Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija posvećeno radi na promovisanju i zaštiti prava dece

Objavljeno 01.11.2019.

Konferencija „Zaštita prava deteta – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta“Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović 29. oktobra je istakla da je u poslednjem izveštaju koji je Srbija podnela 2017. godine, nakon procesa izveštavanja, dobijena 41 preporuka Komiteta za prava deteta, što je za 50 odsto manje u odnosu na period od podnošenja Inicijalnog izveštaja 2008. godine.

Paunović je, na Trećoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Zaštita prava deteta – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta“ u Novom Sadu, navela da Vlada Srbije posvećeno radi na sprovođenju svih preporuka dobijenih od Ujedinjenih nacija, ističući da su sve one povezane sa Ciljevima održivog razvoja.

Ona je podsetila na to da je Vlada Srbije 2014. godine formirala posebno telo koje se bavi sprovođenjem preporuka kako Komiteta za prava deteta, tako i drugih ugovornih tela i Saveta za ljudska prava.

Prema njenim rečima, u ovaj proces su uključeni svi resori u Vladi, nezavisne institucije, civilno društvo i predstavnici parlamenta.

Kada je u pitanju Konvencija o pravima deteta, posebno je važno to što su u čitav proces uključene organizacije civilnog društva koje se bave decom, kao i DH klub koji na najbolji mogući način svedoči kako se u praksi obezbeđuje puno učešće dece u svim odlukama koje su od njihovog značaja, ocenila je Paunović.

Ona je poručila da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava uspela da sa 40 organizacija civilnog društva, Centrom za prava deteta i Mrežom organizacija razvije indikatore za sprovođenje svih preporuka koje je uputio Komitet za prava deteta.

Posle 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta dosta toga je urađeno, ali pred nama je još puno izazova koji zahtevaju punu uključenost svih aktera u ispunjavanju međunarodnih preporuka i unapređenju prava dece u Srbiji, naglasila je direktorka Kancelarije.

Na konferenciji su učestvovali ombudsmani iz regiona i lokalni ombudsmani, kao i oko 50 izlagača, odnosno autora/ki radova, predstavnika/ca akademskih, naučnoistraživačkih, nezavisnih i drugih relevantnih institucija i organizacija iz više od 15 zemalja.

Skup je bio prilika da se razmene iskustva i izazovi iz prakse o temama vezanim za unapređenje rada i zaštite prava deteta.

Konferenciju su organizovali pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]