Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

U okviru projekta „Jake žene” (LIP 2) objavljen kuvar „Jela iz crepulje”

Objavljeno 21.06.2021.

Jela iz crepulje - naslovna stranaU okviru projekta „Jake žene”, koji Opština Ražanj sprovodi u saradnji sa udruženjima „Etno konac” i „Sunčev zrak” i Turističkom organizacijom opštine Ražanj, sa ciljem pružanja doprinosa uspostavljanju lokalnih mehanizama podrške za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih i siromašnih područja, objavljena je publikacija u formi kuvara „Jela iz crepulje”.

Ova publikacija je objavljena sa željom da se promovišu crepulja, glavni proizvod Ženske poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjke”, delatnost i aktivnosti novoformirane ženske Zadruge, kao i sama opština Ražanj, koja je nadaleko poznata zbog svoje ekološki zdrave lokalne sredine.

Kuvar „Jela iz crepulje” je nastao u procesu istraživanja tradicionalnog načina izdrada crepulje, jedinstvenog postupka koji je i opisan u ovoj publikaciji, dok su saveti za način upotrebe i održavanja crepulje dobijeni od proizvođačica i osoba koje imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi hrane u ovoj posudi. Pored toga, autori brošure obišli su domaćice u Ražnju i selima Poslon, Mađere, Rujište i Smilovac i zabeležili recepte za zdrave i ukusne kulinarske specijalitete spremljene u crepulji.

Crepulja je posuda od gline koja se izrađuje isključivo ručno, po tradicionalnom receptu i bez pomoći grnčarskog vitla ili drugih mašina. Crepulja se pravi od prirodnih materijala i nosi oznaku ekološkog proizvoda. Pogodna je za pečenje hleba, peciva i kuvanje jela. Ražanjsko crepuljarstvo uvršteno je u nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, a upisano je u Nacionalni registar pod br. 47. Više o postupku proizvodnje crepulje možete pročitati ovde.

Bogato ilustrovana publikacija „Jela iz crepulje” donosi korisne informacije o načinu pripreme crepulje za prvo korišćenje i postupku kasnijeg održavanja, kao i čitav niz recepata za jela koja se na tradicionalan način pripremaju u ovoj posudi, a koja svoje mesto mogu naći i u savremenoj kuhinji.

Publikacija je namenjena ugostiteljskim objektima širom Srbije, kao i svim građanima i građankama koji u svom domaćinstvu žele da koriste prirodne materijale za kuvanje, kako bi se zdravije i hranili.

Projekat „Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje – Jake žene“ sprovodi se u okviru Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2, kojim koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) uz podršku Vladе Švajcarske. Projektom je uspostavljena ženska poljoprivredno-socijalna zadruga, koja omogućava povećanje zapošljivosti i zaposlenosti žena, a posebno žena iz ruralnih i siromašnih područja opštine Ražanj: žena sa niskim ili neodgovarajućim stepenom kvalifikacija, Romkinja, samohranih majki, žena sa invaliditetom.

Kliknite da preuzmete kuvar „Jela iz crepulje” (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]