Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Otvorena poglavlja o preduzetništvu i obrazovanju

Objavljeno 27.02.2017.

eu_zastave - ilustracijaSrbija je 27. februara na Petoj međuvladinoj konferenciji EU–Srbija, i prvoj tokom predsedavanja Malte Evropskoj uniji, otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima – poglavlja 20 i 26.

U Briselu je, u nastavku procesa pridruživanja, otvoreno Poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje, obuku, mlade i kulturu i Poglavlje 20, koje se tiče preduzetništva i industrijske politike.

Na istom sastanku odmah je privremeno zatvoreno Poglavlje 26, budući da u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički EU kriterijumi neophodni za usklađivanje, a samim tim ni merila za zatvaranje poglavlja.

Srbija je u dosadašnjem toku pregovora o članstvu sa EU otvorila osam i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

Delegaciju Srbije na ovoj konferenciji predvodila je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ispred Evropske komisije sastanku je prisustvovao evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a domaćin sastanka ispred Saveta EU je potpredsednik Vlade i ministar za evropske poslove Malte Luis Grek.

Izvor: www.srbija.gov.rs

***

Srbija je 27. februara na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva poglavlja – 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i 26 o kulturi i obrazovanju, čime je broj otvorenih poglavlja porastao na osam od 35. Zamenik premijera Malte, koja predsedava EU, ne upušta se u procene broja poglavlja koje je moguće otvoriti do juna, ali navodi da su pripreme najviše odmakle u razgovorima za poglavlje 29 – carinska unija.

Poglavlje 26 je istovremeno i privremeno zatvoreno, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije. Bez pregovora se privremeno zatvaraju uglavnom poglavlja koja se ocenjuju kao “laka”, što zapravo znači da EU nema mnogo zajedničkog pravnog nasleđa u toj oblasti sa kojom je potrebno usklađivati se.

Prethodno je u isto vreme otvoreno i privremeno zatvoreno poglavlje 25 – Nauka i istraživanje. Poglavlja se konačno zatvaraju tek kada se okončaju pregovori u celini, a do tada se mogu otvoriti ukoliko bi se pojavilo neko sporno pitanje ili novi zahtev.

Zamenik premijera Malte, koja predsedava EU, Luis Grek rekao je da će proširenje biti značajno na agendi Malte kao predsedavajuće EU, budući da doprinosi stabilnosti i prosperitetu u Evropi. Glavni cilj je da se uspostavi održivost i povrati povrenje u evropski projekat, a proširenje je deo toga između ostalog jer donosi stabilnost, naveo je on.

Na pitanje o konkretnom napretku u pregovorima Srbije koji se očekuje tokom predsedavanja njegove zemlje do sredine ove godine nije želeo da iznosi procene, ali je napomenuo da ima napretka u pripremama za poglavlje 29 – carinska unija, kao i u poglavljima 6 – pravo privrednih društava i 7 – pravo intelektualne svojine.

Čestitao je Srbiji i ministarki za evropske integracije i njenom timu na napretku, i rekao da je potrebno nastaviti reforme u oblastima poput pravosuđa, ekonomije, uprave. Posebno je ukazao da će biti potreban rad na primeni i održanju postignutog, što je po njegovim rečima još teže od postizanja napretka.

Evropski komesar za pregovore o proširenjeu Johanes Han rekao je da je ovo druga nevladina konferencija u nekoliko meseci, što pokazuje da se veliki rad isplati, podsetivši time na to da su u decembru otvorena dva poglavlja.

Kako je Han rekao u pitanju je “impresivno dostignuće” i dobro je što je fokus na obrazovanju i preduzetništvu. On je podsetio  da Srbija već učestvuje u programima EU u toj oblasti, poput programa Erazmus plus za razmenu studenata i Cosme za finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Joksimović, Vučić: Dobra vest za Srbiju

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je ovo “dobra vest za Srbiju”.

“Nastavljamo evropske integracije, bićemo još efikasniji u budućnosti”, navela je ona na konferenciji za medije u Briselu, dodajući da i “građani mogu da budu zadovoljni jer je Srbija dobro predstavljena kao ozbiljan kandidat”.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu nakon otvaranja poglavlja da je odluka da Srbija otvori još dva poglavlja u pregovorima sa EU dobra i važna vest za Srbiju i dobar signal investitorima iz celog sveta.

“To pokazuje da smo napravili pristojan posao na našem evropskom putu i da napredujemo ubrzano imajući u vidu političke poteškoće koje imamo u vezi sa razgovorima sa Prštinom”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Napisala: S.V., preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]