Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Učenje i kuliranje – sve na jednom mestu

Objavljeno 29.04.2011.

Najviše je srednjoškolaca: njih 90 iz jedne od četiri srednjoškolske ustanove grada, savladalo je različite veštine u nekoj od kreativnih radionica

Najviše je srednjoškolaca: njih 90 iz jedne od četiri srednjoškolske ustanove grada, savladalo je različite veštine u nekoj od kreativnih radionica

U želji da ponude mladima, od 16 do 30 godina, na jednoj adresi, najrazličitije sadržaje uz koje će moći da se obrazuju, otkriju interesovanje, na primer, za strip, ljudska prava, glumu – Zaječarska inicijativa, NGO iz ovog grada, otvorila prošle godine Centar za mlade.

Od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji, trećinu čine mladi do 30 godina. Različite ankete pokazuju i da generacije od kojih se tek očekuje da pokažu šta znaju, jako retko posećuju kulturne sadržaje. Ne idu u muzeje, galerije, nisu zainteresovani za bioskop niti pozorište. Najčešće navođen razlog za takvo stanje jesu nedostatak slobodnog vremena i besparica.

U želji da ponude mladima, od 16 do 30 godina, na jednoj adresi, najrazličitije sadržaje uz koje će moći da se edukuju, otkriju interesovanje na primer za strip ili ljudska prava, ali i pametno utroše slobodno vreme, Zaječarska inicijativa, NGO iz ovog grada, otvorila je prošle godine Omladinski centar.Zahvaljujući donaciji nemačke fondacije „Schueler Helfen Leben” (SHL) iz Berlina, gde su takođe mladi birali pobednike konkurs, započeta je jeseni 2010. priča Omladinskog centra.

Kako kaže Danko Nikolić, predsednik Upravnog odbora Zaječarske inicijative, gradska vlast je ustupila zgradu u i posle rekonstrukcije, u zdanju sa početka 30-tih godina 20. veka; oktobra prošle godine, počelo se sa radom.U prostoru od oko 450 metara kvadratnih, na prvom spratu i potkrovlju, do sada je oko 100 mladih završilo besplatne kurseve stranih jezika. Oko 200 učesnika bilo je na kulturnim događajima. Poput festivala dokumentarnog filma, javnim časovima građanskog vaspitanja…U najvećem broju srednjoškolci, njih 90, iz jedne od četiri srednje škole, savladalo je različite veštine u nekoj od kreativnih radionica. Između ostalih za strip, fotografiju, glumu, film, kreativno pisanje, crtanje i slikanje… Upravo kreativno pisanje uvedeno je u program na sam zahtev korisnika.

Fotografija sa radionice

Fotografija sa radionice

Svi programi su besplatni, a osim nemačke fondacije sredstva za programe obezbeđuje i Fond za otvoreno društvo. Interesantno je da je Centar, tačnije uprava grada Zaječara, prepoznat i nagrađen za doprinos razvoju omladinske kulture i umetnosti, prošlog leta, posebnom nagradom «Mladgrad»  koju dodeljuje Ministarstvo  omladine i sporta Republike Srbije.

– Kada sam čula da se otvara omladinski centar bila sam skeptična. Međutim, nakon prvih radionica i boravka u Omladinskom centru, poželela sam da ne izbijam iz njega. Mislim da će tek mlađe generacije u potpunosti moći da osete sve blagodeti centra. Da sam u mogućnosti, bila bih stalni volonter. Žao mi je što neću biti tu da sve pratim, jer od jeseni idem u Beograd na fakultet , kaže Danica Martić, gimnazijalka.

Zaječarska inicijativa – Omladinski centar Zaječar;

adresa: Ulica 7. septembra 2;

Po box 162 – 19.000 Zaječar;

Telefon 019 / 440- 225 ;

fax: 019 / 440 224

sajt: www.zainicijativa.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]