Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Podrška u realizaciji lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2020. godini

Objavljeno 12.02.2020.

Regionalni sastanak LAPZU cilju daljeg unapređenja saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, razmene iskustava između jedinica lokalne samouprave (JLS) i lokalnih saveta za zapošljavanje (LSZ) o postupku pripreme i realizacije lokalnih akcionih planova zapošljavanja (LAPZ), kao i dobijanja informacija o potencijalnim problemima i preprekama sa kojima se suočavaju, u januaru i februaru 2020. godine realizovana su dva regionalna sastanka u Novom Sadu i Kraljevu. Sastanci su organizovani u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (MRZBSP), Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Tokom regionalnih sastanaka učesnicima/ama – predstavnicima i predstavnicama lokalnih samouprava, članovima/icama lokalnih saveta za zapošljavanje i filijala NSZ – predstavljen je Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu koji je Vlada Srbije usvojila 26. decembra 2019. godine. Takođe, pružene su dodatne informacije o merama aktivne politike zapošljavanja koje se mogu finansirati u 2020. godini udruživanjem sredstava opredeljenim u Finansijskom planu Nacionalne službe za zapošljavanje i sredstava opredeljenih u budžetima jedinica lokalne samouprave, a sa ciljem uspešne zajedničke realizacije mera aktivne politike zapošljavanja koje doprinose unapređenju stanja na lokalnom tržištu rada.

Pored toga, predstavljen je i Analitički servis jedinica lokalne samouprave koji se nalazi na sajtu Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP), odnosno mogućnosti pretraživanja ove baze i dobijanja relevantnih podataka značajnih za planiranje javnih politika na nivou JLS.

Na dva regionalna sastanka učešće je uzelo 150 predstavnika i predstavnica JLS, filijala i Direkcije NSZ, MRZBSP, drugih institucija i donatora, a prisutni su pokazali interesovanje za mere koje će biti sufinansirane, kao i za mere koje će jedinice lokalne samouprave realizovati samostalno uz Sporazum o tehničkoj saradnji sa NSZ.

Prisutni su upoznati sa novinama koje u postupku pripreme Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2020. godinu doneo Zakon o planskom sistemu. Postavljeno je pitanje da li je potrebno sprovoditi javnu raspravu i prilikom pripreme LAPZ, na šta je data informacija da MRZBSP još uvek nije dobilo odgovor od RSJP, ali da imajući u vidu kratke rokove, u ovoj godini to ne bi bilo moguće.

Takođe, postavilo se pitanje realizacije programa pripravnika/ca u javnom sektoru i konstatovan je problem obezbeđivanja mentora/ki u malim sredinama, kao i kod malih poslodavaca koji imaju potrebu za pripravnicima/ama, ali budući da imaju mali broj zaposlenih, ne mogu uvek da obezbede mentore/ke prema uslovima javnog poziva NSZ. Kao odgovor je istaknuto je da će se u narednom periodu uraditi Analiza realizacije programa stručne prakse u javnom i privatnom sektoru, kako bi se uporedila efektivnost programa zavisno od sektora u kom se realizuje i pristupilo eventualnim izmenama programa.

Na sastancima je najavljeno donošenje Strategije zapošljavanja za period 2021-2026. godine, sa trogodišnjim Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za sprovođenje strategije, a predviđeno je održavanje javnih rasprava koje će biti organizovane po gradovima.

Uz podršku SKGO, u narednom periodu za članove LSZ i zaposlenih u lokalnim administarcijama koji učestvuju u izradi LAPZ predviđena je i realizacija obuka u skladu sa potrebama aktera na lokalnom nivou.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza”, koji podržava Vlada Švajcarske.

Preuzmite prezentacije prikazane na regionalnim sastancima:

Izvor: www.skgo.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]