Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Bolji uslovi za život Roma i Romkinja ključni za inkluziju u društvo

Objavljeno 16.09.2019.

Konferencija o rezultatima projekta „Stanovanje Roma“Unapređeni uslovi života za gotovo 6.000 Roma i Romkinja i pripremljena dokumentacija za buduće projekte podrške za još preko 4000 pripadnika/ca romske populacije rezultati su projekta „Stanovanje Roma“, koji je finansirala Evropska unija.

Na završnoj konferenciji projekta, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da je Evropska unija najveći donator Srbije u oblasti inkluzije Roma i Romkinja, sa trenutnim projektima vrednim 11,4 miliona evra, dok je za naredni period opredeljeno dodatnih 20 miliona evra.

„Danas možemo da razgovaramo o opipljivim rezultatima projekata finansiranih od strane Evropske unije. Inkluzija Roma odgovara jednoj od osnovnih vrednosti EU i kao takva bi trebalo da ostane prioritet za sve zemlje članice, kao i za one koji su u procesu pristupanja. Ono što je takođe važno jeste jačanje kapaciteta institucionalnih mehanizama za uključivanje Roma, na lokalnom nivou”, navodi Norčič Štamcar.

Ovaj jedinstveni projekat je uspešno završen, postignuti su konkretni rezultati, napominje državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

„Urađeno je dosta, izgrađeni su stanovi, kuće, putevi, vodovodi, kanalizacija i to korišćenjem najnovijih tehničkih rešenja U pripremi su novi projekti i nove investicije za dalje poboljšanje uslova života Roma i Romkinja“, kaže Lakićević.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da je potrebno dodatno motivisati lokalne samouprave da se još posvećenije bave pitanjima i izazovima sa kojima se suočava romska populacija.

„Ne sme se zaboraviti ni potreba za osnaživanjem romske zajednice za zastupanje sopstvenih interesa, jer zastupanje predstavlja značajan proces koji bi im omogućio da jasno artikulišu svoje zahteve i adekvatno ih zagovaraju na nivou lokalne zajednice“, ocenjuje Paunović, i dodaje da se tim aktivnostima doprinosi i sprovođenju obaveza iz Deklaracije o integraciji Roma koja je potpisana u okviru samita lidera Zapadnog Balkana u Poznanju.

U okviru projekta, unapređeni su infrastrukturni uslovi za 5.000 ljudi, a izgrađeno je ili renovirano ukupno 185 stambenih jedinica za preko 740 pripadnika i pripadnica romske populacije.

Takođe, pripremljena je tehnička dokumentacija potrebna za više od 70 kuća, 300 stanova, kao i za unapređenje infrastrukture za preko 4000 ljudi. U 20 lokalnih samouprava širom Srbije formirani su i mobilni timovi za inkluziju Roma i Romkinja, koji su putem EU donacije dobili automobile kako bi lakše stigli kod korisnika/ca usluga.

Kvalitet stanovanja i infrastruktura u romskim naseljima predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se ta populacija susreće.

Prevazilaženje ovih izazova predstavlja ozbiljan i dugotrajan proces koji podrazumeva uključivanje šireg kruga aktera koji mogu doprineti pronalaženju sistemskog rešenja, što je, između ostalog, od izuzetne važnosti za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, konstatovano je na konferenciji.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]