Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Grupe starijih za samopomoć iz Srbije – među 10 socijalnih inovacija u svetu

Objavljeno 08.02.2019.

WHO izvešta: Socijalne inovacije za zdravo starenje - naslovna stranaSvetska zdravstvena organizacija objavila je nalaze Izveštaja o socijalnim inicijativama (CBSI) u lokalnoj zajednici za zdravo starenje koji obuhvata studije slučaja u 10 zemalja sa višim srednjim prihodima: Čileu, Kini, Iranu, Libanu, Rusiji, Srbiji, Šri Lanki, Tajlandu, Ukrajini i Vijetnamu.

Cilj istraživanja pokrenutog 2014. godine bio je da se utvrdi na koji način inovacije u lokalnoj zajednici mogu da doprinesu sponama između zdravstvene i socijalne zaštite i na taj način unaprede zdravlje i dobrobit starije populacije.

U okviru šireg javnog konkursa za primere dobre prakse kod Svetske zdravstvene organizacije (SZO) – Centra za razvoj zdravlja i RAND Europe, nezavisnog neprofitnog istraživačkog instituta iz Kembridža, udruženje „Amity – snaga prijateljstva” je konkurisalo sa primerom samoorganzovanih grupa za pomoć starijim osobama koje su projektno realizovane u Srbiji.

U toku leta 2017. godine, obavljen je terenski deo istraživanja i intervjuisan je veliki broj aktera uključenih u realizaciju ili podršku ovim inicijativama u svih 10 zemalja, nakon čega su održane konsultacije u Centru za razvoj zdravlja Kobe (Japan) u oktobru 2017. godine, koje su okupile stručnjake, predstavnike/ce akademskih institucija i organizacija koje su podržale razvoj studija slučaja, i stručnjake iz RAND Europe, partnera SZO u sprovođenju istraživačkog projekta CBSI. Konsultacije su imale za cilj da obezbede sistematski pregled i validiraju naučene lekcije iz studija slučaja, i da, osim dobrih praksi, identifikuju nedostatke u prikupljanju dokaza i istraživanju kako bi konačni nalazi istraživanja poslužili za dalji razvoj zagovaračkih opcija za integrisanu zdravstvenu i socijalnu podršku starijoj populaciji u lokalnoj zajednici.

Ovih 10 studija slučaja definišu CBSI kao inicijative u zajednici koje osnažuju starije osobe da unaprede brigu o sebi, zadrže svoje blagostanje i promovišu socijalnu koheziju. Studija prikazuje da su glavne zdravstvene dobrobiti psihosocijalne prirode – npr. integracija socijalno isključenih starijih osoba u njihove zajednice. CBSI, takođe, osnažuju ljude u donošenju odluka o njihovim izborima u vezi sa zdravstvenom ili socijalnom zaštitom. Najzad, ove incijative osnažuju neformalne negovatelje, od kojih su mnogi žene.

Studija govori i o nekoliko izazova. Mnoge inicijative oslanjaju se na volontere i volonterke. Mnoge nemaju održive izvore finansiranja, a veze zajednice sa formalnim sistemima zdravstvene i socijalne zaštite su često ograničene.

Procena stručnjaka je da će ovakve socijalne inovacije u lokalnoj zajednici tek dobijati na značaju u budućnosti kao delotvorni i ekonomski isplativ način da se smanji jaz između sistema socijalne i zdravstvene zaštite i efikasno odgovori na širok spektar različitih potreba u samim zajednicama.

Studija slučaja za Srbiju je dostupna ovde na srpskom jeziku, kao i kompletan izveštaj na engleskom jeziku i svih 10 studija slučaja (takođe na engleskom jeziku).

Više informacija o samom projektu potražite ovde.

Izvor: www.amity-yu.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]