Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija o rodno odgovornom budžetiranju

Objavljeno 24.06.2019.

Zorana Mihajlović, Konferencija o rodno odgovornom budžetiranjuPotpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 20. juna je izjavila da Vlada Srbije od 2015. godine pri planiranju budžeta vodi računa o tome da finansije budu jednako raspoređene i da i muškarci i žene imaju jednake uslove za korišćenje novca.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju o rodno odgovornom budžetiranju (ROB), navela da je Srbija u svetu prepoznata po uvođenju rodno odgovornog budžetiranja i da treba da budemo ponosni na sve što smo do sada uradili u ovom procesu.

Ona je podsetila na to da su Koordinaciono telo i Ministarstvo finansija, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), 2015. godine izmenili Zakon o budžetskom sistemu i obavezali sve resore na to da prilikom planiranja svojih budžeta uključe rodnu komponentu.

Bez novca nema ni razvoja, naša obaveza je da stvorimo uslove za to da svi građani i građanke imaju jednake uslove da koriste budžetska sredstva, istakla je potpredsednica Vlade.

Zakonska obaveza za sve budžetske korisnike je da do 2020. uvedu rodno odgovorne budžete. Naš krajnji cilj je da učinimo sve da povećamo kvalitet života i žena i muškaraca u Srbiji, a ovo je jedan od najvažnijih instrumenata ka tome, poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da nas čeka još posla u ovom procesu i da moramo učiniti više da povećamo javnost u planiranju i realizaciji rodno odgovornih budžeta.

Prema njenim rečima, građanima i građankama treba da se pojasni šta za njih i njihov svakodnevni život znači rodno odgovoran budžet.

Ovo nije jednostavan proces, dosta toga smo uradili, ali ne smemo da usporimo. Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja veliki je korak ka stvaranju društva jednakih šansi, u kojem svi njegovi članovi imaju mogućnost da se razvijaju, zaključila je Mihajlović.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da ova organizacija godinama unazad podržava Republiku Srbiju u procesu uvođenja ROB-a i da treba da budemo ponosni jer je Srbija prepoznata kao primer dobre prakse u svetu.

Rodno odgovorno budžetiranje je veoma važna alatka koja nam pomaže da sagledamo na koji način treba da planiramo programe i politike kako bi svi članovi društva imali koristi i kako bi se izborili za rodnu ravnopravnost. Uvođenje ROB-a jedna je od najprogresivnijih reformi koje država sprovodi, s ciljem da svi građani i građanke imaju jednake uslove za razvoj, istakla je Rikanović.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović iskazala je zahvalnost Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i UN Women na podršci u ovom procesu, i dodala da je u 2019. godini 18 institucija na pokrajinskom nivou uvelo rodnu komponentu u svoje budžete.

Odraz zrelosti našeg društva je da na pravi način odgovorimo na nejednakosti koje postoje, a rodno odgovorni budžeti pomažu nam da stvorimo jednake šanse za razvoj svih, poručila je Jovanović.

Na konferenciji je predstavljen Izveštaj o napretku u uvođenju rodno odgovornog budžetiranja u sistem planiranja javnih finansija u Republici Srbiji u 2018. godini i budžetu za 2019. godinu, koji je predstavila Sanja Nikolin, ekspertkinja za ROB u UN Women.

Konferencija o rodno odgovornom budžetiranju održana je 20. juna u Palati Srbija, u organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva finansija i UN Women, u prisustvu više od 130 predstavnika i predstavnica republičkih i pokrajinskih institucija i međunarodnih organizacija.

Preuzmite dokumenta:

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]