Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Nagrada u prave ruke

Objavljeno 15.07.2011.

U osam objekata kompanije Metro, koja posluje u 30 država sveta, u Srbiji, je 1.600 zaposlenih od kojih su 35 osoba sa invaliditetom

U osam objekata kompanije Metro, koja posluje u 30 država sveta, u Srbiji, je 1.600 zaposlenih od kojih su 35 osoba sa invaliditetom

«Metro Cash and Carry» dobitnik je priznanja (za 2010.) u kategoriji biznis sektor kao kompanija koja je upošljavanjem osoba sa invaliditetom prepoznata u Srbiji kao pozitivan primer borbe protiv diskriminacije i pružanja jednakih šansi.

Ovog maja navršava se dve godine kako je Skupština Srbije usvojila Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Svoj mali-veliki jubilej, prvu godinu rada, uskoro slavi Tatijana Obradinović, koja od jula prošle godine radi u kompaniji «Metro Cash and Carry».

Na mestu – prodavac neprehrambene robe, Tatijana je jedna od 35 osoba sa invaliditetom u firmi sa čak 1.600 zaposlenih!! Razlog za ponos imaju svi u najvećoj veleprodajnoj kompanija u našoj zemlji.

Nedavno je «Metro Cash and Carry» nagrađen godišnjim priznanjem Koalicije protiv diskriminacije, u kategoriji biznis sektora – nagradom za borbu protiv diskriminacije za 2010.

Kako kaže Jelena Parojčić, viši rukovodilac ljudskih resursa ovo je druga draga nagrada. Pre dve godine osvojili su zvanje «Najbolji poslodavac za OSI» u izboru organizovanom od strane sajta Infostud. – Značajna su nam oba priznanja. Prvo zato što su laureati izabrani na osnovu anonimne anketa od strane same zaposlenih u kompanijama širom Srbije, pojašnjava ona i dodaje da ovogodišnja nagrada ima svoju težinu jer je predlog za imenovanje stigao iz Udruženja studenata sa hendikepom.

U skladu sa poslovnim principima, ova kompanija u svih osam objekata veoma vodi računa o raznolikosti i jednakim mogućnostima; toleranciji i zabrani diskriminacije, a što je  u skladu sa internim pravilima kompanije važećih za svih 30. država gde posluju.

– Razmenjivali smo i iskustva sa kolegama iz Ukrajine kod kojih je takođe određen broj radnika sa invaliditetom. Edukujemo zaposlene, svi naši objekti poštuju principe arhitektonske dostupnosti za sve , što olakšava da radni prostor ne mora dodatno da se prilagođava ako uposlimo radnika sa hendikepom.

Tatijana Obradinović, iz Belegiša, od sredine jula prošle godine radi na Odeljenju neprehrane

Tatijana Obradinović, iz Belegiša, od sredine jula prošle godine radi na Odeljenju neprehrane

Ponosni su i što je u objektima Metroa sasvim uobičajeno videti da gluvonemi prodavac uslužuje kupce – na obostrano zadovoljstvo.

U svih osam objekata «Metro cash and carry» osobe sa invaliditetom rade kao prodavci na odeljenjima, operateri na ulazu, mesari, u finalnoj kontroli, magacinima… Poštuje se pravo na rad svakoga i jednako sa ostalim zaposlenima vrednuje njihovo znanje i veštine. Sarađuju sa organizacijama koje okupljaju OSI, poput Savezom gluvih i nagluvih Beograda, Domom za gluvoneme u Kragujevcu, Udruženjem studenata sa hendikepom…Služba Ljudskih resursa je u stalnom kontaktu sa Nacionalnom službom zapošljavanja; naročito u gradovima gde se otvaraju novi objekti.

Tako je poziv za posao u Metrou, Tatijani Obradinović, iz Belegiša stigao iz lokalnog NZS-a. Sredinom jula prošle godine 21-godišnja devojka je počela da radi na Odeljenju ne prehrane (tehnički uređaji, kancelarijski materijal…)

– Završila sam treći stepen tekstilne struke u ŠOSO «Anton Skala» u Staroj Pazovi. Posle godinu dana na Birou, pozvali su me na razgovor. Ne mogu da opišem kako sam bila srećna kada sam dobila posao, iskrena je Tatijana. Dodaje da joj nije teško što putuje iz Belegiša do Zemuna, brzo se navikla na nošenje uniforme, a za kolege ima samo reči hvale. Ne skriva ni da zaposlene u Odeljenju ljudskih resursa doživljava kao članove porodice koji su tu da je saslušaju, pomognu pa čak i kada teme razgovora nisu samo «poslovne».

Motivisana radom kao prodavac, otkriva i da je počela da, jer voli da crta, pomalo, kod kuće, skicira radna odela.

U kompaniji «Metro cash and carry» planiraju da do leta, kada se otvara objekat na Vidikovcu, biti zaposleno još četvoro – petoro osoba sa invaliditetom.

Metro Cash & Carry d.o.o. Beograd

Adresa: Autoput za Novi Sad 120, 11.080 Beograd

Tel: +381 (11) 3777-254

Fax: +381 (11) 3777-607

www.metro.co.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]