Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

22. Belgrade Ignite “Uključi se!”

Objavljeno 21.11.2013.

U okviru aktivnosti kojima je obeležen Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je, u saradnji sa udruženjem “Srbija u pokretu”, organizovao 22. Belgrade Ignite “Uključi se!”, koji je za temu imao socijalno uključivanje. Ovo izuzetno posećeno izdanje beogradskog Ignite-a održano je 21. oktobra 2013. godine u Mixer House-u (Karađorđeva 46), a desetoro sjajnih inspirativnih ljudi je, uz prevod na znakovni jezik, govorilo o inkluzivnom obrazovanju, aktivizmu i preduzetništvu mladih, socijalnom uključivanju marginalizovanih grupa (dece ulice, azilanata i osuđenika), borbi protiv trgovine ljudima, solidarnosti i prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju. Posetioci Belgrade Ignite-a su u galeriji Mixer House-a mogli da pogledaju i izložbu plakata koji su pristigli na konkurs “Siromaštvo – re:akcija?”, koji su raspisali magazin LiceUlice i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Učesnici 22. Belgrade Ignite-a “Uključi se!” bili su:

Branko MatićBranko Matić (Udruženje slepih “Homer”)

Branko Matić (57) rođen je u Milićima, u Bosni i Hercegovini, gde je proveo samo godinu dana života. Stigavši u Beograd nije zaboravio svoje korene, pa i danas u šali kaže da je Bosanac. Njegov otac je poveo u svet svoju porodicu, „jer od zemlje se nije moglo živeti”.

Bane danas iza sebe ima bogat i ispunjen život, tri braka i mnogo prijatelja. U penziji je, ali je i dalje aktivno angažovan u Udruženju „Homer”. Rad na pripremanju filmova za slepe ga ispunjava i čini srećnim.

Ivana VasiljevićIvana Vasiljević (inkluzivno obrazovanje)

Ivana Vasiljević — profesorka razredne nastave iz Beograda. Diplomirala na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Više od deset godina živi život Škole. Ide u prvi razred. Ima 12 učiteljica i 16 učitelja. Veruje da je J. A. Komenski dao najobuhvatniju definiciju škole – Škole su fabrike svetlosti! Svetlost Škole koja svesno neguje inkluzivne principe, po njoj, sija na najjače, najlepše i najposebnije. Aktivno učestvuje u različitim (pro)inkluzivnim projektima (ne)vladinog sektora koji se odnose na razvoj inkluzivne škole i inkluzivnog društva od 2005. godine. Veruje u Deda Mraza. Ivana Vasiljević piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Aleksandra JelićAleksandra Jelić (ApsArt Centar za pozorišna istraživanja)

Aleksandra Jelić – pozorišni i filmski reditelj. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik nekoliko nagrada za dokumentarne filmove. Osniva 2004. godine ApsArt Centar za pozorišna istraživanja i fokusira se na oblast primenjenog pozorišta tj. upotrebe dramskih tehnika i formi u radu za različitim društvenim grupama, za lični razvoj i društveni angažman. Veliki deo aktivnosti posvećuje radu sa osuđenicima u srpskim zatvorima. Formira promenljivu trupu u Specijalnoj zatvorskoj bolnici pod nazivom “Čarobnjaci iz O.Z-a” (O.Z. je skraćenica za Okružni zatvor). Sa osuđenicima, baveći se njihovim pričama, pravi predstave koje se izvode na beogradskim scenama ali za publiku koja dolazi u zatvor. Predstava “Čiji si ti, Petre?” bila je deo programa BITEF Polifonije 2009. godine. Za rad u zatvoru ApsArt 2009. godine dobija nagradu ERSTE Fondacije za socijalnu integraciju između 1.300 projekata iz regiona. Godine 2011. na Novom Begradu osniva ApsArt Pozorište zajednice, prvi community theatre u Srbiji, mesto koje je za građane Novog Beograda platforma za kreativni razvoj ali i društveni angažman u zajednici. Veruje u celoživotni razvoj i moć promene – najpre lične, a zatim i društvene, ako postoji posvećenost i ljubav. Aleksandra Jelić piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Nina MilošNina Miloš (Inicijativa “Solidarna klopica”)

Nina je jedan od organizatora humanitarne akcije Solidarna klopica i PR sajta Kioskpages.com koji stoji iza cele akcije. Nakon završenih studija na Fakultetu političkih nauka, Nina je otišla u Veliku Britaniju, gde je završila master studije na Warwick Univerzitetu.

Osim odnosa sa javnošću i marketinga, Nina voli režiju i montiranje video materijala, a u slobodno vreme uživa u plesu, kojim se bavi vec 6 godina.

Nikoleta KosovacNikoleta Kosovac (LiceULice)

Nikoleta je filološkinja Skandinavskih jezika i književnosti. Nakon dugogodišnjeg rada u jednoj advertajzing agenciji, brojnim domaćim i stranim magazinima i radio stanicama, poželela je da radi nešto u šta zaista veruje i to pronašla u magazinu Liceulice – prvim uličnim novinama u Srbiji.

