Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Skup: Dugotrajna nega i zbrinjavanje – Pružanje usluge “pomoć u kući“

Objavljeno 20.12.2011.

Drugi skup razmene iskustava i dobre prakse održan je od 14. do 16. decembra 2011. godine na Zlatiboru na temu Dugotrajne nege i zbrinjavanja. Na skupu je učestvovalo 10 izabranih opština i gradova od ukupno 36,  koliko se javilo na poziv za učešće u razmeni primera dobre prakse u pružanju usluge pomoć u kući za stara lica.

Prilikom odabira opština i gradova, pored ustanovljenih kriterijuma, vodilo se računa i o ravnomernoj zastupljenosti „razvijenijih“ i „manje razvijenih“ opština. Od 10 izabranih opština i gradova, 5 gradova i opština pripada I i II grupi po stepenu razvijenosti, a 5 opština  III i IV grupi.

Iskustva u pružanju i obezbeđivanju usluge pomoć u kući za stara lica predstavili su predstavnici Apatina, Babušnice, Beograda, Vlasotinca, Knjaževca, Kragujevca, Krupnja, Subotice, Titela i Čajetine – 3 grada i 7 opština.

Ovaj skup, kao i prethodni (Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanja) je bio koncipiran kao interaktivna radionica, gde su stručni blokovi kombinovani sa prezentacijama opština i gradova, kao i odgovarajućim vremenom za diskusiju i pitanja.

Svih 10 opština i gradova predstavilo je primere usluge pomoć u kući, uključujući i : podatke o korisnicima i neposrednim pružaocima usluge, kvalitetu i finansiranju usluge, kao i specifičnostima i izazovima u pružanju usluge.

Stručni blokovi su obuhvatili teme važne za unapređenje usluge pomoć u kući: sagledavanje usluge kroz specifične potencijalne indikatore dostupnosti, kvaliteta i efikasnosti, minimalni standardi usluge pomoć u kući (nacrt) i analiza primera dobre prakse iz ugla međusektorske saradnje i ispitivanja zadovoljstva korisnika. Sve teme su izazvale veliko interesovanje i živu diskusiju svih učesnika.

Učesnici su takođe imali priliku da se se informišu o mogućim kriterijumima za izbor primera dobre prakse, kao i metodologiji razmene primera dobre prakse koja se koristi u Evropskoj uniji (peer review).

Kao izazov u funkcionisanju usluge pomoć u kući u malim opštinama se izdvaja organizacija usluge za korisnike u ruralnim i teže dostupnim područjima opštine, dok je u velikim gradovima izazov prilagođavanje dužine i učestalosti/dinamike pružanja usluge potrebama korisnika. Posebno, za male opštine i veće gradove, je bila značajna  i analiza cena i rashoda usluge, kao i definisanje visine učešća korisnika u ceni usluge, elemenata koji su direktno vezani za efikasnost pružene usluge.

Učesnici su skup ocenili visokim ocenama, a posebno su bili zadovoljni interaktivnim načinom rada. Skoro svi učesnici su istakli “potrebu za organizovanjem što više sličnih skupova“, dok je veliki broj izjavio: „da je važno da uče jedni od drugih i da aktivno razmenjuju iskustva“, kao i da „i drugi imaju probleme u organizovanju usluge, a ne samo mi“, itd. Možda je  najslikovitija jedna od  konstatacija o skupu: „mnogo toga smo usvojili, naučili, saznali i dosta toga ćemo primeniti u našim opštinama“.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]