Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Bolji uslovi za život Roma i Romkinja ključni za inkluziju u društvo

Objavljeno 16.09.2019.

Konferencija o rezultatima projekta „Stanovanje Roma“Unapređeni uslovi života za gotovo 6.000 Roma i Romkinja i pripremljena dokumentacija za buduće projekte podrške za još preko 4000 pripadnika/ca romske populacije rezultati su projekta „Stanovanje Roma“, koji je finansirala Evropska unija.

Na završnoj konferenciji projekta, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da je Evropska unija najveći donator Srbije u oblasti inkluzije Roma i Romkinja, sa trenutnim projektima vrednim 11,4 miliona evra, dok je za naredni period opredeljeno dodatnih 20 miliona evra.

„Danas možemo da razgovaramo o opipljivim rezultatima projekata finansiranih od strane Evropske unije. Inkluzija Roma odgovara jednoj od osnovnih vrednosti EU i kao takva bi trebalo da ostane prioritet za sve zemlje članice, kao i za one koji su u procesu pristupanja. Ono što je takođe važno jeste jačanje kapaciteta institucionalnih mehanizama za uključivanje Roma, na lokalnom nivou”, navodi Norčič Štamcar.

Ovaj jedinstveni projekat je uspešno završen, postignuti su konkretni rezultati, napominje državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

„Urađeno je dosta, izgrađeni su stanovi, kuće, putevi, vodovodi, kanalizacija i to korišćenjem najnovijih tehničkih rešenja U pripremi su novi projekti i nove investicije za dalje poboljšanje uslova života Roma i Romkinja“, kaže Lakićević.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da je potrebno dodatno motivisati lokalne samouprave da se još posvećenije bave pitanjima i izazovima sa kojima se suočava romska populacija.

„Ne sme se zaboraviti ni potreba za osnaživanjem romske zajednice za zastupanje sopstvenih interesa, jer zastupanje predstavlja značajan proces koji bi im omogućio da jasno artikulišu svoje zahteve i adekvatno ih zagovaraju na nivou lokalne zajednice“, ocenjuje Paunović, i dodaje da se tim aktivnostima doprinosi i sprovođenju obaveza iz Deklaracije o integraciji Roma koja je potpisana u okviru samita lidera Zapadnog Balkana u Poznanju.

U okviru projekta, unapređeni su infrastrukturni uslovi za 5.000 ljudi, a izgrađeno je ili renovirano ukupno 185 stambenih jedinica za preko 740 pripadnika i pripadnica romske populacije.

Takođe, pripremljena je tehnička dokumentacija potrebna za više od 70 kuća, 300 stanova, kao i za unapređenje infrastrukture za preko 4000 ljudi. U 20 lokalnih samouprava širom Srbije formirani su i mobilni timovi za inkluziju Roma i Romkinja, koji su putem EU donacije dobili automobile kako bi lakše stigli kod korisnika/ca usluga.

Kvalitet stanovanja i infrastruktura u romskim naseljima predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se ta populacija susreće.

Prevazilaženje ovih izazova predstavlja ozbiljan i dugotrajan proces koji podrazumeva uključivanje šireg kruga aktera koji mogu doprineti pronalaženju sistemskog rešenja, što je, između ostalog, od izuzetne važnosti za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, konstatovano je na konferenciji.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]