Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

SIPRU RETROSPEKTIVA: Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP)

Objavljeno 27.12.2017.

2015U okviru retrospektive osam godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, danas se podsećamo na postignuća iz 2015. godine.

Ove godine, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva podržao je Vladu Republike Srbije u izradi ESRP-a, koji je jedan od glavnih mehanizama za dijalog o prioritetima u oblastima socijalne politike i zapošlјavanja u procesu evropskih integracija.

U 2015. godini, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva inicirao je izradu Indeksa društvenog razvoja. Ova metodologija pruža mogućnost poređenja kvaliteta života po gradovima i opštinama u odnosu na devet oblasti: demografija, ekonomska aktivnost, obrazovanje, socijalna zaštita, zdravstvena zaštita, uslovi stanovanja, sigurnost, društvena participacija i osetljive grupe i ljudska prava.

Srbija u pokretu i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva organizovali su u aprilu 2015. godine 31. Beogradski Ignite “Moje društvo voli razlike”. U okviru ovog Ignite-a, Milkica Dimitrijević govorila je o tome kako se „Mladice“ bore protiv predrasuda.

Sledeći, 32. po redu, Beogradski Ignite “Uključi se 3” organizovan je u oktobru 2015. godine. Tom prilikom, Aleksandar Marković je govorio o izazovima, ali i sreći koju mu je donela promena pola.

U okviru 32. Beogradskog Ignite-a, Đurica Stankov, koji godinama živi sa HIV-om, govorio je o svojim naporima da utiče na promenu svesti u društvu i skrene pažnju mladima na važnost odgovornog ponašanja.

Blogeri i blogerke Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju građani i građanke iz osetljivih grupa, kao i na najbolje načine za njihovo prevazilaženje u saradnji sa relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima/kama. Blogerka Lana Nikolić, podelila je svoja sećanja na protekle dočeke Novih godina, ali i svoje želje i nadanja za budućnost.

U okviru Bloga o socijalnom uključivanju, Dragana Jovanović Arijas se osvrnula na Dekadu za inkluziju Roma i Romkinja od 2005. do 2015. godine.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva prati i promoviše uspešne primere koji doprinose ravnopravnosti svih građana/ki i ostvarivanju svih njihovih potencijala. U 2015. godini, jedan od takvih primera je svakako i program „Evropski Progres”, koji je podržao 15 organizacija civilnog društva i jedinica lokalnih samouprava na jugu Srbije da unaprede položaj svojih građana i građanki.

Iste godine, NVO Atina je dobila nagradu “Sa devojkama i za devojke” (With and For Girls Award) kao jedna od dvadeset humanitarnih organizacija iz celog sveta. Ova nagrada, dodeljena NVO Atini na svečanoj ceremoniji u Londonu, deo je globalne inicijative čija je misija da identifikuje i podrži jake lokalne organizacije koje rade sa devojkama i za devojke.

Publikacije koje preporučujemo:

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Candela proizvodi
Piše: Kristina Đurić Kada bi na vaše pitanje „Šta ste po zanimanju?“ neko odgovorio „politikološkinja za međunarodnu politiku koja radi u [...]
sri, dec 12, 2018
Source: Inkluzija blog
Borba je u tebi, oni se već bore
Što smo više uz njih, sa njima i zarad njih, sve više shvatamo bit: očišćenost duha. Priča je dobra samo kada [...]
pon, nov 26, 2018
Source: Inkluzija blog
drvo
„Novembarsko sunce i ovog vikenda probudilo me je mnogo rano. Ako odmah ustanem, imaću čitav dan na raspolaganju. Samo… Kako [...]
pet, nov 23, 2018
Source: Inkluzija blog
Fatima Kamberović
Transkript govora Fatime Kamberović na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Predstavništvo Fonda [...]
sri, nov 21, 2018
Source: Inkluzija blog
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]