Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Nasilje i nejednake plate najveći problem žena u Srbiji

Objavljeno 04.02.2019.

Predstavljanje rezultata istraživanja o rodnoj ravnopravnostiNajveći problemi sa kojima se suočavaju žene u Srbiji su seksualno nasilje i nejednake plate, pokazalo je istraživanje o rodnoj ravnopravnosti koje je Centar za međunarodnu javnu politiku sproveo među studentima i studentkinjama 30 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prema nalazu istraživanja, studentkinje smatraju da je najveći problem sa kojim se žene u Srbiji suočavaju seksualno nasilje, dok najveći broj studenata smatra da su to nejednake plate.

Istraživanje je pokazalo da manje od 3% studenata misli da u Srbiji „u potpunosti” postoji rodna ravnopravnost, rekli su predstavnici Centra 31. januara na predstavljanju istraživanja u Beogradu.

„Važno je da svakodnevno ispitujemo mlade jer su oni osnova društva i zato smo odlučili da svake godine sprovodimo istraživanja o njihovom stavovima. Ove godine to je istraživanje o rodnoj ravnopravnosti kako bismo javnosti poslali poruku šta naše društvo mora da promeni”, rekao je predsednik Centra Aleksandar Klarić.

Ispitivanje je pokazalo da je prva asocijacija mladih na rodnu ravnopravnost „jednako učešće žena i muškaraca u donošenje svakodnevnih odluka” i „jednakost polova prilikom zapošljavanja”.

Koordinator projekta Lazar Subotić je rekao da je činjenica da i dalje postoji visoka tolerancija nasilja u porodici i profesionalna nezastupljenost žena na mestima na kojima se donose ključne odluke.

Rezultati su pokazali i da veoma mali broj ispitanih studenata/kinja zna da u Srbiji postoji poverenik za zaštitu rodne ravnopravnosti.

Jedna od učesnica projekta Tamara Perić kazala je da taj podatak smatra poražavajućim, zato što neko ko bi imao problem ove prirode, ne bi znao kome da se obrati.

Prema podacima istraživanja, najveći broj studentkinja smatra da muškarci nemaju „prirodno veće liderske sposobnosti” zbog kojih su na rukovodećim pozicijama, dok se znatno manji broj muškaraca saglasio sa njihovim stavom.

Kada je reč o tradiconalno muškim poslovima kao sto su policija i vojska, trećina studenata smatra da su žene diskriminisane za taj posao, dok su muškarci najviše diskriminisani kod poslova dadilje, baletana i šminkera koji su tradicionalno ženski poslovi. Ocenjeno je i da postoji diskriminacija muškog pola prilikom dobijanja strateljstva, pokazali su rezultati istraživanja Centra.

Najveći broj studenata/kinja se slaže da postoji diskriminacija LGBT osoba prilikom zapošljavanja ali, isto tako, više od polovine njih smatra da LGBT osobama ne treba dati pravo na istopolni brak.

Članica Centra Neda Obradović kazala je da je stav centra da je potrebno više raditi na unapređenju rodne ravnopravnosti, uključujući položaj žena i LGBT osoba pre svega kroz zakonodavnu delatnost i obrazovne institucije.

„Tradicionalno shvatanje da žene nisu kompetentne da učestvuju u donošenju odluka još uvek postoji”, navela je Neda Obradović.

Učesnici/e su ocenili i da je pozitivno to što polovina anketiranih smatra da bi uvođenje nezavisnog regulatornog tela doprinelo poboljšanju politike rodne ravnopravnosti i da to pokazuje da studenti i studentkinje prate trendove na ovom polju u drugim državama.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
pon, jul 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Proces obazovanja je neprekidan tok usvajanja saznanja kroz koji u neposrednom radu u školi unapređuju svoje kompetencije učenici i nastavnici [...]
čet, jul 16, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]