Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan peti Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji

Objavljeno 24.10.2019.

Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji (Beograd, 23.10.2019)Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji, koji je organizovala Vlada Republike Srbije u partnerstvu sa Evropskom komisijom, održan je 23. oktobra u Klubu poslanika u Beogradu. Na Seminaru je učestvovalo 140 predstavnika i predstavnica Vlade Republike Srbije, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, organizacija civilnog društva, donatora i međunarodnih organizacija.

Nakon uvodnih izlaganja zajednički rad organizovan je u šest tematskih radnih grupa koje su vodili predstavnici i predstavnice institucija, dok su predstavnici/ce organizacija civilnog društva imali ulogu izvestilaca/teljki. U okviru tematskih radnih grupa razmatrane su mere, izazovi i prioriteti u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, ličnih dokumenata i položaja interno raseljenih lica i povratnika/ca u procesu readmisije.

U svom uvodnom izlaganju, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025. godine,  ocenila je da se u cilju inkluzije Roma i Romkinja sprovode brojne aktivnosti u različitim sferama društvenog života, ali da i dalje postoje izazovi. Potpredsednica je istakla da je socijalno uključivanje Roma i Romkinja važno za napredak našeg društva, kao i da je u narednom periodu posebno važno ulagati napore u oblasti zapošljavanja. Marta Garsija Fidalgo, predstavnica Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, podsetila je da je romska zajednica najveća etnička manjina u Evropi, kao i da je pitanje socijalnog uključivanja Roma i Romkinja izuzetno važno u procesu pridruživanja. Garsija Fidalgo je pozvala sve nadležne institucije na intenzivnu saradnju na nacionalnom i lokalnom nivou. Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, posebno je istakao važnost delovanja na lokalnom nivou, kao i značajan doprinos pedagoških asistenata/kinja, zdravstvenih medijatorki i mobilnih timova za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Seminar koji se od 2011. godine održava svake druge godine predstavlja priliku da se u formi operativnih zaključaka dogovore prioriteti za budući period u oblasti socijalnog uključivanja jedne od najranjivijih kategorija stanovništva u Republici Srbiji.

Obavezu pripreme periodičnih izveštaja o realizaciji dogovorenih operativnih zaključaka imaju Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Preuzmite izveštaj o petom Seminaru o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji na srpskom, odnosno engleskom jeziku.

U nastavku možete preuzeti dokumenta:

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]