Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana promocija knjige „Romologija”

Objavljeno 19.03.2021.

Romologija - naslovna stranaTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromašva Vlade Republike Srbije održao je 15. marta 2021. godine online promociju knjige Romologija, autora Rajka Đurića, istaknutog borca za prava Roma i Romkinja, književnika, publiciste i jednog od najvećih poznavalaca istorije romskog naroda, kulture i jezika.

Knjiga razmatra pojam, definiciju i razvoj romologije kao naučne discipline, zatim kulturu, identitet, istoriju (u kojoj značajno mesto zauzima holokaust Roma), gramatiku i standardizaciju romskog jezika.

Prema rečima Dragane Jovanović Arijas, menadžerke Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromašva Vlade Republike Srbije, interdisciplinarnost i sveobuhvatnost pristupa čine Romologiju važnim naučnim resusom, zbog čega bi ova knjiga trebalo da postane udžbenik na visokoškolskim ustanovama.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kazala je da je od velike važnosti da imamo prikazane primere ljudi koji znaju i koji su željni obrazovanja. Međutim, kako je napomenula, nema dovoljno otvorenosti pristupa da posmatramo pripadnike romske nacionalne manjine izvan stereortipa. „Zato se publici treba obratiti radovima, stavovima, biografijama onih koji su živeli među nama i uradili sve da bi generacije pripadnika romske manjine isped nas živele bolje, kvalitetnije, jednakije. Ne mislim da je etnički profil garancija za bilo šta, ali duboko verujem da većina koja nosi odgovornost za to kako se pripadnici jednog društva osećaju, ima obavezu da promoviše dobro među nama“, zaključila je Čomić.

Promocija knjige "Romologija" - Gordana Čomić

Knjiga Romologija nadopunjuje niz mera koje se preduzimaju u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja, sa ciljem da se unapredi obrazovna struktura ove nacionalne zajednice. Kako je objasnila Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, angažovanje pedagoških asistenata pokazalo se kao jedna je od najboljih praksi, jer je njihova podrška romskoj deci, roditeljima i nastavnicima od ogromnog značaja. „Verujemo da će Romologija biti inspiracija za nastavnike koji ne predaju samo istoriju ili izborni program romskog jezika sa elementima nacionale kulture, jer glas maternjeg jezika je glas njegovog naroda. Zato je zadatak svih nas da uložimo svu snagu da se glas jezika ne ugasi, već da se čuje još jače“, kazala je Viček.

Promocija knjige "Romologija": Dragana Jovanović Arijas, Branko Đurić, Gordana Čomić, Anamarija Viček

Predsednik Nacionalnog saveza romske nacionalne manjime Dalibor Nakić objasnio je da je romologija mlada naučna disciplina, ali da je izuzetno važna za očuvanje nacionalnog identiteta Roma. „Zato ova publikacija ima veliki značaj za Rome, ne samo u Srbiji, već i šire. Nadam se da će knjiga inspirisati mlade, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se bave ovom temom, a knjiga će zasigurno biti važna naučna građa za dalja istraživanja“, kazao je Nakić i izrazio veliku zahvanost Rajku Đuriću za očuvanje jezika, kulture i tradicije Roma.

Promocija knjige "Romologija" - Dalibor Nakić

Da će ova knjiga doprineti da se romologija kao akedemska oblast uzdigne još više, ukazao je Branko Đurić, novinar Radio Beograda. „Važno je da na jednom mestu imamo suštinu svega onoga što romologiju danas čini – od istorije, egzodusa i izlaska Roma iz Indije, preko holokausta, kulture, jezika. Ovo je prilika da se sami Romi upozanju sa sobom, ali i da se drugi narodi upoznaju sa identitetom romskog naroda“, kazao je Đurić i istakao da je posebno važno da romologija postane deo redovnog školstva. „Medijska komponenta je takođe mnogo važna, pa se tako Radio Beograd trudi da svojim programom na romskom jeziku sačuva standardizovani romski jezik, kao važan element identiteta Roma“, zaključio je Đurić.

Promocija knjige "Romologija" - Branko Đurić

Profesorka Visoke škole za vaspitače „Mihailo Palov” u Vršcu Marija Aleksandrović objasnila je zašto je posebno važno da znamo gde je danas standardni romski jezik, koji je posebna oblast kojoj je autor knjige bio posvećen. „Još 1971. godine ukazano je na to da romski dijalekti u SFRJ imaju više sličnosti nego razlika, a 2010. je ponovo pokrenuta inicijativa za standardizaciju romskog jezika, a tom radnom grupom je predsedavao upravo Rajko Đurić“, kazala je Aleksanrović i ukazala da savremeni standardni romski jezik ima 38 slova i koristi latinično pismo. Romski jezik se počeo izučavati kao izborni predmet u školama 1986. godine, a danas 68 osnovnih škola širom Srbije ima predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, dok je Visoka škola u Vršcu jedina u regionu koja se bavi izučavanjem romskog jezika. „Ulogu u standardizaciji svakog jezika imaju ne samo obrazove institucije, već svi koji se jezikom bave javno, kao što su mediji, sudski tumači i prevodioci“, zaključila je Aleksandrović.

Promocija knjige "Romologija" - Marija Aleksandrović

Uslovi za razvoj romologije počeli su da se stvaraju sedamdesetih godina prošlog veka. „Ranije je postojala ciganologija koja se bavila fizičkim karakteristikama Roma, na osnovu kojih su izvođeni stavovi i zaključci o ovom narodu“, kazao je Dragoljub Acković, direktor Muzeja romske kulture. „Romologija se odnosi na ljude koji potiču sa prostora Indije, a Đurić je ovu disciplinu definisao kao skup nauka koji se bavi istraživanjem života Roma u svim njegovim pojavnim formama“, objasnio je Acković. „Ova knjiga je temelj za sve knjige koje moraju da nastanu“, istakao je Acković.

Promocija knjige "Romologija" - Dragoljub Acković

Romologija Rajka Đurića je doprinos svetskoj nauci“, istakao je Osman Balić, predstavnik Stalne konferencije romskih udruženja građana. „Iz krize u kojoj se već dugo nalazi, romski narod mogu da izvuku samo nauka i struka. Od nastanka modernog romskog pokreta, Romi nastoje da stvore materijalna i duhovna dobra u cilju podoljšanja kvaliteta svog života, ali i razumevanja svrhe postojanja“, objasnio je Balić i ukazao na važnost prepoznavanja svih elemenata identiteta Roma: nacije, religije, jezika i kulture. On je kazao da je romsko društvo u razvoju i da je to najmlađa nacija u Evropi, ali i da su Romi u ogromnoj meri socijalno zavisni. „Knjiga će doprinositi humanizaciji društva, kao i daljem razvoju romske zajednice“, zaključio je Balić.

Promocija knjige "Romologija" - Osman Balić

Slavica Denić, koordinatorka za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, kazala je da je ideja ove publikacije bila da zahvati sve elemente identita romske zajednice. „Nastojali smo da se pozabavimo istorijom Roma, od egzodusa iz Indije do danas”, objasnila je Denić i ukazala da je izučavanje kulture, tradicije, jezika i istorije ove nacionalne manjine posebno važno u pogledu smanjenja diskriminacije i predrasude prema Romima.

Promocija knjige "Romologija" - Slavica Denić

 

Pogledajte snimak promocije knjige Romologija:

 

Kliknite da preuzmete knjigu Romologija (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]