Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan 29. Beogradski Ignite, posvećen temi socijalnog uključivanja

Objavljeno 23.10.2014.

29. Beogradski Ignite "Uključi se 2"Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je i ove godine, u saradnji sa udruženjem “Srbija u pokretu”, obeležio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva uspešnom realizacijom Beogradskog Ignite-a posvećenog temama socijalnog uključivanja. Tako je 29. Belgrade Ignite pod naslovom “Uključi se 2” – održan 21. oktobra 2014. godine u beogradskom Mixer House-u – bio prilika da se brojni prisutni gledaoci inspirišu na borbu protiv predrasuda kroz petominutne nastupe osam sjajnih prezenterki koje se svakodnevno suočavaju sa raznovrsnim izazovima inkluzije.

29. Beogradski Ignite je otvorila Milana Lazić, koordinatorka za ljudsku bezbednost i rodnu ravnopravnost u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, nakon čega je publika, uz prevod na znakovni jezik, mogla da sazna više o temama brige o starijima, samohranog roditeljstva, socijalnog preduzetništva, socijalnog uključivanja nakon izlečenja od bolesti zavisnosti, inkluzije mladih sa problemima u ponašanju, inkluzivnog obrazovanja, života osoba s invaliditetom, aktivizma i solidarnosti.

Posetiocima 29. Belgrade Ignite-a su se predstavile:

Nadežda Satarić (Udruženje “Snaga prijateljstva – Amity”)

Nadežda SatarićMr Nadežda Satarić rođena je 1953. godine u dragačevskom selu Milatovići. Diplomirala je, specijalizirala i magistrirala socijalnu politiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Do 2000. godine radila je na socijalnoj zaštiti starijih lica u beogradskim domovima penzionera na Karaburmi i Bežanijskoj kosi. Jedna je od osnivačica udruženja “Snaga prijateljstva – Amity”, koje je nastalo 1999. godine, a u kome i radi od 2000. godine.

Posvećena je borbi za stvaranje društva za sve generacije kroz podršku najugroženijim i diskriminisanim pojedincima, grupama i porodicama, posebno deci i starijima. Bori se za njihovo osnaživanje i za aktivno učešće u kreiranju usluga socijalne zaštite i društvenih politika koje se tiču ugroženih. Uživa u tenisu i šetnji sa unucima.

Nadežda Satarić piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Zorica Atić (izazovi samohranog roditeljstva)

ZZorica Atićorica Atić rođena je 1972. godine u Beogradu. Po obrazovanju i struci je istoričarka umetnosti. Članica je teorijske sekcije ULUPUDS-a i saradnica je Društva konzervatora Srbije. Živi u Grockoj i samohrana je majka jedne devojčice. Zorica od juna 2012. godine radi u Centru za kulturu Grocka, najpre kao stručna saradnica i kustos, a potom i kao urednica programa. Piše autorske tekstove i predgovore za potrebe Centra. Sarađuje sa medijima, obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture.

Zorica Atić veruje u snagu pojedinca i smatra da je posvećenost kulturi, naročito onoj koja je namenjena deci i mladima, ulaganje u budućnost svake uspešne zajednice i države.

Zorica Atić piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Nergiza Ališanović (socijalno preduzetništvo)

Nergiza AlišanovićNergiza Ališanović rođena je 29. januara 1972. godine u Vladičinom Hanu. Zavrsila je osnovnu školu, udata je i ima svoju porodicu. Nergiza je majka i baka.

Potiče iz porodice koja se bavila trgovinom. Isti posao i ona je radila od malih nogu.

Preduzetništvom se bavi više od osam godina. Direktorka je svoje firme, koja se zove po njoj “NEGA-PLAST”. Sebe smatra uspešnom ženom, a kroz posao bori se i za očuvanje životne sredine.

 

Monika Žugić (“Izlazak” – organizacija za borbu protiv narkomanije)

Monika ŽugićMonika Žugić ima 34 godine. Rođena je i živi u Beogradu. Ona je supruga i majka jednog dečaka, kome će kroz nekoliko meseci roditi brata ili sestru. To je za nekog normalno, ali, kako Monika kaže, za nju je pravo čudo. Do pre osam godina bila je izgubljena u problemu zavisnosti, bez želje za životom.

Kaže da je danas Božjim čudom živa i ima veliku želju da mladim ljudima i svima onima koji lutaju pomogne da pronađu pravi put. Učestvuje u radu organizacije “Izlazak” koja se bavi problemom zavisnosti.

 

Ljiljana Marković (IAN – Međunarodna mreža pomoći)

Ljiljana MarkovićLjiljana Marković je po zanimanju diplomirani specijalni pedagog. Od 2004. godine radi u NVO IAN – Međunarodna mreža pomoći. Prvo je radila kao volonterka, a sada i kao stalno zaposlena.

Od 2012. godine u ovoj organizaciji vodi Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju.

Ljiljana kaže da posao koji radi za nju predstavlja i izazov i zadovoljstvo.

 

Dragana Malidžan Vinkić (inkluzivno obrazovanje)

Dragana Malidžan VinkićDragana Malidžin Vinkić je profesorka srpskog jezika koja se posle studija vratila u svoju Osnovnu školu “Isidora Sekulić” u rodnom Pančevu. Odbila je da odraste, uživa u radu s decom, sa njima uči, piše, glumi, takmiči se. Dve hiljade devete godine počinje da se bavi i edukovanjem odraslih i od tada pokušava da im objasni da je inkluzija potreba društva.

