Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poboljšanje uslova za nesmetan rast i razvoj deteta

Objavljeno 19.09.2017.

kampanja_svaki_trenutak_je_vazanMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević 18. septembra je ukazao na značaj nacionalne kampanje “Svaki trenutak je važan”, koju je UNICEF pokrenuo kako bi se podigla svest o važnosti prvih 1.000 dana života deteta za njegov razvoj.

Đorđević je istakao da je kampanja pokrenuta u saradnji sa ministarstvima zdravlja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

On je naglasio da obezbeđenje uslova za nesmetan rast i razvoj deteta pre svega znači poštovanje prava deteta utvrđenih Konvencijom o pravima deteta UN, posebno prava na život sa roditeljima, prava na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja i prava na obezbeđivanje optimalnih uslova za rast i razvoj.

Ministar je u tom smislu istakao ulogu sistema socijalne i porodične zaštite kada je u pitanju pravovremeno prepoznavanje i pružanje podrške porodicama sa decom najmlađeg uzrasta koje se suočavaju sa višestrukim problemima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović ukazao je na uspešnu saradnju sa UNICEF-om, posebno kroz projekat unapređenja primarne zdravstvene zaštite dece u najranijem uzrastu.

Mahmutović je istakao da su u okviru tog projekta u poslednje dve godine otvorena razvojna savetovališta u devet domova zdravlja.

Na taj način je dobijena prilika da se kod brojne dece uoče određene poteškoće u ranom razvoju, ali i da im se na vreme i u punom kapacitetu pruži stručna pomoć u prevazilaženju ovih problema, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ulaganje u rani razvoj dece jeste nešto što kasnije oblikuje jedno društvo u celini, zbog čega su ovakvi projekti i kampanje izuzetno korisni.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček rekla je da ulaganje u dete kroz učenje u ranom uzrastu i bolja pripremljenost za školu povećavaju verovatnoću da dečaci i devojčice završe osnovnu školu.

Resorno ministarstvo prepoznaje značaj vaspitanja i obrazovanja u ranim uzrastima i radi uporedo u dva pravca – na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja, istakla je Viček.

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da ova organizacija, zajedno sa Vladom Srbije, radi na tome da obezbedi da sva deca u Srbiji imaju najbolji početak života.

Sen Lo je naglasio da svako dete, bez obzira na teškoće sa kojima se suočava, može dostići svoj puni potencijal uz ljubav, pravilnu negu, odgovarajuću ishranu, uključujući i dojenje, i zaštitu koju im pružaju roditelji ili staratelji, i uz pravovremenu i adekvatnu stručnu pomoć kroz usluge u zajednici.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]