Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanja

Objavljeno 20.11.2011.

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanjaPrvi skup na temu Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanja održan je od 16 – 18. novembra ove godine na Zlatiboru. Skup je realizovan  u saradnji sa UNICEF-om. Na skupu je učestvovalo 10 izabranih opština i gradova od ukupno 26,  koliko se javilo na poziv za učešće u razmeni primera dobre prakse. Politike i mere koje su formulisane na bazi podataka u oblastima obrazovanja i socijalne zaštite predstavili su predstavnici Bora, Valjeva, Ivanjice, Kanjiže, Kruševca, Ljubovije, Majdanpeka, Novog Sada, Rume i Sjenice. Na skupu je prisustvovalo ukupno 29 predstavnika i predstavnica ovih gradova i opština.

Iskustva na prikupljanju i analizi podataka za uspostavljanje usluge dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju predstavile su opštine Bor i Ljubovija i grad Valjevo. Na osnovu analize podataka u Rumi je ustanoviljeno da postoje potrebe za uspostavljanjem dnevnog boravka u urbanoj sredini i pomoći u kući za decu sa smetnjama u razvoju u ruralnim naseljima,, dok je u Kanjiži ustanovljeno da postoji potreba da se razvije program rane stimulacije za decu sa smetnjama u razvoju. U Kruševcu je,  na osnovu podataka tužilaštva, višeg suda, uprave škola, centra za socijalni rad i nevladinih organizacija, ustanovljen porast maloletničke delinkvencije, pa je uspostavljen dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju.

U opštini Sjenica opsežnim istraživanjem je utvrđeno da postoji potreba za optimizacijom školske mreže, što je rezultiralo planom za optimizaciju. Novosadski program “Učenje na daljinu“, takođe baziran na podacima i istraživanjima, omogućava deci koja su iz bilo kog razloga ne pohađaju školu, da stiču ista znanja kao njihovi vršnjaci u redovnom školovanju.. Kroz mapiranje potreba i ankete, u opštini Majdanpek su unapređeni rad i procedure interresorne komisije, dok je u Ivanjici uspostavljen dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i osnovan vrtić.

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanjaSkup je bio koncipiran kao interaktivna radionica, kombinovanjem stručnih blokova sa prezentacijama opština i gradova i odgovarajućim vremenom za diskusiju i pitanja.  Različiti blokovi su obuhvatili teme važne za formulaciju politika i mera na bazi podataka i istražvanja, i to: važnost podataka za formulisanje politika i mera i  indikatori  socijalne zaštite i obrazovanja na lokalnom nivou. Predstavljeni su i instrumenti za unapređenje usluga na lokalnom nivou, kao što su mapiranje potreba i anketa o zadovoljstvu korisnika. Učesnici su takođe imali priliku da se se informišu  o   metodologiji razmene primera dobre prakse koja se koristi u Evropskoj uniji (peer review).

Učesnici su skup ocenili visokim ocenama, a posebno su bili zadovoljni interaktivnim načinom rada. Pored pisanih komentara o svakoj prezentaciji, učesnici su dali i preporuke za kriterijume za izbor primera dobre prakse.

Publikacija o formulisanju politika i mera na bazi podataka  će biti objavljena početkom 2012. godine.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]