Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Bolji uslovi za život Roma i Romkinja ključni za inkluziju u društvo

Objavljeno 16.09.2019.

Konferencija o rezultatima projekta „Stanovanje Roma“Unapređeni uslovi života za gotovo 6.000 Roma i Romkinja i pripremljena dokumentacija za buduće projekte podrške za još preko 4000 pripadnika/ca romske populacije rezultati su projekta „Stanovanje Roma“, koji je finansirala Evropska unija.

Na završnoj konferenciji projekta, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da je Evropska unija najveći donator Srbije u oblasti inkluzije Roma i Romkinja, sa trenutnim projektima vrednim 11,4 miliona evra, dok je za naredni period opredeljeno dodatnih 20 miliona evra.

„Danas možemo da razgovaramo o opipljivim rezultatima projekata finansiranih od strane Evropske unije. Inkluzija Roma odgovara jednoj od osnovnih vrednosti EU i kao takva bi trebalo da ostane prioritet za sve zemlje članice, kao i za one koji su u procesu pristupanja. Ono što je takođe važno jeste jačanje kapaciteta institucionalnih mehanizama za uključivanje Roma, na lokalnom nivou”, navodi Norčič Štamcar.

Ovaj jedinstveni projekat je uspešno završen, postignuti su konkretni rezultati, napominje državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

„Urađeno je dosta, izgrađeni su stanovi, kuće, putevi, vodovodi, kanalizacija i to korišćenjem najnovijih tehničkih rešenja U pripremi su novi projekti i nove investicije za dalje poboljšanje uslova života Roma i Romkinja“, kaže Lakićević.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da je potrebno dodatno motivisati lokalne samouprave da se još posvećenije bave pitanjima i izazovima sa kojima se suočava romska populacija.

„Ne sme se zaboraviti ni potreba za osnaživanjem romske zajednice za zastupanje sopstvenih interesa, jer zastupanje predstavlja značajan proces koji bi im omogućio da jasno artikulišu svoje zahteve i adekvatno ih zagovaraju na nivou lokalne zajednice“, ocenjuje Paunović, i dodaje da se tim aktivnostima doprinosi i sprovođenju obaveza iz Deklaracije o integraciji Roma koja je potpisana u okviru samita lidera Zapadnog Balkana u Poznanju.

U okviru projekta, unapređeni su infrastrukturni uslovi za 5.000 ljudi, a izgrađeno je ili renovirano ukupno 185 stambenih jedinica za preko 740 pripadnika i pripadnica romske populacije.

Takođe, pripremljena je tehnička dokumentacija potrebna za više od 70 kuća, 300 stanova, kao i za unapređenje infrastrukture za preko 4000 ljudi. U 20 lokalnih samouprava širom Srbije formirani su i mobilni timovi za inkluziju Roma i Romkinja, koji su putem EU donacije dobili automobile kako bi lakše stigli kod korisnika/ca usluga.

Kvalitet stanovanja i infrastruktura u romskim naseljima predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se ta populacija susreće.

Prevazilaženje ovih izazova predstavlja ozbiljan i dugotrajan proces koji podrazumeva uključivanje šireg kruga aktera koji mogu doprineti pronalaženju sistemskog rešenja, što je, između ostalog, od izuzetne važnosti za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, konstatovano je na konferenciji.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]