Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

SIPRU RETROSPEKTIVA: Otvoreni metod koordinacije – instrument za unapređenje kvaliteta i pravednosti obrazovanja

Objavljeno 26.12.2017.

2014U okviru retrospektive osam godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, danas se podsećamo na postignuća iz 2014. godine.

U aprilu 2014. godine, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuli su program „Učešće Srbije u Otvorenom metodu koordinacije ( EU OMK)”. Učešćem u EU OMK, Republika Srbija pokazuje svoju spremnost i posvećenost da učestvuje i aktivno doprinosi mehanizmima evropske saradnje u oblasti obrazovanja koji su joj dostupni i pre formalnog članstva.

Iste godine, UNICEF Kancelarija za istraživanja iz Italije je studiju pod nazivom „Analiza uticaja politika – pružanje dodatne podrške učenicima iz osetljivih grupa u pred univerzitetskom obrazovanju” proglasila jednom od 12 najboljih u svetu. Studija predstavlja rezultat saradnje Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i UNICEF-a, a realizovana je sa ciljem da doprinese poboljšanju obrazovanja dece iz siromašnih porodica, kao i dece iz ranjivih grupa u Srbiji.

Srbija u pokretu i Tim za socijalno uključivanje i smanjnje siromaštva, organizovali su u oktobru 2014. godine 29. Beogradski Ignite „Uključi se 2!”. Među prezenterima je trebalo da se nađe i Milorad Vlačić–Miško, beskućnik i nekadašnji profesor istorije, ali je on, nažalost, preminuo nekoliko dana pre održavanja manifestacije. Na Ignite-u je emitovan deo snimka, u kome je Miško govorio o sebi i svojim prijateljima beskućnicima iz obližnje Beton hale.

Blogeri i blogerke Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju građani i građanke iz osetljivih grupa, kao i na najbolje načine za njihovo prevazilaženje u saradnji sa relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima/kama. U blogu o socijalnom uključivanju, Dragana Malidžan Vinkić otkriva najvažnije korake za uspešan prelazak učenika/ca sa teškoćama u razvoju u više razrede.

Bloger Relja Dereta otkriva nam kako do škole koju smo oduvek želeli.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva prati i promoviše uspešne primere koji doprinose ravnopravnosti svih građana/ki i ostvarivanju svih njihovih potencijala. U 2014. godini, jedan od takvih primera je svakako i projekat Obrazovni program za majku i dete”, nagrađen od strane Evropske komisije u konkurenciji od 60 projekata iz sedam država.

Iste godine, započet je i projekat Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“, sa ciljem većeg uključivanja dece uzrasta 3 do 5,5 godina, uključujući i decu iz društveno osetljivih grupa, u kratke kvalitetne inkluzivne programe u 10 opština u Srbiji.

Publikacije koje preporučujemo:

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Candela proizvodi
Piše: Kristina Đurić Kada bi na vaše pitanje „Šta ste po zanimanju?“ neko odgovorio „politikološkinja za međunarodnu politiku koja radi u [...]
sri, dec 12, 2018
Source: Inkluzija blog
Borba je u tebi, oni se već bore
Što smo više uz njih, sa njima i zarad njih, sve više shvatamo bit: očišćenost duha. Priča je dobra samo kada [...]
pon, nov 26, 2018
Source: Inkluzija blog
drvo
„Novembarsko sunce i ovog vikenda probudilo me je mnogo rano. Ako odmah ustanem, imaću čitav dan na raspolaganju. Samo… Kako [...]
pet, nov 23, 2018
Source: Inkluzija blog
Fatima Kamberović
Transkript govora Fatime Kamberović na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Predstavništvo Fonda [...]
sri, nov 21, 2018
Source: Inkluzija blog
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]