Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Osobe s invaliditetom mogu da se izraze i ostvare u oblasti informacionih tehnologija

Objavljeno 12.12.2017.

Dobrosav VlaškovićTranskript nastupa Dobrosava Vlaškovića (uz pomoć Ljubislava Vlaškovića) na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd)

Dobrosav je poreklom iz Zubinog Potoka, a 2006. godine je došao u Beograd radi školovanja i lečenja. U školi je dobro napredovao i bio je najbolji, a čak je išao i na svoje prvo takmičenje – na Gradskom takmičenju iz istorije zauzeo je treće mesto. Školu je završio kao đak generacije. Zatim je usledio pravi problem: kuda dalje?

Nakon temeljnog razmatranja, Dobrosav je odlučio da upiše smer Informacione tehnologije i da se uključi u novi način školovanja – inkluzivno obrazovanje. Upisao se u Elektrotehničku školu „Rade Končar” i već u prvom polugodištu zauzeo svoje mesto među odličnim učenicima, a tako je i nastavio, sa prosekom 5,0. Učestvovao je u raznim školskim i vanškolskim takmičenjima, kao i u republičkim takmičenjima iz elektrotehnike, matematike, informatike i programiranja. Međutim, to nije bilo lako postići, jer je postojao jaz između školskih računara, inventara i Dobrosava. Ubrzo smo našli rešenje u vidu asistivnog stočića za laptop, montiranog na kolica, koji je Dobrosavu pomogao da postigne brzinu dovoljnu za praćenje nastave.

Dobrosav je zavoleo programiranje i počeo je da se bavi veb-sajtovima. Shvatio je da su informaciono-komunikacione tehnologije oblast u kojoj se osobe s invaliditetom mogu istaći i ostvariti. Razmišljajući o tome kako da to proširi na zajednicu, došao je na ideju da osnuje udruženje, pa je sa grupom osoba s invaliditetom formirao „Shift”.

Dobrosav i Ljubislav Vlašković - 39. Beogradski IgniteČlanovi udruženja su razumeli koliki problem predstavljaju neinformisanost i jaz između informaciono-komunikacionih sredstava i korisnika, pa su odlučili da u okviru organizacije oforme Asistivni centar, koji će besplatno, na revers, iznajmljivati asistivna sredstva školama u kojima nastavu pohađaju učenici s invaliditetom. Imajući u vidu da je porodica ključna podrška učenicima s invaliditetom i osobama s invaliditetom uopšte, počeli smo da realizujemo i kurs veb-dizajna i veb programiranja za porodice i osobe s invaliditetom. Pored toga, u osnovnim školama „dr Dragan Hercog” i „Miodrag Matić”, kao i u Elektrotehničkoj školi „Rade Končar”, održali smo prezentacije o značaju i mogućnostima asistivnih tehnologija, a Dobrosav je svojim primerom nastojao da kod učenika s invaliditetom probudi želju i interesovanje za upis informacionih tehnologija u formalnom obrazovanju.

U dogledno vreme, kad više osoba s invaliditetom savlada veb-programiranje i objektno orijentisano programiranje, udruženje „Shift”će se transformisati u socijalno preduzeće za proizvodnju softvera. Ono će zapošljavati isključivo osobe s invaliditetom, a razvijaće softver u skladu sa potrebama zajednice i zahtevima tržišta.

Do sada smo razvili više softverskih rešenja, među kojima je softver koji konvertuje tekst u glas. On je case sensitive, radi na svim jezicima, a namenjen je osobama sa govornom manom. Takođe, sa našeg sajta se može preuzeti i Komunikator, softver namenjen osobama sa teškoćama pri učenju (…), kao i Softver za zabavu, koji se može koristiti tokom slobodnog vremena i promoviše naše udruženje.

Pozivamo vas da pratite naš rad na našem sajtu i Fejsbuk stranici.

***

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Beogradski Ignite pod nazivom „Uključi se br. 5”, posvećen socijalnom uključivanju, održan je u utorak, 24. oktobra 2017. godine, u beogradskom Impact Hub-u. Organizatori događaja – Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu” – na taj način su, već petu godinu zaredom, tradicionalno obeležili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i motivisali učesnike/ce i posetioce da se bore za inkluzivno društvo.

Posetioci Beogradskog Ignite-a su imali priliku da čuju lične priče prezentera i prezenterki o tome kako svojim svakodnevnim zalaganjem grade društvo jednakosti za sve, i dobiju odgovore na pitanja: kako aktivno starenje produžava mladost; na koji način treba razvijati veštine dece bez roditeljskog staranja; kako izgleda dan prodavca časopisa Liceulice; kako žive i školuju se deca migranti; da li devojčice mogu da budu rokerke; ima li slobode posle odslužene zatvorske kazne; ko su osobe koje pružaju podršku ženama sa invaliditetom; koji su problemi svakodnevice trans* osobe u Srbiji; kako osnažiti osobe sa invaliditetom kroz programiranje; kako je jedna mlada žena postala uspešna preduzetnica.

Dobrosav Vlašković ima 18 godina i boluje od cerebralne paralize, ali redovno pohađa Elektrotehničku školu „Rade Končar” i ima sve petice. Dobrosav vodi projekte namenjene mladima, priprema kurseve o informaciono-komunikacionim tehnologijama, planira osnivanje socijalnog preduzeća za izradu softvera, uživa u boćanju i odličan je šahista (sve to uz podršku svog tate Ljubislava, koji je pomogao i u pripremi Ignite prezentacije). U okviru svog Ignite nastupa, Dobrosav je ukazao na koje načine informacione tehnologije mogu da pomognu osobama s invaliditetom, a predstavio se jedinstvenom prezentacijom u okviru koje je automatizovane slajdove pratio snimljeni glas iz off­-a, pokazavši kako uz pomoć asistivnih tehnologija osoba sa teškoćama u govoru može da se izrazi i predstavi svoj rad.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right xlsx [82 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]