Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Volontiranje u inostranstvu je doprinelo mom ličnom rastu i razvoju na način koji nije moguć kod kuće

Objavljeno 21.12.2021.

Sara Đurđević - Beogradski IgniteTranskript govora Sare Đurđević na 44. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 9” (9. novembar 2021. godine)

Šta je vaš najveći san i o čemu razmišljate svako veče kada legnete da spavate i svako jutro kada se probudite? Ili još bolje, o čemu ste zaboravili da sanjate, samo zato što ste mnogo puta čuli da taj san nije baš realan?

Pre godinu dana dobila sam kovid i 10 dana sam provela u izolaciji. Tada sam shvatila da postoji taj jedan san koji baš dugo čuči u ćošku, a to je da odem da živim u nekoj drugoj zemlji čiji jezik ne razumem, gde ne mogu da se oslonim na prijatelje i porodicu ako mi je potrebna pomoć. Tako sam odlučila da odem na jedno ostrvo, na Sardiniju, gde zaista pomoć mogu da tražim samo ako uhvatim avion ili eventualno ako plivam do kuće. Već nekoliko meseci svi me pitaju: „Pa dobro, Saro, šta ti radiš na toj Sardiniji? Kako zarađuješ za život?“ Moj odgovor je uvek isti – volontiram, i to ne zvuči prilično pametno, pogotovo ne kada se uzme u obzir ostavljanje relativno stabilnog posla zbog nekog volonterskog projekta. Čak je i moj otac imao komentar na ovu fotografiju (…): „Nisi morala zbog toga da ideš na Sardiniju, imaš traktor ispred kuće.”

Međutim, smatram da ovo iskustvo utiče na moj lični rast i razvoj na način koji baš i nije moguć kod kuće. Kada sam stigla na Sardiniju, postala sam ponovo beba – morala sam da naučim jezik i u tom učenju jezika morala sam da naučim i da je okej da kažem da nešto ne razumem i da se, umesto da se kući vratim s jednim hlebom iz pekare, vratim s kesom punom različitih peciva, samo zato što nisam rekla da ne razumem šta mi je osoba u pekari rekla. Kada se živi u nekoj drugoj zemlji, kao i kada se često putuje, mnogo se uči o drugim kulturama, o tome da ne postoje univerzalna pravila života i da ono što je za mene pravilo i što je za mene i za moje okruženje u mojoj državi smešno, u nekim drugim državama smatra se kao uvreda. Na primer, uvreda je u Italiji staviti kečap na picu ili piti kapučino nakon podneva.

Sara Đurđević - 44. Beogradski IgniteOno što je nekako najvažnije jeste učenje o sebi i svojoj kulturi. Kad sam otišla iz Srbije, ljudi koji su bili zainteresovani za moju kulturu i običaje postavljali su mi različita pitanja i shvatila sam da među njima postoje mnoga na koja ne znam odgovor. Morala sam da počnem da istražujem i tako sam došla u dublji kontakt sa svojom zemljom i počela istinski i iskreno da je volim. Ovim, naravno, ne želim da ohrabrim odliv mozgova, želim zapravo samo da ohrabrim ljude na neko iskustvo koje je drugačije.

Kao što sam rekla, svi mi imamo snove. Moj najveći san jeste da proputujem svet i taj san definisala sam kroz svoj lični projekat koji nosi naziv „1.906 koraka“. Na društvenim mrežama i na svom blogu delim iskustva i znanja koja stičem na tom putu, a Sardinija definitivno jeste jedan korak ka tom cilju. Smatram da je posebno važno deliti i one dane koji nam nisu baš najbolji, dane u kojima razmišljamo o odustajanju i o tome Zašto ja sve to radim, ima li svrhe za mene i za neke druge ljude? Jer, možda nam je potreban samo jedan korak do cilja, samo jedan korak da ostvarimo san.

Možda vaš san nije isti kao san drugih ljudi. Možda se ne uklapa u šablon da želite da imate veliku kuću, veliku porodicu, da završite fakultet, možda je vaš san da živite na selu, da putujete ili nešto sasvim drugo. Ne znači da san nije vredan ako je drugačiji. Naprotiv, svi smo drugačiji i svi imamo različite snove, pa zašto bismo onda imali iste živote? Pratite samo svoje snove!

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 9“, koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“, održan je 9. novembra 2021. godine. Usled epidemiološke situacije, deveti Beogradski Ignite o socijalnom uključivanju održan je na online platformi, a njegovu organizaciju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja bio je da kroz petominutne prezentacije učesnika/ca osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja, te da na taj način ukaže na položaj ranjivih grupa, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Sara Đurđević je defektološkinja po vokaciji, putnica po lokaciji. Radi na projektima promovisanja ljudskih prava, interkulturalnog učenja i volonterizma na Sardiniji, a u slobodno vreme isprobava nove stvari, pleše, kampuje i bavi se aktivizmom kroz lični projekat na društvenim mrežama „1906 koraka”. Piše za sebe i druge, želi da pokrene život u selu i da proputuje svet. Sara Đurđević piše za Blog o socijalnom uključivanju, a njene tekstove možete pročitati ovde.

Kliknite da preuzmete Ignite prezentaciju Sare Đurđević (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]