Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

PRODUŽEN ROK: Javni poziv za pružanje mentorske podrške u pripremi predloga projekata za konkurs UN Women „Preraspodela neplaćenih poslova staranja” (rok: 12.2.2020)

Objavljeno 29.01.2020.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoVAŽNO OBAVEŠTENJE: Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije produžava rok za podnošenje prijava na Javni poziv za pružanje mentorske i savetodavne podrške u pripremi predloga projekata za konkurs UN Women „Preraspodela neplaćenih poslova staranja”. Novi rok za prijavljivanje je sreda, 12. februar 2020. godine.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije objavljuje javni poziv za pružanje mentorske i savetodavne podrške u pripremi predloga projekata za konkurs „Preraspodela neplaćenih poslova staranja (CFP No. 2020-01 GRG, Redistribution of unpaid care work)”, koji je objavila Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Mentorska i savetodavna podrška u pripremi predloga projekata za navedeni konkurs pruža se u okviru projekta „Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”, koji realizuje Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva uz podršku Švajcarske Konfederacije.

Konkurs je otvoren za mreže/organizacije civilnog društva (OCD) koje imaju rodnu ravnopravnost i prava žena kao jedan od ciljeva u statutu organizacije i koje su zvanično registrovane u Srbiji, koje poseduju znanje, iskustvo i dokazano rade na pitanjima rodne ravnopravnosti, prava žena, ekonomskog osnaživanja žena i povezanim pitanjima i poseduju znanja o konceptima neplaćenih poslova staranja, Organizacije civilnog društva dobiće podršku za realizaciju projekata koji se fokusiraju na pilotiranje inicijativa OCD, nacionalnih i lokalnih vlasti i privatnog sektora za preraspodelu i vrednovanje usluga staranja.

Predlozi projekata treba da doprinesu rešavanju sledećih  problema:

  • Nevidljivost neplaćenih poslova staranja i kućnih poslova kao nečeg dragocenog;
  • Dovođenje u pitanje društvenih normi koje promovišu neravnopravnu podelu poslova staranja između žena i muškaraca;
  • Zagovaranje i podsticanje javnih politika i ulaganja koji su potrebni kako bi se smanjili i preraspodelili poslovi staranja koje obavljaju žene.

Konkurs je raspisan u okviru UN Women programa „Rodno odgovorno upravljanje“ koji je finansiran iz Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije obezbediće mentorsku i savetodavnu podršku organizacijama civilnog društva u pripremi predloga projekta za konkurs „Preraspodela neplaćenih poslova staranja”. Informacije o uslovima konkursa dostupne su na internet stranici UNDP-a (CFP 1/20 EXT, Redistribution of unpaid care work), gde se nalaze detaljna uputstva i obrasci koje je potrebno podneti.

Savetodavna podrška Tima podrazumeva davanje komentara i predloga za izmene i dopune pripremljenih predloga projekata, kao i usmeravanje projektnih ideja u cilju što efikasnijeg i delotvornijeg uticaja na krajnje korisnike/ce.

Organizacije civilnog društva svoje predloge projekta mogu proslediti Timu najkasnije do srede, 12. februara  2020. godine do 15 časova. Prijave će biti razmatrane pod sledećim uslovima:

Prijave koje ne zadovoljavaju navedene uslove neće biti razmatrane za pružanje mentorske i savetodavne podrške. Tim će pokušati da obezbedi savetodavnu podršku za prvih 10 organizacija civilnog društva koje budu podnele gore navedenu dokumentaciju.

Predviđena dinamika Tima u pružanju savetodavne i mentorske podrške:

  • Zainteresovane organizacije civilnog društva koje ispunjavaju gore navedene kriterijume šalju prijave i prateću dokumentaciju najkasnije do srede, 12.02.2020. na e-mail adresu: aleksandar.bogdanovic@gov.rs,
  • Tim obaveštava podnosioce prijava do 13.02.2020. godine da li su ispunili sve uslove za pružanje savetodavne i mentorske podrške i da li su ušli u 10 organizacija kojima će biti pružena podrška
  • Proces komentarisanja predloga projekata traje do 20. februara 2020.

Za sve informacije ili pojašnjenja možete se obratiti na e-mail adresu: aleksandar.bogdanovic@gov.rs.

Preuzmite dokumentaciju:

NAPOMENA: u okviru teksta konkursa nalaze se obrasci za popunjavanje (prilozi B2 i B2 – 1) koje treba popunjene dostaviti Timu.

Info sesije

Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) održaće info sesije na kojima zainteresovane organizacije mogu detaljno da se informišu o detaljima poziva „Preraspodela neplaćenih poslova staranja (CFP No. 2020-01 GRG, Redistribution of unpaid care work)”. Info sesije će biti održane po sledećem rasporedu:

  • 5. februar – Nova Varoš, 12-14 h, Hotel Zlatarski biseri
  • 6. februar – Vranje, 12-14 h, Hotel Ponte Bianco
  • 7. februar – Kikinda, 11-13 h, Regionalni centar za stručno usavršavanje
  • 10. februar – Čačak, 12-14 h, Regionalni centar za stručno usavršavanje

Zainteresovani mogu da potvrde svoje prisustvo info sesiji u nekom od navedenih gradova do utorka 4. februara na mejl adresu ana.djurdjevic@unwomen.org.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]