Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poziv za učešće u mentorskom programu u okviru razmene mladih „Moj svet zavisi od nas” (rok: 1.8.2020)

Objavljeno 30.07.2020.

Poziv za razmenu mladih u okviru projekta "Kultura dijaloga"Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine pozivaju predstavnike i predstavnice donosioca odluka, odnosno zaposlene u javnoj upravi, institucijama, važnim kompanija ili predstavnike/ce nekog drugog aktera da se prijave za učešće u jednodnevnom mentorskom programu ili za dugoročni program mentorstva u okviru razmene mladih Moj svet zavisi od nas. Mentorski program namenjen donosiocima odluka, kao i razmena namenjena mladima realizuju se u okviru projekta Kultura dijaloga, kao deo Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost, koji sprovode agencije Ujedinjenih nacija.

Mentori će kroz svoj rad i povezivanje sa mladima ujedno steći i uvid u položaj i potrebe mladih iz različitih lokalnih zajednica, ali i priliku da se umreže i razmene iskustva i primere dobre prakse sa ostalim donosiocima odluka iz Srbije i Bosne i Hercegovine i drugim relevantnim akterima u oblasti omladinske politike i regionalne saradnje.

Na koji način možete da se uključite u mentorsku podršku?

U proces mentorske podrške mladima u realizaciji njihovih lokalnih inicijativa, možete se uključiti prijavom za jedan od dva modaliteta programa:

  • Jednodnevni program u okviru kog će se ukupno 10 mentora, 5 iz Srbije i 5 iz Bosne i Hercegovine, okupiti avgusta u Tuzli, u Bosni i Hercegovini i kroz radioničarski i timski rad zajedno sa grupom mladih, učesnicima razmene Moj svet zavisi od nas, kreirati plan aktivnosti. Posebna uloga donosioca odluka je da na osnovu svog iskustva daju sugestije, podele iskustva, ukažu na formalne okvire, te daju podršku i smernice mladima za dalje delovanje.
  • Program dugoročne mentorske podrške gde će, osim učešća u jednodnevnom programu i nakon završene razmene mladih Moj svet zavisi od nas, 3 mentora iz Srbije i 3 iz Bosne i Hercegovine uz obezbeđenu novčanu naknadu nastaviti da u periodu od mesec dana budu na raspolaganju mladima za konsultacije, mentorsku podršku i eventualne kontakte svojih kolega iz lokalnih zajednica. Lokalno delovanje učesnika/ca iz Srbije po povratku sa obuke biće praćeno od strane tri izabrana mentora, koji će u kontinuitetu biti dugoročna podrška putem telefona, mejla i drugih kanala komunikacije grupama mladih koji žele da implementiraju stečena znanja i veštine.

Sa kojim ciljem se aktivnosti organizuju?

Projekat Kultura dijaloga ima za cilj razvoj lokalne zajednice kroz kreiranje podsticajnog okruženja za mlade koje obuhvata podršku aktivnom učešću različitih grupa mladih i njihov dijalog sa donosiocima odluka. Cilj ove aktivnosti jeste da se povežu mladi koji su motivisani da budu nosioci promena i mladi lideri/ke u svom okruženju, kao i donosioci odluka koji su voljni sa njima da se povežu i pomognu im kroz proces mentorsta u realizaciji njihov lokalnih inicijativa.

Ko može da se prijavi?

Mentori će biti selektovani među predstavnicima i predstavnicama javne uprave, gradskih veća, javnih preduzeća, odbornicima/cama, narodnim poslanicima/cama, romskim koordinatorima/kama, članovima/cama nacionalnih saveta nacionalnih manjina i slično. Prilikom odabira predstavnika/ca posebna pažnja vodiće se o njihovoj zainteresovanosti i delokrugu rada, tako da odgovaraju na različite teme – ekologija, ciljevi održivog razvoja, rodna ravnopravnost, obrazovanje i slično.

Način prijavljivanja

Ukoliko ste zainteresovani za učešće neophodno je da popunite onlajn formular najkasnije do 1. avgusta 2020. godine. O rezultatima selekcije bićete obavešteni najkasnije do 3. avgusta.

Troškovi prevoza, smeštaja, hrane i radioničarskog materijala za sve mentore biće pokrveni od strane organizatora.

Ukoliko dođe do pooštravanja mera država usled pandemije virusa COVID-19 koje onemogućavaju organizaciju fizičke razmene, organizatori će održati obuku preko onlajn platformi.

Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine realizuju projekat Kultura dijaloga u okviru Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Više informacija i zvanični poziv u PDF formatu možete pronaći na koms.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]