vilijama Šekspira.

U ansamblu su sedmoro mladih sa invaliditetom i devetoro glumaca amatera. Tanja Jovanović, glumica Narodnog pozorišta Užica je režirala komad, a tu su i još lica zadužena za tehničku podršku i pratioci; ukupno 25 osoba.

Scena sa beogradske premijere

Scena sa beogradske premijere

– Cilj je bio da pokažemo kakve sve sposobnosti mogu da iskažu osobe sa invaliditetom u oblasti kulture. Ali, i da se kroz glumu oni afirmišu. Ovo je u Srbiji inovativni kulturni program koji sigurno doprinosi poboljšanju kvaliteta života, olakšava socijalizaciju i odličan je put ka uklanjanju predrasuda prema osobama sa invaliditetom, kaže Predrag Bakić, sekretar Udruženja.

Kostime je uradila Snežana Kovačević, glumce šminka Mirjana Ilić, šminker. Do sada su nastupali u Užicu, na Međunarodnom festivalu umetnika sa invaliditeom «Ulazna vrata» u Novom Sadu.

Premijera u Beogradu bila je u Ustanovi kulture «Vuk Karadžić», u Nedelji solidarnosti sa osobama obolelim od cerebralne i dečije paralize.

Marija Karadarević je jedna od glavnih glumica. Priznaje da uvek ima tremu ali da je najviše bila uzbuđena u rodnom gradu. – Tekst sam samo iščitavala i tako ga naučila, kaže devojka koja se bavi poezijom. Nikola Jovanović ima 18 godina i na scenu izlazi uz pomoć kolega, jer ne vidi dobro i otežano se kreće. On kaže da se uvek trudi da pruži maksimum. – Osećaj sreće kada se prolomi višeminutni apauz ne umem da objasnim.

Probe su rađene u radionicama vikendom i nisu teško padale ni Dragani Jakovljević i Jeleni Minić. – Bilo je jako lepo kažu u glas.

Kraj uspešno odigrane predstave

Kraj uspešno odigrane predstave

Dragana priznaje da je ovo prvi put da se oprobala kao glumica dok je Jelena učestvovala u prvoj predstavi. – Motiv mi je bio da pokažem da iako sam u kolicima imam i mogu da razvijem talenat, kaže ona.

Realizaciju i gostovanja pomažu ministarstva kulture, rada i socijalne politike, Narodno pozorište iz Užica, opština Zvezdara, Ustanova kulture Vuk Karadžić, lokalna samouprava grada na Đetinji.

Udruženje invalida cerebralne paralize i dečije paralize Užice

Adresa: Kneza Lazara 2,  31.000 Užice

Telefon: 031- 511- 876

Mail: ucdp@verat.net

Sajt: www.osi-uzice.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
pon, jul 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Proces obazovanja je neprekidan tok usvajanja saznanja kroz koji u neposrednom radu u školi unapređuju svoje kompetencije učenici i nastavnici [...]
čet, jul 16, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]