Već više od tri godine se kao koordinatorka Licaulice suočava licem u lice sa brojnim izazovima koje sa sobom nose nezavisni, aktivistički medij i rad na ekonomskom i socijalnom osnaživanju naših najugroženijih sugrađana i sugrađanki. Nikoleta Kosovac piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Aleksandar i Ninoslav ŠćepanovićAleksandar i Ninoslav Šćepanović (Hostel Montana, Kopaonik)

Aleksandar i Ninoslav Šćepanović su braća i domaćini u hostelu Montana, zajedničkom projektu koji su zajedno zamislili i izgradili. Prelomni trenutak je bio kada se Ninoslav 2009. vratio iz Kolorada, US, gde je radio u planinskom odmaralištu, odakle je doneo mnogo „planinskih” ideja za posao i američki stav „Yes, we can!”. Napisali su biznis plan, konkurisali za „start up” kredit i dobili ga, uradili građevinski projekat i krenuli sa izgradnjom. Ubrzo su iz građevniske faze prešli u turistučku i drago im je što mogu da se pohvale da su u njihovom hostelu gostovali brojni gosti iz Rusije, Amerike, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Izraela, Ukraine, Srbije, Crne Gore i BiH. Montana je mesto za sve one kojima tokom zimovanja odgovara da provode vreme sa ostalim gostima u dnevnom boravku, da zajedno sa njima doručkuju, ručaju, igraju Sony Play Station ili gledaju TV.

Marijana SavićMarijana Savić (NVO Atina – Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima)

Marijana je direktorka i jedna od osnivačica NVO Atina, organizacije koja već deset godina razvija i izvodi dugoročne programe socijalnog uključivanje za žrtve trgovine ljudima u Republici Srbiji.

Kao aktivistkinja ženskog pokreta u Srbiji, posebno je posvećena kreiranju adekvatnog i održivog okvira za unapeđenje položaja višestruko marginalizovanih grupa žena, uključujući žrtve trgovine ljudima — devojčice i žene koje su često i pre situacije trgovine trpele diskriminaciju i živele na društvenim marginama: ispod linije siromaštva, u nasilju i/ili u porodicama koje nisu o njima adekvatno brinule.

Milan StojiljkovićMilan Stojiljković (Udruženje građana “Grupa Kobra”)

Milan Stojiljković je rođen 1986. godine u Nišu. Živi i radi u Donjoj Trnavi na 17km od Niša. Po zanimanju je diplomirani ekonomsita. 2007. godine je okupio omladince iz svog i više okolnih sela i osnovao udruženje građana “Grupa Kobra” koje se bavi zaštitom životne sredine i podsticajem omladinskog aktivizma. 2009. godine je dobio nagradu za najboljeg omladinskog aktivistu u Srbiji od strane Evropskog pokreta u Srbiji i Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. 2012. godine je dobio nagradu “Šetač” za podsticaj omladinskog aktivizma u Nišu, a od strane udruženja “Proaktiv” iz Niša. Milan Stojiljković piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Ana KneževićAna Knežević (Udruženje građana “Evo ruka”)

Ana Knežević — žena, majka, prijateljica, građanka aktivna i proaktivna. Majka dva sina. Majka dečaka sa smetnjama u razvoju.

Voli Zemun, voli svoj komšiluk, voli da pokreće ljude i rešava probleme. Vodi udruženje dece sa smetnjama u razvoju “Evo ruka” (www.evoruka.org).

Planira budućnost i nada se da uvek može bolje.

Jovana VinčićJovana Vinčić (Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila)

Jovana Vinčić — koordinatorka programa psihosocijalne podrške u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA). Paralelno sa studijama pedagogije, radila je u Centru za interaktivnu umetnost „In Stage Organization” i realizovala radionice sa velikim brojem mladih iz Srbije i drugih evropskih zemalja. Godinu dana je preko EVS-a boravila u Švedskoj, radeći sa mladima i migrantima u inkluzivnom studentskom pozorištu. Trenutno najangažovanija sa ženama i decom u centrima za azil, zajedno sa timom kolega organizuje aktivnosti u lokalnim zajednicama, promovišući različite kulture i interkulturalni dijalog.

Pročitajte transkripte govora učesnika 22. Beogradskog Ignite-a:

Preuzmite PowerPoint prezentacije učesnika 22. Belgrade Ignite-a:

Fotografije sa 22. Belgrade Ignite-a možete pogledati na Facebook stranici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a video snimke svih nastupa možete pronaći na našem YouTube kanalu.

22. Belgrade Ignite - svi učesniciIgnite predstavlja deo globalnog pokreta držanja brzih i kratkih prezentacija, sa ciljem da inspirišu publiku i predstave joj nove ideje u neformalnom okruženju – kafeu ili klubu. Prvi Ignite susret održan je u Sijetlu (SAD) 2006. godine i od tada je, za veoma kratko vreme, postao međunarodni fenomen. Danas se ovaj dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta – svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od 20 Power Point slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

Prvi Ignite u Beogradu organizovan je u oktobru 2009. godine. “Srbija u pokretu” od tada redovno organizuje ovaj događaj, sa ciljem da mlade ljude pokrene da napreduju u javnom nastupu, prezentovanju i ostvarivanju svojih ideja.

www.socijalnoukljucivanje.gov.rs
www.srbijaupokretu.org
http://ignite.srbijaupokretu.org/

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]