Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Preduzetne, udružene i uspešne žene Ražnja

Objavljeno 27.05.2021.

Danijela Gagić - RažanjkeDanijela Gagić živi u selu Mađere, nadomak Ražnja, varošice u jugoistočnoj Srbiji, i sa svojih 45 godina stekla je iskustvo života na selu i obavljanja seoskih poslova. Uključena je u mrežu „Etno konac“ iz Ražnja, osnovanu u februaru 2010. godine, kao ogranak krovne asocijacije „Etno mreža“ koja okuplja proizvođačice rukotvorina iz cele Srbije, organizovane u zanatska udruženja i zadruge, a koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika.

Danijela sa ostalim vrednim ženama iz svog kraja radi ono što najviše voli – ručne radove i pripremu hrane za razne manifestacije i takmičenja. Među njenim proizvodima posebno su prepoznatljivi lovačka salata i slatko od šljiva. Lovačka salata je pomalo specifičnog ukusa, slatkasta, a slana u isto vreme. Zbog seckanih sastojaka koji se u njoj nalaze, salata podseća na tzv. pinđur. Za slatko od šljiva koristi šljivu stenlej, zbog njene čvrstine i mesnog dela koga ima u sebi.

Pre godinu dana, Danijela je svoje kulinarske veštine udružila sa grupom žena iz Ražnja i osnovala Žensku poljoprivredno socijalnu zadrugu „Ražanjke“, koja polako, ali sigurno krči svoj put na tržištu Srbije. Zadrugu su osnovale vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, vredne i spremne da svoja znanja iskoriste kako bi svoje proizvode uspešno plasirale na tržište.

Zadruga kao svoj brend ima crepulju, posudu od gline, koja se na mnogim izložbama pokazala kao veoma uspešan proizvod. Brend zadruge je priprema starinskih jela prema starim recepturama, a koja se pripremaju u crepuljama. Članice zadruge „Ražanjke“ u saradnji sa ostalim udruženjima sa teritorije Ražnja aktivno rade na promociji tradicionalnih jela iz crepulje, kako bi uz ekonomsko osnaživanje žena i doprinos ekonomskom razvoju ovog područja, doprinele i očuvanju tradicije i kulture svog kraja. Izrađena je dvojezična brošura, na srpskom i engleskom jeziku, kao i knjiga sa receptima, koja će se sa uputstvom za upotrebu naći uz svaku crepulju u prodaji.

Danijela Petrović - RažanjkeDanijela Petrović je zadrugarka iz sela Rujište kod Ražnja. Kao jedna od pet, ona takođe upravlja zadrugom u kojoj sve zadrugarke imaju jednako pravo glasa po principu „jedna zadrugarka – jedan glas“ u skupštini zadruge. Ona je završila srednju trgovačku školu u Kragujevcu u trajanju od tri godine, ima dvoje dece i zaposlena je u trgovini 15 godina. U okviru svog poljoprivrednog domaćinstva bavi se proizvodnjom meda, upravlja i održava kolonije pčela koje proizvode med, pčelinji vosak, matični mleč, cvetni prah (polen), propolis, uz mogućnost oprašivanja. U planu rada zadruge zadužena je za edukaciju žena sa teritorije opštine Ražanj, zainteresovanih da savladaju zanat izrade crepulja.

Kada je 2006. godine počela da se bavi pčelarstvom na svom seoskom imanju, u početku se plašila, ali ne pčela, već osećaja neznanja o pčelarstvu. Kada se roj pčela doselio u staru košnicu njenog oca, shvatila je da je taj roj neka vrsta dara i da treba u stvari da krene time da se bavi.

Danijela Petrović - RažanjkeU početku je učila od starijeg pčelara, koji je bio njen nastavnik u osnovnoj školi. On joj je  pomagao u prvim koracima. U kratkom periodu je savladala veštine i krenula sama da roji pčele.

U početku je mislila da će na dvadesetak košnica stati i da je to za njene mogućnosti dovoljno.

Govorili su joj da je pčelarstvo uglavnom posao za muškarce, ali ona smatra da ne postoje muški i ženski poslovi, kao i da su za uspeh u poslu ključni ljubav i upornost.

Sada ima 77 društava i kaže da je prevazišla samu sebe, te da uspeva da se o svima njima podjednako brine i stara.

Pčelarstvo je njen hobi, ljubav, ali i isplativ posao u kojem zaista uživa. To je fizički izuzetno zahtevan posao i traži mnogo posvećenosti. Stoga je bilo mnogo izazova pri usklađivanju poslovnih i kućnih poslova. Danas ima podršku cele porodice u obavljanju svih poslova.

***

Ova uspešna priča nastala je u okviru projekta „Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje – Jake žene“, koji sprovodi Opština Ražanj u saradnji sa udruženjima građana „Etno konac“ i „Sunčev zrak“, i sa Turističkom organizacijom opštine Ražanj u okviru Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2, kojim koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) uz podršku Vladе Švajcarske.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]