Glavna misija joj je opismenjavanje i razbijanje predrasuda i strahova u radu sa ljudima koji se naizgled razlikuju.

Dragana Malidžan Vinkić piše za Blog o socijanom uključivanju.

Snježana Jolić (socijalno uključivanje osoba s invaliditetom)

Snježana JolićSnježana Jolić je rođena u Kninu. Završila je Pravni fakultet u Beogradu. Ljudskim pravima se bavi godinama, a posebno pravima osoba sa hendikepom. Govori engleski i švedski jezik.

Snježana Jolić se nada da će joj karijera motivacionog govornika – koju počinje – doneti nova iskustva i omogućiti joj širi prostor za zastupanje ideje borbe protiv diskriminacije. Voli da kuva, piše, čita, pliva, pleše i sve što budi dobro raspoloženje.

Snježana Jolić piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Virdžinija Đeković (Ulični festival aktivizma “Vreva”)

Virdžinija ĐekovićVirdžinija Đeković rođena je 1985. godine u Pančevu. Studirala je Srpsku književnost sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Trenutno je na master studijama Menadžment kulture i medija (FDU). Radila je kao radio voditelj, novinar, PR, projektni menadžer i organizator na mnogim festivalima i projektima.

Stalna je saradnica u organizaciji “LiceUlice” i deo je tima koji je napravio Ulični festival aktivizma “Vreva”. Sa kolegama i prijateljima 2011. godine osniva organizaciju “Tačka komunikacije” u okviru koje zajednički pokreću “Zvučnu mapu Beograda” i druge zanimljive programe posvećene temi kulturnog nasleđa grada.

Milorad Vlačić MiškoMeđu prezenterima 29. Beogradskog Ignite-a “Uključi se 2” trebalo je da se nađe i Milorad Vlačić – Miško, ali je on, nažalost, preminuo nekoliko dana pre održavanja manifestacije. Miško je trebalo da govori o svom iskustvu beskućnika u Beogradu, a bio je čovek koji je – čak i iz pozicije u kojoj se našao – nesebično i plemenito pomagao drugima. Na svoj način se borio za bolji položaj najugroženijih, ali je nadasve bio otvoren i spreman da svoje veliko životno iskustvo podeli sa drugima. Jednako je pristupao svima, dajući prostor za novu šansu. Iako je odavno izgubio sve, šarmantno je i promišljeno i dalje verovao u ljude i knjige. Postao je stalni saradnik magazina “Liceulice”, bio prvi u oranizaciji i distribuciji pomoći za druge beskućnike u okviru akcije “Moj komšija bez krova” i oba puta učesnik festivala “Vreva”. Nekadašnji profesor istorije, svoj poslednji čas održao je baš na tom festivalu u okviru organizovane šetnje “Beograd bez kuće”, kada je kao pravi turistički vodič pokazao lice Beograda koje se ne vidi na razglednicama. U dvočasovnoj šetnji opisao je kako to izgleda živeti na ulici danas, baš tu u našem komšiluku. Tom prilikom napravljen je audio zapis šetnje, a na 29. Beogradskom Ignite-u je emitovan deo tog snimka, u kome je Miško govorio o sebi i svojim prijateljima iz obližnje Beton hale. Ova hala nekada je bila niz pristanišnih savskih magacina, propalih, a onda delom pretvorenih u skupe restorane na reci. Na onoj drugoj strani žive ljudi kojima su napušteni prostori jedina kuća.

Pročitajte transkripte govora učesnika 29. Belgrade Ignite-a:

Preuzmite PowerPoint prezentacije učesnika 29. Belgrade Ignite-a:

Posetite naš YouTube kanal i pogledajte video snimke nastupa prezenterki.

29. Beogradski Ignite - učesnice i organizatori29. Beogradski Ignite „Uključi se br.2“ drugi je po redu u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike srbije i udruženja „Srbija u pokretu“. Prošlogodišnje izdanje Ignite-a o socijalnom uključivanju obeležila je izuzetna posećenost, a prezenteri su govorili o inkluzivnom obrazovanju, aktivizmu i preduzetništvu mladih, socijalnom uključivanju dece ulice, azilanata i osuđenika, borbi protiv trgovine ljudima, solidarnosti i prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju.

Ignite predstavlja deo globalnog pokreta držanja brzih i kratkih prezentacija, sa ciljem da inspirišu publiku i predstave joj nove ideje u neformalnom okruženju – kafeu ili klubu. Prvi Ignite susret održan je u Sijetlu (SAD) 2006. godine i od tada je, za veoma kratko vreme, postao međunarodni fenomen. Danas se ovaj dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta – svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od 20 Power Point slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

Prvi Ignite u Beogradu organizovan je u oktobru 2009. godine. “Srbija u pokretu” od tada redovno organizuje ovaj događaj, sa ciljem da mlade ljude pokrene da napreduju u javnom nastupu, prezentovanju i ostvarivanju svojih ideja.

Više informacija potražite na sajtu ignite.srbijaupokretu.org i Facebook strani www.facebook.com/BelgradeIgnite.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]