Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija o rodno odgovornom budžetiranju

Objavljeno 24.06.2019.

Zorana Mihajlović, Konferencija o rodno odgovornom budžetiranjuPotpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 20. juna je izjavila da Vlada Srbije od 2015. godine pri planiranju budžeta vodi računa o tome da finansije budu jednako raspoređene i da i muškarci i žene imaju jednake uslove za korišćenje novca.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju o rodno odgovornom budžetiranju (ROB), navela da je Srbija u svetu prepoznata po uvođenju rodno odgovornog budžetiranja i da treba da budemo ponosni na sve što smo do sada uradili u ovom procesu.

Ona je podsetila na to da su Koordinaciono telo i Ministarstvo finansija, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), 2015. godine izmenili Zakon o budžetskom sistemu i obavezali sve resore na to da prilikom planiranja svojih budžeta uključe rodnu komponentu.

Bez novca nema ni razvoja, naša obaveza je da stvorimo uslove za to da svi građani i građanke imaju jednake uslove da koriste budžetska sredstva, istakla je potpredsednica Vlade.

Zakonska obaveza za sve budžetske korisnike je da do 2020. uvedu rodno odgovorne budžete. Naš krajnji cilj je da učinimo sve da povećamo kvalitet života i žena i muškaraca u Srbiji, a ovo je jedan od najvažnijih instrumenata ka tome, poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da nas čeka još posla u ovom procesu i da moramo učiniti više da povećamo javnost u planiranju i realizaciji rodno odgovornih budžeta.

Prema njenim rečima, građanima i građankama treba da se pojasni šta za njih i njihov svakodnevni život znači rodno odgovoran budžet.

Ovo nije jednostavan proces, dosta toga smo uradili, ali ne smemo da usporimo. Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja veliki je korak ka stvaranju društva jednakih šansi, u kojem svi njegovi članovi imaju mogućnost da se razvijaju, zaključila je Mihajlović.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da ova organizacija godinama unazad podržava Republiku Srbiju u procesu uvođenja ROB-a i da treba da budemo ponosni jer je Srbija prepoznata kao primer dobre prakse u svetu.

Rodno odgovorno budžetiranje je veoma važna alatka koja nam pomaže da sagledamo na koji način treba da planiramo programe i politike kako bi svi članovi društva imali koristi i kako bi se izborili za rodnu ravnopravnost. Uvođenje ROB-a jedna je od najprogresivnijih reformi koje država sprovodi, s ciljem da svi građani i građanke imaju jednake uslove za razvoj, istakla je Rikanović.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović iskazala je zahvalnost Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i UN Women na podršci u ovom procesu, i dodala da je u 2019. godini 18 institucija na pokrajinskom nivou uvelo rodnu komponentu u svoje budžete.

Odraz zrelosti našeg društva je da na pravi način odgovorimo na nejednakosti koje postoje, a rodno odgovorni budžeti pomažu nam da stvorimo jednake šanse za razvoj svih, poručila je Jovanović.

Na konferenciji je predstavljen Izveštaj o napretku u uvođenju rodno odgovornog budžetiranja u sistem planiranja javnih finansija u Republici Srbiji u 2018. godini i budžetu za 2019. godinu, koji je predstavila Sanja Nikolin, ekspertkinja za ROB u UN Women.

Konferencija o rodno odgovornom budžetiranju održana je 20. juna u Palati Srbija, u organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva finansija i UN Women, u prisustvu više od 130 predstavnika i predstavnica republičkih i pokrajinskih institucija i međunarodnih organizacija.

Preuzmite dokumenta:

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]