Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Nagrada u prave ruke

Objavljeno 15.07.2011.

U osam objekata kompanije Metro, koja posluje u 30 država sveta, u Srbiji, je 1.600 zaposlenih od kojih su 35 osoba sa invaliditetom

U osam objekata kompanije Metro, koja posluje u 30 država sveta, u Srbiji, je 1.600 zaposlenih od kojih su 35 osoba sa invaliditetom

«Metro Cash and Carry» dobitnik je priznanja (za 2010.) u kategoriji biznis sektor kao kompanija koja je upošljavanjem osoba sa invaliditetom prepoznata u Srbiji kao pozitivan primer borbe protiv diskriminacije i pružanja jednakih šansi.

Ovog maja navršava se dve godine kako je Skupština Srbije usvojila Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Svoj mali-veliki jubilej, prvu godinu rada, uskoro slavi Tatijana Obradinović, koja od jula prošle godine radi u kompaniji «Metro Cash and Carry».

Na mestu – prodavac neprehrambene robe, Tatijana je jedna od 35 osoba sa invaliditetom u firmi sa čak 1.600 zaposlenih!! Razlog za ponos imaju svi u najvećoj veleprodajnoj kompanija u našoj zemlji.

Nedavno je «Metro Cash and Carry» nagrađen godišnjim priznanjem Koalicije protiv diskriminacije, u kategoriji biznis sektora – nagradom za borbu protiv diskriminacije za 2010.

Kako kaže Jelena Parojčić, viši rukovodilac ljudskih resursa ovo je druga draga nagrada. Pre dve godine osvojili su zvanje «Najbolji poslodavac za OSI» u izboru organizovanom od strane sajta Infostud. – Značajna su nam oba priznanja. Prvo zato što su laureati izabrani na osnovu anonimne anketa od strane same zaposlenih u kompanijama širom Srbije, pojašnjava ona i dodaje da ovogodišnja nagrada ima svoju težinu jer je predlog za imenovanje stigao iz Udruženja studenata sa hendikepom.

U skladu sa poslovnim principima, ova kompanija u svih osam objekata veoma vodi računa o raznolikosti i jednakim mogućnostima; toleranciji i zabrani diskriminacije, a što je  u skladu sa internim pravilima kompanije važećih za svih 30. država gde posluju.

– Razmenjivali smo i iskustva sa kolegama iz Ukrajine kod kojih je takođe određen broj radnika sa invaliditetom. Edukujemo zaposlene, svi naši objekti poštuju principe arhitektonske dostupnosti za sve , što olakšava da radni prostor ne mora dodatno da se prilagođava ako uposlimo radnika sa hendikepom.

Tatijana Obradinović, iz Belegiša, od sredine jula prošle godine radi na Odeljenju neprehrane

Tatijana Obradinović, iz Belegiša, od sredine jula prošle godine radi na Odeljenju neprehrane

Ponosni su i što je u objektima Metroa sasvim uobičajeno videti da gluvonemi prodavac uslužuje kupce – na obostrano zadovoljstvo.

U svih osam objekata «Metro cash and carry» osobe sa invaliditetom rade kao prodavci na odeljenjima, operateri na ulazu, mesari, u finalnoj kontroli, magacinima… Poštuje se pravo na rad svakoga i jednako sa ostalim zaposlenima vrednuje njihovo znanje i veštine. Sarađuju sa organizacijama koje okupljaju OSI, poput Savezom gluvih i nagluvih Beograda, Domom za gluvoneme u Kragujevcu, Udruženjem studenata sa hendikepom…Služba Ljudskih resursa je u stalnom kontaktu sa Nacionalnom službom zapošljavanja; naročito u gradovima gde se otvaraju novi objekti.

Tako je poziv za posao u Metrou, Tatijani Obradinović, iz Belegiša stigao iz lokalnog NZS-a. Sredinom jula prošle godine 21-godišnja devojka je počela da radi na Odeljenju ne prehrane (tehnički uređaji, kancelarijski materijal…)

– Završila sam treći stepen tekstilne struke u ŠOSO «Anton Skala» u Staroj Pazovi. Posle godinu dana na Birou, pozvali su me na razgovor. Ne mogu da opišem kako sam bila srećna kada sam dobila posao, iskrena je Tatijana. Dodaje da joj nije teško što putuje iz Belegiša do Zemuna, brzo se navikla na nošenje uniforme, a za kolege ima samo reči hvale. Ne skriva ni da zaposlene u Odeljenju ljudskih resursa doživljava kao članove porodice koji su tu da je saslušaju, pomognu pa čak i kada teme razgovora nisu samo «poslovne».

Motivisana radom kao prodavac, otkriva i da je počela da, jer voli da crta, pomalo, kod kuće, skicira radna odela.

U kompaniji «Metro cash and carry» planiraju da do leta, kada se otvara objekat na Vidikovcu, biti zaposleno još četvoro – petoro osoba sa invaliditetom.

Metro Cash & Carry d.o.o. Beograd

Adresa: Autoput za Novi Sad 120, 11.080 Beograd

Tel: +381 (11) 3777-254

Fax: +381 (11) 3777-607

www.metro.co.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]