Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dostupnost, pristupačnost, mobilnost – to su ključne reči od presudnog značaja za kvalitet življenja osoba s invaliditetom

Objavljeno 17.12.2021.

Žarko Sebić - Beogradski IgniteTranskript govora Žarka Sebića na 44. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 9” (9. novembar 2021. godine)

Radionica koju vodim zasnovana je na upotrebi specijalnih muzičkih uređaja, koji koriste senzorsku tehnologiju uz pomoć koje se i najmanji ljudski pokret transponuje u zvuk.

Pre nego što smo počeli s radom, niko se od naših polaznika nije bavio muzikom, a pitanje je zašto. Odgovor glasi: zato što im nije bila dostupna. Nove tehnologije potpuno demokratizuju muziku i čine je dostupnom svima, čak i osobama sa slabom pokretljivošću. One omogućavaju da garantovana ljudska prava i slobode budu primenjeni u praksi.

Orkestar „Dobri ljudi“, koji deluje u okviru radionice, ostvaruje neka od tih prava, uključujući i aktivno učešće osoba s invaliditetom u kulturnom životu zajednice. Naredne godine orkestar će imati tri značajna nastupa u okviru programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ s muzičarima različitih profila, a u izgledu su i neka gostovanja u inostranstvu, naravno, u zavisnosti od situacije.

Moglo bi se reći da smo na neki način prepoznati od kulturne zajednice i uključeni u glavne umetničke tokove, ali put do tog statusa nije bio lak. Za desetak godina postojanja prošli smo više nivoa delovanja, od edukativnog i terapijskog rada i pionirskog korišćenja novih tehnologija u ovoj oblasti u našem regionu, do saradnje i nastupa s organizacijama, inkluzivnim orkestrima i profesionalnim muzičarima raznih žanrova iz cele Evrope. Radionica se projektno finansira koristeći resurse domaćih i međunarodnih programa i zato su važni konstantno usavršavanje i praćenje tehnoloških inovacija i, posebno, umrežavanje s partnerskim organizacijama sličnog polja interesovanja iz zemlje i Evrope.

U kontekstu mog rada u okviru radionice i na osnovu mog višegodišnjeg iskustva, stavio bih akcenat na tri pojma, tri ključne reči iz svakodnevnog života osoba s invaliditetom za koje smatram da su od krucijalnog značaja za kvalitet njihovog življenja. To su: dostupnost, pristupačnost i mobilnost. Socijalni život naših korisnika je iz mnogo razloga često limitiran na relaciju kuća – škola ili dnevni boravak – kuća. Svaki iskorak iz tog kruga za njih je poseban događaj koji njihov život čini lepšim i boljim. Svaki nastup i svako putovanje za njih su velika avantura. Nedavno smo bili u kampu u mestu Baja, u pograničnom delu Mađarske, u okviru jednog IPA projekta. Za neke od njih to je bio prvi odlazak u inostranstvo i prilika da sretnu vršnjake iz druge zemlje i upoznaju drugu kulturu.

Žarko Sebić - 44. Beogradski IgniteDostupnost novih tehnologija može biti i faktor drastičnih promena nabolje u životu nekih od njih. Evo jednog primera. Orkestar „Dobri ljudi“ uradio je muziku za kratki dokumentarni film o devojci s cerebralnom paralizom koji se zove Kad bih mogla da biram. Radi se o devojci koja je nepokretna i neverbalna i koja do svoje 15. godine nije mogla da komunicira sa svetom oko sebe. Stručno osoblje koje je radilo s njom nije moglo da proceni nivo njenog intelektualnog razvoja. Obične robustne tastature za kompjuter otkrile su čitav jedan bogati unutrašnji svet zarobljen u tom nepokretnom telu i iznele ga na svetlost dana, kao što su, recimo, specijalni muzički uređaji na glavnu pozornicu izveli članove orkestra „Dobri ljudi“. Bilo je dirljivo videti suze ponosne majke jednog od članova orkestra posle nastupa na gala proslavi Dana Evrope u Skupštini grada Beograda – taj mali desetominutni nastup doneo je toliko sreće i satisfakcije za sve godine zalaganja, borbe i žrtvovanja da njeno dete bude prihvaćeno kao ravnopravni i poštovani član društva. Kada lično doživite takve stvari, onda počnete bezrezervno da verujete u nauku i čuda koja ona može da stvori i učini ovaj naš svet boljim mestom za život.

Da cela priča o orkestru ne bi imala samo jednosmerni tok, tj. da ne bi bila samo sumiranje stvari koje sam uradio za njih i doprineo nekim pozitivnim promenama u njihovim životima, moram spomenuti i povratni uticaj, onaj koji su članovi orkestra imali na mene. Početak rada s njima bio je moj pozitivni life changing momenat i oni su zaslužni za promenu i korigovanje mnogih mojih životnih stavova i zadovoljstva koje mi pruža posao kojim se bavim. U toku korona lockdown-a, svi smo imali prilike da u punom smislu shvatimo značenje reči dostupnost. Svima nama nedostajali su susreti s familijom, izlasci, druženje s prijateljima, putovanja i još mnogo toga – neke male stvari koje su nam bile tu svakodnevno, a kojima nismo poklanjali dovoljno pažnje, stvari koje su prolazile mimo nas i za koje smo shvatili da nam nedostaju tek kada smo ih izgubili, a koje su u životu osoba s invaliditetom potpuno nedostupne.

Razmišljao sam o tome šta treba reći na kraju i kako rezimirati celu ovu priču i shvatio sam da bi to trebalo da bude neka kratka poruka koju bi poslale upravo osobe s invaliditetom – poruka koja bi izrazila njihov stav i potrebe. Ona bi možda glasila ovako:

Dajte nam šansu da probamo, makar i ne uspeli. Dajte nam šansu da vidimo koliko možemo. Dajte nam priliku da budemo u šansi.

Pozdrav od dobrih ljudi za dobre ljude!

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 9“, koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“, održan je 9. novembra 2021. godine. Usled epidemiološke situacije, deveti Beogradski Ignite o socijalnom uključivanju održan je na online platformi, a njegovu organizaciju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja bio je da kroz petominutne prezentacije učesnika/ca osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja, te da na taj način ukaže na položaj ranjivih grupa, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Žarko Sebić je voditelj muzičke radionice u Dnevnom boravku Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” u Novom Sadu, čiji je osnovni cilj aktivno uključivanje osoba s invaliditetom u kulturni život zajednice. Veliki je zagovornik novih tehnologija i njihove primene, naročito u sferi muzike. U okviru muzičkih radionica, orkestar „Dobri ljudi” koristi specijalne muzičke uređaje bazirane na senzorskoj tehnologiji, koji omogućavaju i slabo pokretnim osobama aktivno učešće u kreiranju i izvođenju muzičkih sadržaja. Žarko veruje da su nove tehnologije omogućile osobama s invaliditetom uživanje osnovnih ljudskih prava, među kojima je i ostvarivanje intelektualnog i kreativnog potencijala i pravo na slobodno konzumiranje umetnosti.

Kliknite da preuzmete Ignite prezentaciju Žarka Sebića (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]