Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Mi, akteri današnjice, tvorci smo sutrašnjice

Objavljeno 19.04.2017.

GRUBBPiše: Nena Milojković, nastavnica srpskog jezika u GRUBB centru u Nišu (Blog o socijalnom uključivanju)

U Briselu, 28.3.2017. GRUBB je proglašen za najbolji projekat u Srbiji koji se bavi integracijom Roma. Ova nagrada dokaz je da misija koju imamo čitavu deceniju ima snažan odjek i da je ono što GRUBB radi od velikog značaja. Johanes Han, evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, istakao je da EU kroz ovu nagradu iskazuje poštovanje prema ljudima koji su posvećeni stvaranju inkluzivnijeg društva. Dobitnici nagrade, dodao je on, nisu samo veliki akteri današnjice, oni su tvorci sutrašnjice.

Kada postojite više od deset godina i radite posvećeno i sa puno entuzijazma, sa jasnim ciljem i iskrenom željom da olakšate korake onih koji se svakodnevno spotiču o predrasude, i kada je iza vas broj od sedam stotina dece, koliko je prošlo kroz edukativne centre GRUBB fondacije, jasno je da to što radite ima smisla. Ipak, sreća i oduševljenje ne mogu izostati kada čujete da je i svet prepoznao koliko je važno ono što radite da se mladi Romi osnaže na svom putu obrazovanja i izgradnje boljeg i lepšeg sutra.

Veliki jubilej, decenija uspešnog postojanja, prošle godine krunisan je spektakularnim izvođenjem mjuzikla GRUBB Show u Narodnom pozorištu u Beogradu, uz prisustvo velikog broja poštovalaca našeg rada, koji prate i podržavaju naše zalaganje da drugačiji budu jednaki. To je bila jedinstvena prilika da se jasno i glasno čuje glas onih koji nemaju često priliku da govore o sebi, svom životu, svom bogatom nasleđu.

Mnogo dece je raslo uz GRUBB, mnogo njih je radilo na jedinstvenom muzičko-scenskom delu koje je pronosilo glas mladih Roma po svetu. Sada neki od njih nastavljaju, da u ulozi nastavnika, pomažu nekim novim klincima da razviju svoje talente i ostvare svoje snove.

Silvia, Kristina, Dača i Daniel samo su neki od polaznika centra u Beogradu i Nišu kojima je GRUBB bio važan deo odrastanja. I ne samo odrastanja, nego i sada, kada su na pragu zrelosti i osamostaljenja, kada su završili školu i nastavili da budu deo priče koja podstiče obrazovanje nekih novih generacija mladih Roma.

Kreativnost, sloboda, a sa druge strane odgovornost, organizovanost i posvećenost gradili su ih dok su kao školarci dolazili na časove muzike i plesa, dok su vredno učili i uspešno završavali sve svoje školske zadatke. Poštovanje i podrška koju su dobijali motivisala ih je da se trude da izrastu u najbolju verziju sebe. Dragoceno iskustvo koje su sticali ponosno predstavljajući svoj narod, svoju kulturu, pomoglo im je da steknu samopouzdanje, da postanu svesni sebe i toga koliko vrede. Nebrojeno puta su se našli u prilici da govore u ime Roma, da pred publikom u svojoj zemlji, ali i širom sveta, predstave svoje jedinstveno kulturno nasleđe.

“GRUBB je moja porodica”, kaže Silvia. “To je mesto gde sam pronašla sebe, gde sam rasla, otkrivala svoje talente, gde sam učila, fotografisala, pisala priče i plesala. Danas i ja radim sa decom, govorim im da veruju u sebe, budu uporni, da uče i rade na sebi, jer to je put u sigurnu budućnost.”

Silvia ističe da je ponosna na to što je imala čast da u ime fondacije primi nagradu u Briselu koja je kruna desetogodišnjeg rada na integraciji i osnaživanju mladih Roma u Srbiji. Ona i Dača predstavljali su u Briselu GRUBB koji godinama predstavlja njih, mlade Rome, hrabri ih i daje vetar u leđa da ponosno pokažu koliko mogu, znaju i vrede.

“U Briselu smo smo se našli u potpuno drugačijem okruženju, sve je to jedno novo, važno iskustvo. Upoznali smo sjajne ljude iz drugih organizacija, ali trenutak kada smo mi proglašeni za najbolji projekat u Srbiji je neopisiv. Kad sam kao đak dolazio u GRUBB to je bilo mesto na kom sam slobodan, danas sve to ima mnogo veći smisao“, kaže Dača.

(…)

Tekst “Mi, akteri današnjice, tvorci smo sutrašnjice” u celini možete pročitati na Blogu o socijalnom uključivanju.

Komentari

 
0

 Podeli

Ostavite komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

21.04.2017.

Izložena

kristina_drini_001_su_fi

Piše: Kristina Drini (Blog o socijalnom uključivanju) Zovem se Kristina Drini. Drini, ne Drina, ne…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
kristina_drini_001
Piše: Kristina Drini Zovem se Kristina Drini. Drini, ne Drina, ne Drinić, već Drini. I ne, ne znam poreklo svog prezimena, [...]
Pet, apr 21, 2017
Source: Inkluzija blog
Foto: Egal
Foto: Egal Dođeš na ovaj svet i niko te ništa ne pita, ništa ne biraš, samo počneš da postojiš. (Najčešće) imaš [...]
Čet, apr 20, 2017
Source: Inkluzija blog
Nagrada za najbolji projekat u Srbiji koji se bavi integracijom Roma
Nagrada za najbolji projekat u Srbiji koji se bavi integracijom Roma U Briselu, 28.3.2017. GRUBB je proglašen za najbolji projekat u [...]
Uto, apr 18, 2017
Source: Inkluzija blog
Škola puna ljubavi
Piše: Snežana Đorđević Inkluzija. Različitost. Teškoće. Nesnalaženje. Život… U naletu inkluzivnog obrazovanja u našoj zemlji, predala sam se toj energiji da me ponese. Kao učiteljica sa [...]
Čet, apr 13, 2017
Source: Inkluzija blog
deca
Dete odrasta i uči gledajući svet oko sebe, imitirajući druge, poredeći sebe sa drugima. Roditelj je prvi uzor, vršnjaci drugi. [...]
Sre, apr 12, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
avgust, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
jul, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]
Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (Employment and Social Reform Programme – ESRP)
jun, 2016 arrow right zip [321 KB] arrow right pdf [3 MB]