Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Otvoren konkurs za desetu generaciju na programu „Podeli svoje znanje” (rok: 30.11.2019)

Objavljeno 07.11.2019.

Podeli svoje znanje - logoRaspisan je konkurs za jubilarnu 10. generaciju mentorina u okviru programa „Podeli svoje znanje”, koji zajednički sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Evropski pokret u Srbiji.

Pozivaju se mlade žene koje imaju minimum šest meseci relevantnog profesionalnog angažmana (volontiranje, stažiranje, radni odnos, itd.) sa teritorije Republike Srbije da se prijave. Posebnu podršku program pruža mladim preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.

Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Cilj programa „Podeli svoje znanje” je profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja. Vođen je idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.

Program se realizuje na četiri nivoa:

 • rad sa mentorkom – kroz bilateralne susrete i neformalne razgovore, uzajamno motivisanje i mobilizaciju mentorina i mentorki, otvaranje mogućnost za mlade žene da pokrenu svoje karijere ili promene oblasti rada, da se dalje razvijaju i usavršavaju;
 • zajednički događaji – okrugli stolovi i radionice i različiti događaji koji okupljaju mentorine i mentorke, kao i alumnistkinje, ali i druge zainteresovane. Radionice su namenjene osnaživanju i jačanju različitih veština koje im nedostaju. Okrugli stolovi su namenjeni razgovoru sa različitim ženama iz različitih profesija, kao i na njihove lične priče i izazove sa kojima se kao žene susreću u svom radu;
 • individualna podrška mentorinama i mentorkama od strane programskog tima;
 • Mentorska šetnja – završni događaj Programa, na kojem mentorke i mentorine dobijaju sertifikate i u okviru razgovora na različite teme podižu svest o značaju mentorstva, kao i umrežavanja i deljenja znanja. Mentorska šetnja je deo globalne incijative Vital Voices Global Leadership Network u okviru koje se svake godine u nekoliko država širom sveta organizuje niz mentorskih šetnji širom sveta, u istom danu.
Program omogućava:
 • unapređenje ličnih znanja i veština;
 • ekonomsko i profesionalno osnaživanje pozicije žena u Srbiji;
 • razvoj i unapređenje ženskog liderstva, kao i njegove percepcije;
 • kreiranje mreže novih liderki;
 • intergeneracijsku i intrageneracijsku saradnju;
 • prenošenje znanja i iskustava u okruženje;
 • promociju uspeha i dostignuća žena.

Model mentorstva je razvijen u svetu i uspešno se realizuje u skoro svim društvenim sferama, od nauke, preko biznisa do politike. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Srbiji. Proces evropske integracije Srbije je proces reforme institucija i izgradnje demokratskog i prosperitetnog društva, osnažene i uspešne žene jedan su od stubova takvog društva.

Kroz učestvovanje u programu mentorstva kao mentorine kandidatkinje dobijaju priliku da savladaju značajne veštine umrežavanja, da upotrebe iskustava koja već imaju i steknu nova, da dobiju savete kako da dalje razvijaju svoju karijeru, da dobiju savete kako da se zaposle ili promene posao, da uče o mogućnostima daljeg usavršavanja i mogućnostima međunarodnih razmena, da dobiju korisne savete u vezi sa apliciranjem na konkurse, usavršavanja i slično.

Program će se realizovati u periodu od januara do novembra 2020. godine. Za to vreme, mentorka i odabrana mentorina će biti u kontaktu, razmenjivaće iskustva i povremeno se sastajati. Planirano je organizovanje dva okrugla stola gde će sve učesnice programa razmenjivati mišljenja i iskustva i razgovarati na različite teme, tri radionice koje će za cilj imati dodatno osnaživanje i dve javne debate koje će biti organizovane van Beograda. Događaji će biti organizovani svake poslednje subote u mesecu, osim u martu (7. mart 2020) i julu.

Mentorine će biti uparene sa mentorkama u skladu sa njihovom profesionalnom orijentacijom i interesovanjima.

Prijave su otvorene do 30. novembra 2019.

Više informacija i formulare za prijavljivanje mentorki i mentorina potražite na www.emins.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]