Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održane konsultativne radionice u okviru programa LIP 2

Objavljeno 24.09.2019.

LIP2 - Konsultativna radionica u Novoj VarošiTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) organizovao je konsultativne radionice, kao vid podrške korisnicima/ama Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje – LIP 2. Kako bi aplikanti krajem 2019. godine bili pripremljeni za početak druge faze programa, koja podrazumeva testiranje razvijenih inovativnih modela, dve jednodnevne konsultativne radionice održane su u Novoj Varoši i Pirotu. Na radionicama su učestvovali predstavnici/e jedinica lokalne samouprave i njihovi partneri na projektu (lokalne organizacije civilnog društva) iz Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije.

Prethodno, SIPRU je tokom avgusta kao deo dodatne podrške pozvao korisnike/ce da se kao učesnici/e Letnje škole o socijalnom uključivanju dodatno informišu o temama na kojima rade i upoznaju se sa primerima dobre prakse.

Tokom radionica, oko 30 predstavnika i predstavnica jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva predstavili su rezultate rada prve, četvoromesečne faze programa. Faza 1 podrazumevala je prikupljanje podataka i pripremu detaljne analize problema koji se rešava, kao i konsultacije sa korisnicima/ama, zainteresovanim stranama, ciljnom grupom i akterima u zajednici u cilju razvoja/unapređenja rešenja koja treba da doprinesu rešavanju problema.

Takođe, učesnici/e konsultativnih radionica dobili su stručne savete u domenu unapređivanja opisa inovativnog rešenja koje treba da bude testirano tokom druge faze SIPRU podrške. Predstavljanjem praksi, procesa, proizvoda, usluga, poslovnih modela, instrumenata i metodologija, ili kombinacije navedenog, nastoji se da se problem sagledava iz različitih uglova, a posebno iz ugla krajnjih korisnika/ca i drugih ciljnih grupa, kao i da se mapiranjem svih aktera i resursa za rešavanje problema koji postoje u zajednici, pruži bolji odgovor na nezadovoljenu potrebu ili društveni problem.

Učesnici/e su dobili smernice za dalje korake u proceduri podnošenja projektnih predloga za testiranje inovativnih rešenja koja se očekuje krajem oktobra 2019. godine.

Program lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje – LIP 2 sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz podršku  Švajcarske Konfederacije. Program se realizuje u cilju unapređenja položaja osetljivih društvenih grupa (žene, mladi, Romi/Romkinje, migranti/kinje, osobe s invaliditetom), posebno onih koji žive u ruralnim i izuzetno siromašnim područjima, kroz unapređenje postojećih i uspostavljanje novih/inovativnih pristupa odnosno inovativnih mera/usluga/programa u lokalnim zajednicama.

Konsultativna radionica u Novoj Varoši

 

Konsultativna radionica u Pirotu

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]