Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

SIPRU RETROSPEKTIVA: Deset opština u Srbiji podržano za razvoj inovativnih pristupa za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih

Objavljeno 28.12.2017.

2016U okviru retrospektive osam godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, danas se podsećamo na postignuća iz 2016. godine.

Ove godine, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva podržao je 10 organizacija civilnog društva za razvoj inovativnih rešenja za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih. Na konkurs su se prijavile 122 organizacije civilnog društva u saradnji sa privatnim sektorom, a na raspolaganju su bila tri modela podrške: (1) za rani razvoj, (2) za unapređenje i (3) za rast i proširenje inovativnih pristupa.

U 2016. godini, objavljeni su rezultati programa za unapređenje socijalnog uključivanja na lokalnom nivou, iniciranog od strane Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Program “Lokalne inicijative za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva” podrazumevao je 11 lokalnih inicijativa u pet tematskih oblasti (obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita, socijalno stanovanje i ruralni razvoj), koje su obuhvatile teritoriju 21 lokalne samouprave u tri regiona Srbije: Južna i Istočna Srbija, Šumadija i Zapadna Srbija i region Vojvodine.

Menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Ivan Sekulović u 13. broju biltena Beogradske otvorene škole „Progovori o pregovorima“ podseća da nije važan samo privredni rast, već i koliko je on inkluzivan.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva objavio je 2016. godine publikaciju „Smernice za procenu uticaja na društvo“. Ove smernice mogu imati izuzetan značaj u proceni uticaja javnih politika na društvo i usmeriti resurse na njihovo unapređivanje.

Srbija u pokretu i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva organizovali su u maju 2016. godine 35. Beogradski Ignite „Štafeta je u tvojim rukama!”. U okviru ovog Ignite-a, Aleksa Živković otkrio nam je kako je postao podrška starijim osobama, ali i drugim sugrađanima/kama u Pirotu.

U okviru 35. Beogradskog Iginite-a, Selena Simić nam je poručila da podržimo žene i ohrabrimo ih da ne odustanu od onog čime žele da se bave.

U 2016. godini održan je još jedan, 37. po redu, Beogradski Ignite „Uključi se 4”, u okviru kog nam je Marija Cvejić govorila o osnaživanju žena izbeglica da ostvaruju svoja prava.

Paraolimpijac Miloš Mitić nam je otkrio koliko mu je, za lični razvoj i uspeh, važna inspiracija koju pronalazi u drugim ljudima.

Blogeri i blogerke Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju građani i građanke iz osetljivih grupa, kao i na najbolje načine za njihovo prevazilaženje u saradnji sa relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima/kama. Bloger Miloš Mišić deli sa nama svoju ljubav prema prirodi i nezaustavljivi preduzetnički duh.

U okviru Bloga o socijalnom uključivanju, Snježana Jolić govori o izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa hendikepom u procesu traganja za zaposlenjem.

Priču o posebno talentovanom mladiću i njegovim prvim koracima ka ekonomskoj i svakoj drugoj samostalnosti, u blogu o socijalnom uključivanju priča nam NeoStart.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva prati i promoviše uspešne primere koji doprinose ravnopravnosti svih građana/ki i ostvarivanju svih njihovih potencijala. U 2016. godini, jedan od takvih primera je svakako i projekat #PRaksam, koji je realizovala Beogradska otvorena škola uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, u okviru kog je 28 mladih pohađalo organizovan program stručnih praksi.

Iste godine, studenti Više strukovne škole za menadžment i poslovne komunikacije iz Sremskih Karlovaca ostvarili su svoju ideju o osnivanju ekspres restorana sa dostavom hrane za stara lica i za nju dobili zaslužena priznanja na nacionalnom i evropskom nivou.

Publikacije koje preporučujemo:

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Candela proizvodi
Piše: Kristina Đurić Kada bi na vaše pitanje „Šta ste po zanimanju?“ neko odgovorio „politikološkinja za međunarodnu politiku koja radi u [...]
sri, dec 12, 2018
Source: Inkluzija blog
Borba je u tebi, oni se već bore
Što smo više uz njih, sa njima i zarad njih, sve više shvatamo bit: očišćenost duha. Priča je dobra samo kada [...]
pon, nov 26, 2018
Source: Inkluzija blog
drvo
„Novembarsko sunce i ovog vikenda probudilo me je mnogo rano. Ako odmah ustanem, imaću čitav dan na raspolaganju. Samo… Kako [...]
pet, nov 23, 2018
Source: Inkluzija blog
Fatima Kamberović
Transkript govora Fatime Kamberović na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Predstavništvo Fonda [...]
sri, nov 21, 2018
Source: Inkluzija blog
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]