Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana završna konferencija projekta „Inicijativa za inkluziju – faza 2”

Objavljeno 05.10.2021.

Završna konferencija projekta "Inicijativa za inkluziju - faza 2"Završna konferencija projekta „Inicijativa  za inkluziju 2”, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Nemačke saradnje u Srbiji (GIZ) održana je 28. septembra u onlajn formatu pred više od 50 učesnika/ca. Na skupu su govorili Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ivan Milivojević,  zamenik generalnog sekretara SKGO, i Aleksandra Dimić Ugrinaj, ispred GIZ-a.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić zahvalio se svim učesnicima projekta i naglasio da se ozbiljnost države i njeni potencijali za razvoj pokazuju kroz odnos prema marginalizovanim grupama. „Ovakve aktivnosti podižu opšti nivo državnog i društvenog razvoja i doprinose evroatlantskim integracijama Srbije”, zaključio je Antić.

„Projekti u okviru ‘Inicijative za inkluziju – faza 2’ pokrenuti su sa namerom da se pruži podrška gradovima i opštinama Srbije u njihovim naporima da razviju inovativna i održiva rešenja za zapošljavanje marginalizovanih i teško zapošljivih grupa, sa posebnim naglaskom na povoljne uslove zapošljavanja za povratnike iz EU i drugih stranih zemalja, Rome i druge teško zapošljive društvene grupe poput mladih, samohranih roditelja, osoba iz ruralnih sredina… Na javni konkurs prijavilo se 50 gradova i opština sa zanimljivim predlozima projekata, među kojima je odabrano njih devet. Svi projekti realizovani su uspešno, a rezultati ostvareni u pojedinim gradovima i opštinama su iznad naših očekivanja”, istakao je Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO.

„U toku dve godine trajanja ove faze projekta, u devet gradova i opština u Srbiji podržano je zapošljavanje preko 300 osoba i pruženo preko 1.100 usluga u oblasti održivih mera inkluzije i zapošljavanja zasnovanih na nacionalnim i lokalnim strateškim dokumentima za preko 700 korisnika od kojih su 50% žene“, naglasila je Aleksandra Dimić Ugrinaj, vođa programa koji u okviru Nemačke Razvojne Saradnje sprovodi GIZ.

Nakon uvodnih obraćanja, u nastavku konferencije prikazan je promotivni video materijal, a predstavnici lokalnih samouprava, partnera i korisnika u sprovođenju projekta, podelili su svoja iskustva – od inicijalnog dobijanja informacije, preko  obuka do zaposlenja.

Druga faza projekta je počela 2019. godine, odabrani gradovi i opštine koji su dobili podršku tokom ove faze su: Apatin, Bač, Sombor, Kraljevo, Valjevo, Vršac, Požarevac, Novi Pazar i Raška. Podržani projekti su sadržali održive mere zasnovane na nacionalnim i lokalnim strateškim dokumentima iz oblasti inkluzije i zapošljavanja. Takođe, projekti su doprineli podizanju osetljivosti lokalnih zajednica na potrebe i probleme sa kojima se suočavaju navedene kategorije nezaposlenih.

Ukupan iznos koji je bio na raspolaganju za sprovođenje projekata bio je 1.200.000 evra, a maksimalni iznos grantova za pojedinačne projekte iznosio je 150.000 evra.

Projekat „Inicijativa za inkluziju – faza 2” sprovodio se kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koji realizuje GIZ.

Kliknite da pogledate promotivni film „Inicijativa za inkluziju – faza 2”.

Izvor: www.skgo.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]