Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija o rodno odgovornom budžetiranju

Objavljeno 24.06.2019.

Zorana Mihajlović, Konferencija o rodno odgovornom budžetiranjuPotpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 20. juna je izjavila da Vlada Srbije od 2015. godine pri planiranju budžeta vodi računa o tome da finansije budu jednako raspoređene i da i muškarci i žene imaju jednake uslove za korišćenje novca.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju o rodno odgovornom budžetiranju (ROB), navela da je Srbija u svetu prepoznata po uvođenju rodno odgovornog budžetiranja i da treba da budemo ponosni na sve što smo do sada uradili u ovom procesu.

Ona je podsetila na to da su Koordinaciono telo i Ministarstvo finansija, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), 2015. godine izmenili Zakon o budžetskom sistemu i obavezali sve resore na to da prilikom planiranja svojih budžeta uključe rodnu komponentu.

Bez novca nema ni razvoja, naša obaveza je da stvorimo uslove za to da svi građani i građanke imaju jednake uslove da koriste budžetska sredstva, istakla je potpredsednica Vlade.

Zakonska obaveza za sve budžetske korisnike je da do 2020. uvedu rodno odgovorne budžete. Naš krajnji cilj je da učinimo sve da povećamo kvalitet života i žena i muškaraca u Srbiji, a ovo je jedan od najvažnijih instrumenata ka tome, poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da nas čeka još posla u ovom procesu i da moramo učiniti više da povećamo javnost u planiranju i realizaciji rodno odgovornih budžeta.

Prema njenim rečima, građanima i građankama treba da se pojasni šta za njih i njihov svakodnevni život znači rodno odgovoran budžet.

Ovo nije jednostavan proces, dosta toga smo uradili, ali ne smemo da usporimo. Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja veliki je korak ka stvaranju društva jednakih šansi, u kojem svi njegovi članovi imaju mogućnost da se razvijaju, zaključila je Mihajlović.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da ova organizacija godinama unazad podržava Republiku Srbiju u procesu uvođenja ROB-a i da treba da budemo ponosni jer je Srbija prepoznata kao primer dobre prakse u svetu.

Rodno odgovorno budžetiranje je veoma važna alatka koja nam pomaže da sagledamo na koji način treba da planiramo programe i politike kako bi svi članovi društva imali koristi i kako bi se izborili za rodnu ravnopravnost. Uvođenje ROB-a jedna je od najprogresivnijih reformi koje država sprovodi, s ciljem da svi građani i građanke imaju jednake uslove za razvoj, istakla je Rikanović.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović iskazala je zahvalnost Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i UN Women na podršci u ovom procesu, i dodala da je u 2019. godini 18 institucija na pokrajinskom nivou uvelo rodnu komponentu u svoje budžete.

Odraz zrelosti našeg društva je da na pravi način odgovorimo na nejednakosti koje postoje, a rodno odgovorni budžeti pomažu nam da stvorimo jednake šanse za razvoj svih, poručila je Jovanović.

Na konferenciji je predstavljen Izveštaj o napretku u uvođenju rodno odgovornog budžetiranja u sistem planiranja javnih finansija u Republici Srbiji u 2018. godini i budžetu za 2019. godinu, koji je predstavila Sanja Nikolin, ekspertkinja za ROB u UN Women.

Konferencija o rodno odgovornom budžetiranju održana je 20. juna u Palati Srbija, u organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva finansija i UN Women, u prisustvu više od 130 predstavnika i predstavnica republičkih i pokrajinskih institucija i međunarodnih organizacija.

Preuzmite dokumenta:

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]