Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Priključite se Nedelji globalnog obrazovanja (16-20. novembar 2020)

Objavljeno 13.08.2020.

Nedelja globalnog obrazovanjaCentar Sever-Jug Saveta Evrope je najavio ovogodišnju Nedelju globalnog obrazovanja koja će se održati od 16. do 22. novembra 2020. Ova inicijativa ima za cilj da popularizuje koncept Globalnog obrazovanja kao alata za dostizanje solidarnosti u svetu kroz stvaranje aktivnog globalnog građanstva.

Ministarstvo omladine i sporta će i ove godine, u ulozi nacionalnog koordinatora za Globalno obrazovanje pri ovoj mreži, učestvovati u organizovanju, sprovođenju i koordinaciji aktivnosti za Nedelju globalnog obrazovanja, kao i u pružanju podrške onima kojima je ona potrebna.

Svake godine, tokom treće nedelje novembra, 21 članica Centra Sever-Jug istovremeno organizuje raznovrsne aktivnosti sa ciljem da se na lokalnom nivou istakne značaj i potreba za Globalnim obrazovanjem, a aktivnosti mogu biti najrazličitijeg karaktera, npr. javne diskusije i dijalozi, festivali kratkometražnih filmova, radionice, kvizovi, kampanje na društvenim mrežama i još mnogo toga. Ove aktivnosti mogu organizovati gotovo svi, uključujući jedinice lokalnih samouprava, škole, predškolske institucije, kancelarije za mlade, institucije za kulturu, udruženja građana, saveze udruženja, neformalne grupe i dr. Svake godine, Nedelja globalnog obrazovanja ima različit fokus oko kojeg se aktivnosti tematski organizuju. Prošle godine fokus je bio na klimatskim promenama, a ove godine je stavljen na aktivno učešće mladih.

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete u sprovođenju aktivnosti i obeležavanju ovogodišnje Nedelje globalnog obrazovanja, da se priključite i nacionalnoj mreži za Globalno obrazovanje, popunite ANKETU koju sprovodi Ministarstvo omladine i sporta i prijavite se za učešće.

Ove godine je novina i što će postojati i zajedničke aktivnosti koje će se organizovati na nivou čitave Mreže globalnog obrazovanja. Prva zajednička aktivnost će predstavljati serijal vebinara za edukatore/ke Globalnog obrazovanja na različite teme, koji će biti održani na engleskom jeziku. Druga će predstavljati kampanju na društvenim mrežama čiji će sadržaj biti sačinjen od snimaka kojima će svaka članica Mreže, odnosno akteri u njima, doprineti, a treća aktivnost će biti organizovana preko Fun Park aplikacije koju je razvio partner Ministarstva omladine i sporta i članica nacionalne mreže za globalnog obrazovanje, Centar za omladinski rad iz Novog Sada.

Teme za klipove, kao i format tek treba da budu potvrđeni. Nakon što budu kreiran, klipovi će se slati nacionalnom koordinatoru – Ministarstvu omladine i sporta. Više informacija o organizovanju same Nedelje globalnog obrazovanja možete dobiti od Emilija Panić putem mejla emilija.panic@mos.gov.rs, kontakt osobe zadužene za saradnju sa Centrom Sever- Jug.

Ukoliko želite samostalno da organizujete aktivnosti, a nedostaju vam ideje, pogledajte koje su akcije sprovođene prošle godine na nivou mreže. Ukoliko vam trebaju dodatni saveti ili pomoć kako da organizujete aktivnost, pogledajte priručnik OVDE.

Izvor: www.mos.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Sedimo u Ivanovoj ušuškanoj sobici nesuđenog psihologa, prepunoj knjiga, suvenira sa dalekih putovanja i gitarom, svedokom jedne mladosti. Treći sprat [...]
pon, sep 28, 2020
Source: Inkluzija blog
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]