Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija posvećeno radi na promovisanju i zaštiti prava dece

Objavljeno 01.11.2019.

Konferencija „Zaštita prava deteta – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta“Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović 29. oktobra je istakla da je u poslednjem izveštaju koji je Srbija podnela 2017. godine, nakon procesa izveštavanja, dobijena 41 preporuka Komiteta za prava deteta, što je za 50 odsto manje u odnosu na period od podnošenja Inicijalnog izveštaja 2008. godine.

Paunović je, na Trećoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Zaštita prava deteta – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta“ u Novom Sadu, navela da Vlada Srbije posvećeno radi na sprovođenju svih preporuka dobijenih od Ujedinjenih nacija, ističući da su sve one povezane sa Ciljevima održivog razvoja.

Ona je podsetila na to da je Vlada Srbije 2014. godine formirala posebno telo koje se bavi sprovođenjem preporuka kako Komiteta za prava deteta, tako i drugih ugovornih tela i Saveta za ljudska prava.

Prema njenim rečima, u ovaj proces su uključeni svi resori u Vladi, nezavisne institucije, civilno društvo i predstavnici parlamenta.

Kada je u pitanju Konvencija o pravima deteta, posebno je važno to što su u čitav proces uključene organizacije civilnog društva koje se bave decom, kao i DH klub koji na najbolji mogući način svedoči kako se u praksi obezbeđuje puno učešće dece u svim odlukama koje su od njihovog značaja, ocenila je Paunović.

Ona je poručila da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava uspela da sa 40 organizacija civilnog društva, Centrom za prava deteta i Mrežom organizacija razvije indikatore za sprovođenje svih preporuka koje je uputio Komitet za prava deteta.

Posle 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta dosta toga je urađeno, ali pred nama je još puno izazova koji zahtevaju punu uključenost svih aktera u ispunjavanju međunarodnih preporuka i unapređenju prava dece u Srbiji, naglasila je direktorka Kancelarije.

Na konferenciji su učestvovali ombudsmani iz regiona i lokalni ombudsmani, kao i oko 50 izlagača, odnosno autora/ki radova, predstavnika/ca akademskih, naučnoistraživačkih, nezavisnih i drugih relevantnih institucija i organizacija iz više od 15 zemalja.

Skup je bio prilika da se razmene iskustva i izazovi iz prakse o temama vezanim za unapređenje rada i zaštite prava deteta.

Konferenciju su organizovali pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]